Mevsiminde Yemek Ekim

Yıllar geçiyor, Mevsiminde Yemek tam 7. yaşını kutluyor. Sosyal medya üzerinden katılım sağlanan bu aktivite mevsim meyve ve sebzelerini hatırlatmak, farklı veya unutulan yemeklerle hayatımıza dahil olmalarına olanak sağlamak için yapılıyor. Yarışmacılar her yıl bir öncekine göre daha iyi tarifler üretiyor. İlk yıllarda finale kalacak gerçekten dört dörtlük 5 tarif çıkmazdı. Çok değil 7 yıl içinde müthiş gelişme oldu. Mevsim malzemeleri çok daha nitelikli kullanılıyor, tarifler çok daha lezzetli oluyor. İçlerinden en iyileri seçmek de iyice zorlaşıyor. Bu yıl beş yüzün üzerinde tarif katıldı yarışmaya. O kadar çok sayıda iyi tarif vardı ki içlerinden 7 tarifi seçmek zordu. Sunumunu ve fotoğraflarını hazırladığım bu 7 tarif Lezzet dergisinde yerini aldı. Ve fakat dediğim gibi iyi tariflerin sayısı o kadar arttı ki, bir kaç yıldır birçok tarifte aklım kalıyor. Onların içinde de en iyi tarif ve en iyi fotoğrafları 3 yıldır buradaki köşeme taşıyorum. Bu fırsatı veren Star Gazetesi’ne teşekkür ediyor sizleri sonbaharın bereketli mevsiminde hazırlanmış bu güzel yemeklerle baş başa bırakıyorum.

Betül Tunç

@turkuazkitchen

 

Bulgurlu tatlı patates köftesi

1,5 su bardağı bulguru sıcak suyla ıslatıp, şişirin. O sırada tavaya 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı koyun, ince kıyılmış 1 kuru soğanı ekleyip kavurun. Hafif renk alınca üzerine minik küpler halinde doğranmış 1 köz biberi, 2 diş rendelenmiş sarımsak ve birer yemek kaşığı domates ve biber salçalarını ilave edip biraz daha kavurun. Kavrulmuş soğan ılınınca bulguru, kavrulmuş salçayı, 1 su bardağı haşlanıp, ezilmiş patates püresi, bir yumurta, kimyon, toz kırmızı biber, tuz, taze fesleğen ve 1 tutam maydanozu ilave edip yoğurun. Köfte kıvamına gelince üzerini streç filmle kapatıp dinlendirin. Sonra köfte harcından cevizden biraz büyük bezeler alıp yuvarlayın. Köfteleri önce yumurtaya sonra ekmek kırıntısına bulayıp kızartın. Ayrı bir kasede süzme yoğurt, toz kırmızı biber, limon kabuğu rendesi, sarımsak, çok az bal ve zeytinyağını karıştırıp bir sos hazırlayın. Köftelerin üzerine sosu gezdirin.

Duygu Danacı

@mrs.sunlock

 

Sebzeli kuskuslu pazı sarması

Yarım su bardağı kuskusu üzerini geçecek kadar su ekleyip biraz haşlayın. Bir havucu zar şeklinde kesip, bir sap pırasayı da doğrayın. 4 yemek kaşığı zeytinyağını tavaya alıp doğranmış pırasa ve havuçla kavurun. 1 yemek kaşığı salçayı ekleyip kavurmaya devam edin. Haşlanan kuskusları süzüp harca karıştırın. Baharat ekleyip, karıştırıp ocağın altını kapatın. İç harcı soğuduktan sonra bir bağ pazıyı yıkayıp kaynamış sıcak suya atıp 20 sn bekletip şoklama yöntemi için buzlu suya aktarın. Pazı yapraklarının yaprakların büyüklüğüne göre ortadan kesip iç harcını ekleyip sarın. Tencerenin en altına kullanmadığınız pazı yaprakları ve saplardan taban yapın. Üstüne 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1-1,5 su bardağı sıcak su dökün. Kapağını kapatıp pişirin.

Şiyar Güngör Bizati

@siyargungorbizati

 

Ispanaklı pırasa yoğurtlaması

Yarım kilo körpe ıspanağı ayıklayın. Sap kısımlarını ince doğrayın. Pırasanın yeşil kısımlarını da aynı şekilde doğrayın. Tavaya 2 kaşık zeytinyağı koyup ıspanak saplarını ve pırasayı soteleyin. Biraz diriliği azalınca ince doğradığınız 1 adet kuru soğanı ve 2 diş sarımsağı ekleyin. Tüm malzeme kavrulup yumuşayınca, son olarak ıspanağın yapraklarını doğrayıp ekleyin ve kendini salınca altını yüksek açıp suyunu çektirin. Tuz, karabiber, acı toz biber, balsamik sirke ilave edip ılımaya bırakın. Servise 2 diş sarımsak dövüp karıştırdığınız keçi yoğurdunu, üzerine de ılıyan sebzeyi koydum. Son olarak hafif kavurup, toz biber serptiğiniz yer fıstığı ile süsleyerek servis edin.

