Üzüm... Eylül ayý güzeli! Üzümün hangi cinslerini yiyoruz, hangisi nerede yetiþiyor? Hakkýnda ne var, ne yok hepsi bu yazýda! Gelin bu sulu taneleri yakýndan tanýyalým.
*Mayalý hamurdan çörek ‘brioche’ (Fransa)
* Taze üzümlü ekmek ‘üzümlü schiacciata’ (Ýtalya)
*Üzümlü anne keki (Türkiye)
*Nokul (Karadeniz)
* Baharatlý bir yemek ‘pastilla’ (Fas)
* Osmanlý saray mutfaðýndan saray hoþafý
*Pumpernickel ekmeði (Danimarka)
*Ermeni mutfaðýndan topik.
*Peynir ve irmikli kek ‘sernik’
(Polonya)
*Elmalý strudel (Avusturya)
*Çay keki (Ýngiltere)
*Üzümlü ekmek ‘rozijnenbroo’
(Hollanda)
*Umm ali tatlýsý (Mýsýr)
* Anayurdu Küçük Asya’dýr. Anadolu topraklarý, üzüm için uygun iklim yapýsýnda.
* 15 binin üzerinde çeþidi olduðu belirtiliyor.
* Aðustos ve eylül aylarýnda yurdun çeþitli bölgelerinde en çok festivali yapýlan meyve.
* Üzüm, asmanýn meyvesidir. Yani sarmanýn demirbaþý! Ancak tüm üzüm cinslerinin yapraðýyla sarma yapýlmaz. Tokat yapraðý denilen cins ‘narince’ üzümüdür. Tokat’ta 40’tan fazla üzüm çeþidi vardýr. Ayrýca tüysüz ve ince yapraklý olan Ýzmir çevresinde yetiþen Sultaniye cinsi üzümünün yapraðý da en lezzetli sarmalýk cinstir.
* Kurutulmuþ üzüme dikkat! Zira haþere için kimyasal madde kullanýlabiliyor. Geleneksel yöntem olan külle kaplama en doðal yöntemlerden biri. Koyu kahve ve mat olanlarý tercih edin. En iyi markalarý bile tüketirken araþtýrýn.
* Üzüm yüksek oranda þeker içerir, kalorisi yüksektir. Kurusunda fruktoz çok daha yüksektir. Þeker sorunu olanlar dikkat!
* Üzüm çekirdeðinin kalp damar saðlýðýndan bað dokusuna hatta alerji önleyici özelliðine kadar bir çok faydasý olduðu belirtiliyor.