Mevsiminde Yemek Ekim

Yýllar geçiyor, Mevsiminde Yemek tam 7. yaþýný kutluyor. Sosyal medya üzerinden katýlým saðlanan bu aktivite mevsim meyve ve sebzelerini hatýrlatmak, farklý veya unutulan yemeklerle hayatýmýza dahil olmalarýna olanak saðlamak için yapýlýyor. Yarýþmacýlar her yýl bir öncekine göre daha iyi tarifler üretiyor. Ýlk yýllarda finale kalacak gerçekten dört dörtlük 5 tarif çýkmazdý. Çok deðil 7 yýl içinde müthiþ geliþme oldu. Mevsim malzemeleri çok daha nitelikli kullanýlýyor, tarifler çok daha lezzetli oluyor. Ýçlerinden en iyileri seçmek de iyice zorlaþýyor. Bu yýl beþ yüzün üzerinde tarif katýldý yarýþmaya. O kadar çok sayýda iyi tarif vardý ki içlerinden 7 tarifi seçmek zordu. Sunumunu ve fotoðraflarýný hazýrladýðým bu 7 tarif Lezzet dergisinde yerini aldý. Ve fakat dediðim gibi iyi tariflerin sayýsý o kadar arttý ki, bir kaç yýldýr birçok tarifte aklým kalýyor. Onlarýn içinde de en iyi tarif ve en iyi fotoðraflarý 3 yýldýr buradaki köþeme taþýyorum. Bu fýrsatý veren Star Gazetesi’ne teþekkür ediyor sizleri sonbaharýn bereketli mevsiminde hazýrlanmýþ bu güzel yemeklerle baþ baþa býrakýyorum.

Betül Tunç

@turkuazkitchen

 

Bulgurlu tatlý patates köftesi

1,5 su bardaðý bulguru sýcak suyla ýslatýp, þiþirin. O sýrada tavaya 1-2 yemek kaþýðý zeytinyaðý koyun, ince kýyýlmýþ 1 kuru soðaný ekleyip kavurun. Hafif renk alýnca üzerine minik küpler halinde doðranmýþ 1 köz biberi, 2 diþ rendelenmiþ sarýmsak ve birer yemek kaþýðý domates ve biber salçalarýný ilave edip biraz daha kavurun. Kavrulmuþ soðan ýlýnýnca bulguru, kavrulmuþ salçayý, 1 su bardaðý haþlanýp, ezilmiþ patates püresi, bir yumurta, kimyon, toz kýrmýzý biber, tuz, taze fesleðen ve 1 tutam maydanozu ilave edip yoðurun. Köfte kývamýna gelince üzerini streç filmle kapatýp dinlendirin. Sonra köfte harcýndan cevizden biraz büyük bezeler alýp yuvarlayýn. Köfteleri önce yumurtaya sonra ekmek kýrýntýsýna bulayýp kýzartýn. Ayrý bir kasede süzme yoðurt, toz kýrmýzý biber, limon kabuðu rendesi, sarýmsak, çok az bal ve zeytinyaðýný karýþtýrýp bir sos hazýrlayýn. Köftelerin üzerine sosu gezdirin.

Duygu Danacý

@mrs.sunlock

 

Sebzeli kuskuslu pazý sarmasý

Yarým su bardaðý kuskusu üzerini geçecek kadar su ekleyip biraz haþlayýn. Bir havucu zar þeklinde kesip, bir sap pýrasayý da doðrayýn. 4 yemek kaþýðý zeytinyaðýný tavaya alýp doðranmýþ pýrasa ve havuçla kavurun. 1 yemek kaþýðý salçayý ekleyip kavurmaya devam edin. Haþlanan kuskuslarý süzüp harca karýþtýrýn. Baharat ekleyip, karýþtýrýp ocaðýn altýný kapatýn. Ýç harcý soðuduktan sonra bir bað pazýyý yýkayýp kaynamýþ sýcak suya atýp 20 sn bekletip þoklama yöntemi için buzlu suya aktarýn. Pazý yapraklarýnýn yapraklarýn büyüklüðüne göre ortadan kesip iç harcýný ekleyip sarýn. Tencerenin en altýna kullanmadýðýnýz pazý yapraklarý ve saplardan taban yapýn. Üstüne 2 yemek kaþýðý zeytinyaðý ve 1-1,5 su bardaðý sýcak su dökün. Kapaðýný kapatýp piþirin.

Þiyar Güngör Bizati

@siyargungorbizati

 

Ispanaklý pýrasa yoðurtlamasý

Yarým kilo körpe ýspanaðý ayýklayýn. Sap kýsýmlarýný ince doðrayýn. Pýrasanýn yeþil kýsýmlarýný da ayný þekilde doðrayýn. Tavaya 2 kaþýk zeytinyaðý koyup ýspanak saplarýný ve pýrasayý soteleyin. Biraz diriliði azalýnca ince doðradýðýnýz 1 adet kuru soðaný ve 2 diþ sarýmsaðý ekleyin. Tüm malzeme kavrulup yumuþayýnca, son olarak ýspanaðýn yapraklarýný doðrayýp ekleyin ve kendini salýnca altýný yüksek açýp suyunu çektirin. Tuz, karabiber, acý toz biber, balsamik sirke ilave edip ýlýmaya býrakýn. Servise 2 diþ sarýmsak dövüp karýþtýrdýðýnýz keçi yoðurdunu, üzerine de ýlýyan sebzeyi koydum. Son olarak hafif kavurup, toz biber serptiðiniz yer fýstýðý ile süsleyerek servis edin.

