Mevsimlerden enginar

Enginarsever olmak onu sadece yemek demek deðil. Cinslerini tanýmak da önemli. Soðanlý, etli piþirebilir ya da fýndýk, ceviz gibi kuruyemiþlerle yepyeni bir tarif hazýrlayabilirsiniz. Tercih sizin!

Senelerdir Ýstanbullu enginar satýcýlarýyla bitmeyen bir kavgam var. Tüm enginarlar onlar için Ýzmir enginarý. “Ýzmirliyim, tarlasýndan geliyorum” diyorum hiç fark etmiyor. Dikenli Kýbrýs enginarýný burnuma dayayýp “Ýþte abla, Ýzmir enginarý” diyorlar. Halbuki tüm cinsleri tazeyken güzeldir enginarýn. Zeytinyaðlý enginarýn tadý en az Ýzmir enginarýnýn iyi yemekleri kadar enfes olur. Mesele hangisini nerede kullanacaðýný keþfetmekte. Örneðin sakýz enginarý denince yapraklarýnýn da yenebileceði anlamýna gelir, tabii yapýlan yemek de önemli.

Bugün verdiðim kýzarmýþ enginar tarifini yapraðý etsiz, yenilmez Bayrampaþa ile yaparsanýz hiçbir þeye benzemez. Aslýnda o kadar uzun zamandýr yepyeni enginar reçeteleri oluþturuyorum ki hepsini bir araya toplasam koca bir kitap olur. Önümüzdeki haftasonu gerçekleþecek enginar festivaline davet edilmemin de yegane sebebi de bu aslýnda. Urla’ya gönül verenler tarafýndan düzenlenen 1. Urla Enginar Festivali

2-3 Mayýs günleri arasýnda gerçekleþecek. Yemek tadýmlarý, paneller, sergiler, atölye çalýþmalarýnýn yer alacaðý etkinlikte benim de jüri olacaðým yarýþmaya katýlmak istiyorsanýz son günler!

ENGÝNAR VE SIKI DOSTLARI

Sonbaharýn ortasýna kadar enginar bol. Þu an Ýzmir sakýz enginarýnýn lezzeti zirvede. Bayrampaþa ve Kýbrýs enginarý da baþladý. Onun çiçek goncasý olduðunu unutmayýn. Sýký, henüz açýlmamýþ ve aðýr goncalarý tercih edin. Yarasý olmasýn. Ayný gün piþirmeyecekseniz su dolu vazoda bekletebilirsiniz. Enginarýn sevgilisi ise limon; o olmazsa yüzü kara çýkar. Dereotu ve taze soðan da sýký dostlarý. Zeytinyaðlý enginarýn eline kimse su dökemez. Kuzu eti ve kuru soðanla da piþirebilirsiniz. Bakla, bezelye, patates, taze nane, arapsaçý, ceviz ve fýndýk çok yakýþýr. Beyaz etli iri balýklar, taze biberiye, taze kekik, kuþkonmaz, peynir çeþitleri ve tabii ki nohut da!

PESTO SOSLU VE LOR PEYNÝRLÝ

Taze enginarlarý temizleyin, tuz, bir iki dilim limonla üzerini geçecek kadar suda haþlayýn. Tam ortadan ikiye kesin fýrýn tepsisine sýralayýn. Bir kapta 2 yumurta, yarým su bardaðý iri taneli mýsýr unu, yarým su bardaðý süt, 1 yemek kaþýðý krema, bir tutam tuz, 1 yemek kaþýðý pesto sosu karýþtýrýp içine 200 gram taze lor peynirini ekleyin. enginarlarýn üzerine sosu gezdirin. Elinizle ufladýðýnýz lor peyniri, bolca parmesan rendesi, geliþi güzel kaþýk ucuyla serpiþtirdiðiniz pesto sosu ve biraz zeytinyaðýný ekleyip 180 derecede 30 dakika piþirin. Fýrýndan çýkarmadan ýzgara bölümüne alýp üç dakika üzerini kýzartýn. Ilýk halde, taze kekik serperek servis edin.

TAZE BAKLA EZMELÝ KIZARTMA

Baklalarý haþlayýn kabuðunu soyup biraz krem peynirle karýþtýrýn. Ýçine ince kýyýlmýþ taze soðan ve dereotu ekleyip tuzunu kontrol edin. Sakýz enginarýnýn dýþýndan bir sýra yapraklarýný koparýn. Ýkiye kesin ve yapraklarý yelpaze gibi aralanmasýný saðlayarak hafifçe aralayýn. Kýzgýn yaðda rengi deðiþene kadar kýzartýn. Yað ne kadar çok olursa o kadar iyi. Fazla yaðýn süzülmesi için kaðýt havluya çýkarýn. Üzerine tuz ve taze soðan serpip bakla ezmesiyle birlikte sýcak servis yapýn.