Merve Kaya

@healthyeatelier

 

Lavanta peynirli incir tabağı

Bu tarif Budapeşte’ye taşındığında İstanbul’da rahatlıkla bulabildiği meyve ve sebzelerin aslında ne kadar kıymetli olduğu olduğunu fark ettiği günlerde bir gün markette Türkiye’den ithal bu incirleri bulduğunda ortaya çıkmış. Artizan üretim yapan peynircisinden aldığı lavantalı keçi gouda peyniriyle birlikte kullanarak bu tabağı hazırlamış. O günden beri sıklıkla yaptığı bu tarifi bizlerle paylaşıyor: Tabakta avokado, ceviz, sosunda da bal, balzamik sirke, nar ekşisi, zeytinyağı ve taze çekilmiş karabiber kullanmış. Mor guadayı hangimiz bulacağız da bu tarifi yapacağız bilemiyorum ama bakmak bile keyif vereceğini düşünüyorum, kim bilir belki bir gün!

Evren Bilge 

@lifeof_eb

 

Mercimekli mor pilav

1 orta boy su bardağı kadar yeşil mercimeği yenilebilir kıvama gelene kadar haşlayın. 1 orta boy mor lahananın yarısını blender/doğrayıcıda çekin (iri 1 bıçak yardımıyla da ince ince kıyılabilir.) 3-4 diş sarımsak ardından da lahanaları zeytin yağ ile hafifçe soteleyin. İçine mercimekleri atıp önce yüksek ateşte 1-2 dk. sonra kısık ateşte 4-5 dk. çevirin. Bu noktada biraz nazik davranarak en fazla 1-2 hamleyle karıştırmak gerekiyor ki mercimek dağılıp bulamaç formuna dönmesin. Ateşin altını kapatıp biraz pul biber, tarçın, tuz, k.biber, nane ekleyin. Pilavı tabağa aldıktan sonra üstüne taze kıyılmış maydanoz ekleyin.

Elif Karaer

@elifsskitchen

 

Armutlu brioche çörekleri

90 ml sütü hafifçe ısıtın ve 1 paket toz mayayı ekleyin, karıştırın. Mutfak robotunun kasesine 350 gr un, 50 gr pudra şekeri, 2 yumurta ve ılıttığınız sütü koyun. Yavaş hızda on dakika yoğurun. Yoğurma işleminden sonra 60 gr oda sıcaklığındaki tereyağını küçük parçalar halinde ekleyin. Streç film ile kaplanmış bir kapta 1 saat mayalanmaya bırakın. Hamur iki katına çıkarılmalı. Bu sürenin sonunda, unlanmış tezgaha alın ve 8 top yapın. Tam ortasını çukur yapmak için elinizle güzelce yayın. Tepsiye dizin ve bir saat daha mayalanmaya bırakın. Fırını önceden 180 ° C’ye ısıtın. Parmak uçlarınızla deliği büyütün ve pastacı kremasını her deliğe eşit dağıtın.15 dakika kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra, çörekler hafifçe ılınınca üzerine yarım armutları yerleştirin. İsteğe bağlı tarçın veya şekerlemeler ile etrafını süsleyin.

Gamze Olgun 

@gamzemutfakta

 

Çılbır çorbası

Bir soğanı küp şeklinde doğrayın, zeytinyağı ve tuz ekleyip pişirin. 200 gram ince dilimlenmiş mantarı ekleyin. Mantarlar yumuşayınca kadar soteleyin. Akbiber, muskat ve zerdeçalı ekleyin. Suyunu çekince bir bardak tavuk suyu ekleyin. Su yarıya gelinceye kadar karışımı pişirin. Üzerine yarım bardak su ekleyin ve kısık ateşte 5-10 dakika daha pişirin. Karışımı blenderdan geçirip tekrar tencerenize alın. 150 ml kremayı ekleyip bir taşım kaynatın. 4 yumurtanın akını ayrı bir kapta tuz ekleyip kar formu alıp sertleşinceye kadar çırpın. İnce kıyılmış maydanoz yapraklarını ekleyip karışıma katın. İki kaşıkla yumurta akına şekil verip kaynayan su dolu bir tencerede pişirin. Çorba ile servis edin.