Þimdi çilek ve yeþil erik zamaný. Ýki zýt renk ve lezzetin koca bir kasede ortada olmasý güzel hem de çok güzel oluyor. Peki, zamaný geçmeden bu iki leziz meyveyi farklý tariflerde denemeye var mýsýnýz?
Yeþil eriði oldum olasý çok severim. Severim sevmesine ama en fazla üç, dört tane yerim. Çileðe de bayýlýrým, ondan da dört bilemedin, beþ tane mideye indiririm. Gerçi mevsimi pek kýsa bu iki güzel ilkbahar meyvesinin, bulduðunda yedin yedin! Özellikle yeþil eriðin... Biraz yumuþamaya, sararmaya baþladý mý çið olarak yemek benim aklýma gelmez. Sadece marmelatýný ve kompostosunu yaparým o kadar. Sözün kýsasý yeþil erik beklemeye gelmez. Birkaç hafta içinde deðerlendirmezseniz bitmiþ, gitmiþ olacak!
Deðerlendirmek derken oturup kilolarca yemekten bahsetmiyorum. Yemeklerde kullanmak aklýmdan geçen... Örnek olarak biz Egeliler taze yaprak sarmasýný yeþil erikle yaparýz. Yeþil erik yoksa korukla... Her ikisi de yoksa limon dilimleriyle... Ama yeþil eriklisinin tadý cidden bir baþka olur. Bugün önce güzel bir sarma yapalým diyorum. Sonra geçen hafta Çerkez sofrasýnda öðrendiðim yeþil erik sosunu yapýp tüm sene kullanmak üzere dolaba kaldýrmayý planlýyorum.
Çilekle pratik bir önerim olacak. Çok çok pratik hem de. Çilek fazla oynamaya gelmeyen bir meyve, yýkarken bile nazik olmalýsýnýz. Zaten taze olarak müthiþ bir lezzeti var. Reçel ve marmelat dýþýnda pastalarda, keklerde hep taze tüketmeyi severim. Çilekli frozen veya smoothie’ye de asla “Hayýr” demem. Lafý çok uzatmadan tariflere geçiyorum. Hepinize afiyetle!
Yeþil erikli sarma
Taze asma yapraklarýný biraz kaynar suda tutup soðuk sudan geçirin ve üst üste koyup hazýrlayýn. Derin bir tencerede yaprak adedine göre kuru soðaný zeytinyaðýnda kavurun, pirinci ekleyip kavurmaya devam edin. Ocaktan alýp biraz soðumasý için bekleyin. Bu arada kabuðu soyulmuþ domatesleri küp küp kesin. Taze nane ve bol maydanozu yýkayýp incecik kýyýn. Pirince ekleyip tuzunu atýn ve karýþtýrýn. Bu harcý yapraklara sarýn, tencereye dizin. Üzerine sýzma zeytinyaðý gezdirip dolmaya koyduðunuz pirincin iki katý kadar kadar su koyun ve bolca yeþil erik serpin. Sarmalarýn üzerine tersine bir porselen tabak koyup tencerenin kapaðýný kapatýn ve yaklaþýk kýrk dakika piþirin.
Yeþil erik sosu
Yarým kilo yeþil eriði bir tencereye alýn, üzerine biraz tuz serpip su ilave edin ve çekirdekleri rahatlýkla içinden çýkana kadar kýsýk ateþte kaynatýn. Suyunu süzüp tel süzgeçten geçirin. Elinizdeki bu erik peltesini kavanozlara koyup dolaba kaldýrýn ve istediðiniz zaman soslar için veya et marinelerinde kullanýn. Örneðin ne yapabilirsiniz? Tavuk etine biraz taze kiþniþ, zeytinyaðý, sarýmsak, tuz ve erik sosu koyarak ovalayýp bir kaç saat marine edip piþirebilirsiniz. Ya da bol ceviz, süzme yoðurt, biraz krema, sarýmsakla karýþtýrýp yine etlerin yanýnda servis edebilirsiniz.
Çilekli zabaglione
Zabaglione (sabalyone okunuyor) ya da sabayon için öncelikle dört adet yumurta sarýsý ve dört yemek kaþýðý toz þekerini iyice çýrpýn. Ýtalyanlarýn bu meþhur kremasý için içine bir kapak Marsala likörü koymak gerekiyor ama ben bunun yerine bir tatlý kaþýðý yoðun krema kullandým. Þekerle çýrpýlmýþ yumurtayý kaynar su dolu bir tencerenin içine oturtup kývam alana kadar hýzla çýrpmak gerekiyor. Aksi takdirde yumurta sýcaktan piþer. Hafifçe renk deðiþtirip beyazlaþmaya, kývam almaya baþlayýnca kremamýz hazýr! Biraz soðutup tekrar çýrpýp taze çileklerin üzerinde gezdirin, emin olun bayýlacaksýnýz!
Bizim ailenin yemeði
Kýymalý yaðlama
Bugünkü konuðumuz ayný zamanda bir yemek blogger’ý olan Lerzan Kara... Ýki çocuk annesi Lerzan Haným aslýnda bir sigortacý ama yemek yapmayý ve tariflerini paylaþmayý çok seviyor. Bizimle de evinde sýk sýk yaptýðý, misafirlerine ikram ettiði kýymalý yaðlama tarifini paylaþýyor. Kýymalý yaðlamanýn yapýlýþ aþamalarýnýn fotoðraflarýný görmek için www.lerzankaradan.blogspot.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
HAMURU için
l Beþ su bardaðý un
l Bir yemek kaþýðý sývý yað
l Bir yemek kaþýðý maya (ya da bir paket toz maya)
l Bir yemek kaþýðý tuz
l Bir buçuk bardak ýlýk su (unun durumuna göre daha az yada daha çok olabiliyor)
Sosu için
l 400 gr kýyma
l Beþ adet soðan
l Ýki yemek kaþýðý salça
l Yarým çay bardaðý sývýyað (isterseniz margarinde ekleyebilirsiniz)
l Dört adet yeþil biber
l Ýki adet orta boy domates
l Bir tatlý kaþýðý kýrmýzý toz biber
l Yarým demet maydanoz
l 1 çay kaþýðý karabiber
Mayayý ýlýk suda eritip diðer malzemelerle birlikte yumuþak bir hamur yapýn. Hamuru 20-25 dakika dinlendirin. Sonra yumurta büyüklüðünde bezeler hazýrlayýn ve bunlarý pasta tabaðý büyüklüðünde açýn. Teflonda ya da sacda piþirin. Sos için malzemelerin hepsini bir tencerede piþirin. Arada suyunu çekerse bir çay bardaðý su ilave edebilirsiniz.
Not: Önce sosu hazýrlayýp sonra hamuru piþirin .