Mevsimlerden enginar

Enginarsever olmak onu sadece yemek demek değil. Cinslerini tanımak da önemli. Soğanlı, etli pişirebilir ya da fındık, ceviz gibi kuruyemişlerle yepyeni bir tarif hazırlayabilirsiniz. Tercih sizin!

Senelerdir İstanbullu enginar satıcılarıyla bitmeyen bir kavgam var. Tüm enginarlar onlar için İzmir enginarı. “İzmirliyim, tarlasından geliyorum” diyorum hiç fark etmiyor. Dikenli Kıbrıs enginarını burnuma dayayıp “İşte abla, İzmir enginarı” diyorlar. Halbuki tüm cinsleri tazeyken güzeldir enginarın. Zeytinyağlı enginarın tadı en az İzmir enginarının iyi yemekleri kadar enfes olur. Mesele hangisini nerede kullanacağını keşfetmekte. Örneğin sakız enginarı denince yapraklarının da yenebileceği anlamına gelir, tabii yapılan yemek de önemli.

Bugün verdiğim kızarmış enginar tarifini yaprağı etsiz, yenilmez Bayrampaşa ile yaparsanız hiçbir şeye benzemez. Aslında o kadar uzun zamandır yepyeni enginar reçeteleri oluşturuyorum ki hepsini bir araya toplasam koca bir kitap olur. Önümüzdeki haftasonu gerçekleşecek enginar festivaline davet edilmemin de yegane sebebi de bu aslında. Urla’ya gönül verenler tarafından düzenlenen 1. Urla Enginar Festivali

2-3 Mayıs günleri arasında gerçekleşecek. Yemek tadımları, paneller, sergiler, atölye çalışmalarının yer alacağı etkinlikte benim de jüri olacağım yarışmaya katılmak istiyorsanız son günler!

ENGİNAR VE SIKI DOSTLARI

Sonbaharın ortasına kadar enginar bol. Şu an İzmir sakız enginarının lezzeti zirvede. Bayrampaşa ve Kıbrıs enginarı da başladı. Onun çiçek goncası olduğunu unutmayın. Sıkı, henüz açılmamış ve ağır goncaları tercih edin. Yarası olmasın. Aynı gün pişirmeyecekseniz su dolu vazoda bekletebilirsiniz. Enginarın sevgilisi ise limon; o olmazsa yüzü kara çıkar. Dereotu ve taze soğan da sıkı dostları. Zeytinyağlı enginarın eline kimse su dökemez. Kuzu eti ve kuru soğanla da pişirebilirsiniz. Bakla, bezelye, patates, taze nane, arapsaçı, ceviz ve fındık çok yakışır. Beyaz etli iri balıklar, taze biberiye, taze kekik, kuşkonmaz, peynir çeşitleri ve tabii ki nohut da!

PESTO SOSLU VE LOR PEYNİRLİ

Taze enginarları temizleyin, tuz, bir iki dilim limonla üzerini geçecek kadar suda haşlayın. Tam ortadan ikiye kesin fırın tepsisine sıralayın. Bir kapta 2 yumurta, yarım su bardağı iri taneli mısır unu, yarım su bardağı süt, 1 yemek kaşığı krema, bir tutam tuz, 1 yemek kaşığı pesto sosu karıştırıp içine 200 gram taze lor peynirini ekleyin. enginarların üzerine sosu gezdirin. Elinizle ufladığınız lor peyniri, bolca parmesan rendesi, gelişi güzel kaşık ucuyla serpiştirdiğiniz pesto sosu ve biraz zeytinyağını ekleyip 180 derecede 30 dakika pişirin. Fırından çıkarmadan ızgara bölümüne alıp üç dakika üzerini kızartın. Ilık halde, taze kekik serperek servis edin.

TAZE BAKLA EZMELİ KIZARTMA

Baklaları haşlayın kabuğunu soyup biraz krem peynirle karıştırın. İçine ince kıyılmış taze soğan ve dereotu ekleyip tuzunu kontrol edin. Sakız enginarının dışından bir sıra yapraklarını koparın. İkiye kesin ve yaprakları yelpaze gibi aralanmasını sağlayarak hafifçe aralayın. Kızgın yağda rengi değişene kadar kızartın. Yağ ne kadar çok olursa o kadar iyi. Fazla yağın süzülmesi için kağıt havluya çıkarın. Üzerine tuz ve taze soğan serpip bakla ezmesiyle birlikte sıcak servis yapın.