Merve Kaya

@healthyeatelier

 

Lavanta peynirli incir tabaðý

Bu tarif Budapeþte’ye taþýndýðýnda Ýstanbul’da rahatlýkla bulabildiði meyve ve sebzelerin aslýnda ne kadar kýymetli olduðu olduðunu fark ettiði günlerde bir gün markette Türkiye’den ithal bu incirleri bulduðunda ortaya çýkmýþ. Artizan üretim yapan peynircisinden aldýðý lavantalý keçi gouda peyniriyle birlikte kullanarak bu tabaðý hazýrlamýþ. O günden beri sýklýkla yaptýðý bu tarifi bizlerle paylaþýyor: Tabakta avokado, ceviz, sosunda da bal, balzamik sirke, nar ekþisi, zeytinyaðý ve taze çekilmiþ karabiber kullanmýþ. Mor guadayý hangimiz bulacaðýz da bu tarifi yapacaðýz bilemiyorum ama bakmak bile keyif vereceðini düþünüyorum, kim bilir belki bir gün!

Evren Bilge 

@lifeof_eb

 

Mercimekli mor pilav

1 orta boy su bardaðý kadar yeþil mercimeði yenilebilir kývama gelene kadar haþlayýn. 1 orta boy mor lahananýn yarýsýný blender/doðrayýcýda çekin (iri 1 býçak yardýmýyla da ince ince kýyýlabilir.) 3-4 diþ sarýmsak ardýndan da lahanalarý zeytin yað ile hafifçe soteleyin. Ýçine mercimekleri atýp önce yüksek ateþte 1-2 dk. sonra kýsýk ateþte 4-5 dk. çevirin. Bu noktada biraz nazik davranarak en fazla 1-2 hamleyle karýþtýrmak gerekiyor ki mercimek daðýlýp bulamaç formuna dönmesin. Ateþin altýný kapatýp biraz pul biber, tarçýn, tuz, k.biber, nane ekleyin. Pilavý tabaða aldýktan sonra üstüne taze kýyýlmýþ maydanoz ekleyin.

Elif Karaer

@elifsskitchen

 

Armutlu brioche çörekleri

90 ml sütü hafifçe ýsýtýn ve 1 paket toz mayayý ekleyin, karýþtýrýn. Mutfak robotunun kasesine 350 gr un, 50 gr pudra þekeri, 2 yumurta ve ýlýttýðýnýz sütü koyun. Yavaþ hýzda on dakika yoðurun. Yoðurma iþleminden sonra 60 gr oda sýcaklýðýndaki tereyaðýný küçük parçalar halinde ekleyin. Streç film ile kaplanmýþ bir kapta 1 saat mayalanmaya býrakýn. Hamur iki katýna çýkarýlmalý. Bu sürenin sonunda, unlanmýþ tezgaha alýn ve 8 top yapýn. Tam ortasýný çukur yapmak için elinizle güzelce yayýn. Tepsiye dizin ve bir saat daha mayalanmaya býrakýn. Fýrýný önceden 180 ° C’ye ýsýtýn. Parmak uçlarýnýzla deliði büyütün ve pastacý kremasýný her deliðe eþit daðýtýn.15 dakika kadar piþirin. Fýrýndan aldýktan sonra, çörekler hafifçe ýlýnýnca üzerine yarým armutlarý yerleþtirin. Ýsteðe baðlý tarçýn veya þekerlemeler ile etrafýný süsleyin.

Gamze Olgun 

@gamzemutfakta

 

Çýlbýr çorbasý

Bir soðaný küp þeklinde doðrayýn, zeytinyaðý ve tuz ekleyip piþirin. 200 gram ince dilimlenmiþ mantarý ekleyin. Mantarlar yumuþayýnca kadar soteleyin. Akbiber, muskat ve zerdeçalý ekleyin. Suyunu çekince bir bardak tavuk suyu ekleyin. Su yarýya gelinceye kadar karýþýmý piþirin. Üzerine yarým bardak su ekleyin ve kýsýk ateþte 5-10 dakika daha piþirin. Karýþýmý blenderdan geçirip tekrar tencerenize alýn. 150 ml kremayý ekleyip bir taþým kaynatýn. 4 yumurtanýn akýný ayrý bir kapta tuz ekleyip kar formu alýp sertleþinceye kadar çýrpýn. Ýnce kýyýlmýþ maydanoz yapraklarýný ekleyip karýþýma katýn. Ýki kaþýkla yumurta akýna þekil verip kaynayan su dolu bir tencerede piþirin. Çorba ile servis edin.