Mevsim yemekleri yarışması devam ediyor!

Bu yıl altıncısı düzenlenen yarışmaya sosyal medya üzerinden yüzlerce tarif katıldı. Önceki yıllarda mevsim dışı malzeme kullanımı, sonbahar hasatları konusunda bilgi eksikliği çok belirgindi. Öyle ki, mevsimi olmayan malzemelerle yapılan yemekler elendiğinde geriye bir avuç yarışmacı kalırdı. Birkaç yıldır bu durum anlamlı bir şekilde değişmekte, en iyileri seçmek gittikçe zorlaşmakta. Bu da gösteriyor ki, bu yarışmayı herkes ciddiye aldı ve seviyor!

Mottomuz mevsiminde yemek!

Dünya için, insanlık için, tüm canlılar için insanların yedikleri konusunda bilgi sahibi olması gerekiyor. Üretim yaparken doğayı şaşırtmamamız hayati bir konu.

Altı yıl önce çıktım bu yola. Sebzelerle ezber dışı yemekler yapılabileceğini göstermeye çalıştığım bir de kitap yazdım ama bana yetmedi. Bu aile büyümeliydi. Kaç kişi ayağının altından fışkıran mantarın, yabani otların değerini biliyordu? Çiftçiliğin zorluğunu? Bir kilo ıspanak için ne kadar emek ve enerji harcandığının kimler farkındaydı? Farkında olanlar da sebzeleri doğru kullanmak için çok kafa yormuyordu. Soğanı kavur, sebzeyi ekle, kapağı kapat! Ne vitamin, ne çeşitlilik düşün! Sebzelerin hakkını veremediğimiz ve doğru pişiremediğimiz gerçeğini kabul edelim. Günün sonunda hamur, et ve şeker kazanıyor. Ama şimdilik! Her geçen gün bilinçli seçimler artıyor. İnanıyorum ki, bizler mevsim malzemelerini hakkıyla tüketir, çocuklarımıza gerçek meyve ve sebzeleri öğretirsek, mevsim dışı üretim de olmaz.

Bu yıl da tarifler o kadar güzel ki artık La Cucina Italiana dergisinden taşıyoruz. Star gazetesine ve yayın yönetmenime bu anlamlı etkinliğe destek verdikleri için teşekkür ediyorum. Yine de yerimiz tariflerin detaylarına yetmiyor, lütfen kişisel Instagram hesaplarından bakınız. 

’Mevsiminde Yemek Ekim’ yarışmasına katılan herkese teşekkür ederim.

 

IZGARA ÜZÜMLÜ TAVUK RULO

Betül Tunç/@turkuazkitchen

Mutfakla 14 yaşımda tanışmış ve o günden bugüne en büyük terapi kaynağı olmuş yemek yapmak.Yemek yapmayı sevdiren, özenle hazırladığı sofralarda, yemeklerini tadan sevdiklerinin gözünde hissettiği ışık. En büyük hayali gastronomi eğitimi alıp, mutfağa olan ilgisini profesyonel düzeye taşımak.

YAPILIŞI 

Üzümleri yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye alın, tuz, biber serpip, 200 derecelik fırında 15 dakika pişirin. Maydonoz, taze nane ve kekiği ince kıyın, üzerine limon kabuğu, rendelenmiş sarımsak, tereyağı ve hafif tuz-karabiber ekleyin. İnceltilmiş tavuk göğüs etini tuz, biber ve köri ile tatlandırıp, içine harç koyup rulo yapın. Ayrı bir kapta yoğurt, peynir, çekilmiş ceviz ve kekiği karıştırın, az tuz ekleyin. Isıtılmış tavada tavukları ızgara yapın. Tavanın bir kenarına ikiye kesilmiş limon koyup, hafif ızgara olmasını sağlayın. Limon suyunu tavukların üzerine gezdirip 200 derecelik fırında 5-6 dakika kadar daha pişirin. Dilimleyip yoğurtlu sos ve ızgara üzümle servis tabağına alın.

 

KABAKLI MANTARLI KİŞ

Hacer Alegöz/@bitutammutfak

“23 senelik hayatımda değişen pek çok karar ve idealim oldu.” diyor Hacer. Ancak mutfak hep hayatının ortasında kalmış. Yemek konusunda okuyarak ve izleyerek kendisini geliştirmeye çalışıyor.

YAPILIŞI

Buz gibi soğuk 220 gr rendelenmiş tereyağı ve soğuk 2 çay kaşığı suyu 340 gr unla rondoda karıştırın. İçine 4-5 yemek kaşığı buzlu su ile karıştırılmış 1 yemek kaşığı sirkeli su ekleyerek toplatın. Hamuru streç filme sarın ve dolapta yarım saat dinlendirin. Soğanı tereyağı ile kavurun. Rendelenmiş kabakları sıkıp suyunu alın. Kabak, küp kesilmiş havuç ve bir kase doğranmış mantarları kavrulan soğana ekleyip bir kaç dakika pişirin. Hamuru yağlı kağıt arasında tart kalıbınıza göre açın. Kalıba yerleştirin, taşan yerleri kesin. Hamurun tabanına ve yanlarına hafifçe çatal batırın, buzlukta donana kadar bekletin. Soğuyan kabakların içine dereotu, peynir, muskat, karabiber ve pul biber ekleyip karıştırın. Donan hamuru fırında hafif pembeleşene kadar pişirin. Harcı ekleyip, hafifçe bastırarak yayın. Üzerine kaşar peyniri rendesi serpiştirin. Kaşarlar nar gibi kızarana kadar fırınlayın.

 

ARMUT GALETTE

Sevinç Yılmaz/@sevinjoy

ODTÜ Gıda Mühendisliği mezunu olan Yılmaz, aktif iş hayatını sonlandırıp tüm enerjisini yemek ve gezi notlarını paylaştığı sosyal medya hesabına vermiş. Aydan’n notu: Tarifinde hamurun kıtırlığı ve sonbahar armudunun yumuşaklığı tezat ve başarılı bir dengeli oluşturuyor.

YAPILIŞI

Mutfak robotuna 140 gr un,  yemek kaşığı pudra şekeri, 100 gr küp kesilmiş soğuk tereyağını alıp kısa aralıklarla çalıştırın. Buz gibi 60 ml su ve 1 yemek kaşığı sirke karışımını azar azar ekleyerek robotu çalıştırın. Hamur bütünleştiğinde durun. Hamurla oynamadan hafifçe toparlayarak şeffaf filme sarın, yassılaştırın. Buzdolabında on dakika dinlendirin. Bir kasede tuzsuz lor peyniri ve kremayı karıştırın. Dinlenen hamuru unlanmış tezgaha alıp inceltin ve bıçakla armut şeklinde kesin. İki armudu boylamasına dilimleyin. Hazırladığınız peynir harcını hamurun kenarlardan mesafe bırakarak tüm yüzeyine yayın, armutları dizin. Hamur kenarını armutların üzerine katlayın. Peynirli harçtan kalanı fırça ile çerçeveye sürün. İri kıyılmış çiğ fındık veya file badem serpin. Armutlara hafifçe erimiş tereyağ sürün. 180 derece fanlı fırında kızarana dek pişirin. Ilıdıktan sonra bal gezdirin keserek servis edin.