Mevsimlerden üzüm

Üzüm... Eylül ayý güzeli! Üzümün hangi cinslerini yiyoruz, hangisi nerede yetiþiyor? Hakkýnda ne var, ne yok hepsi bu yazýda! Gelin bu sulu taneleri yakýndan tanýyalým. 

Asmanýn buðulu tanecikli meyvesinin bahçesindeyiz bu ay. Ýnsanlýk tarihinin belki de en eski meyvesi üzüm. Tarihte mayalý içeceklerin yapýmýnda ilkçað döneminden bu yana kýymeti bilinmekte. Aslýnda eylül ayý demek mutfakta bereket bolluk demek. Mantar çeþitleri ve yabani otlar topraðýn nemine dayanamayýp gökyüzüne uzanmaya çalýþýyor hýzla. Ayný dönem ise üzüm, yaz aylarýnýn kavurucu sýcaðýnda olgunlaþýp sonbaharýn ýlýk rüzgarýnda dalýndan geçmeye teslim oluyor. En nadide, en sulu, en lezzetli halini bu aylarda bizlere cömertçe sunuyor. Þýralýk cinsleri özellikle eylül ayýnda hasat edilse de sofralýk türleri aðustos sonundan kasým hatta ocak ayýna kadar devam etmekte üzümün. Beyaz ve siyah olarak iki ana gruba ayrýlan üzüm, kuru olarak da mutfakta bolca kullanýlmakta. Hamur iþlerinden tatlý yemek hatta salatalara kadar lezzetinden faydalanýyoruz. 
 
Türkiye’deki türleri
 
Þýralýk cinsler: Cabernet sauvignon, carignane, semillion, merlot, çalkarasý, alicante bouschet, narince, emir, kalecik karasý, öküzgözü, sergi karasý. 
 
Kurutmalýk cinsler: Sultani, yuvarlak çekirdeksiz, kuþ üzümü, besni, karadimrit, akdimrit.
 
Doðu Anadolu üzümleri: Karaerik, tahannebi, þilfoni.
 
Ýç Anadolu üzümleri: Çavuþ, hafýzlý, Hamburg misketi, rezaki, gül üzümü, kadýn parmaðý, parmak, hasandede.
 
Karadeniz üzümleri: Hafýzali, hamburg misketi, kömüþ memesi, çavuþ, izabella.
 
Ege üzümleri: Kardinal, kozak beyazý, kozak siyahi, yuvarlak incisi, sultani, pembe gemre, perlette, italya, hamburg misketi, razaki, osmancýk, pembe, pek, ata sarýsý, ilkeren. 
 
Akdeniz üzümleri: Muskat, rezaki, adakarasý, kardinal, hönüsü, ýþýklý, Tarsus beypazarý, Yalova incisi, ata sarýsý, ilkeren.
 
Güneydoðu Anadolu üzümleri: Að besni, dýmýþký, hönüsü, tahannebi 
 
Marmara üzümleri: Amasya beyazý, kardinal, deðirmendere siyahý, çavuþ, kozak beyazý, kozak siyahý, hamburg misketi, Ýtalya, müþküle, rezaki, hacýoðlu siyahý, edincik karasý, hafýzali, ilkeren. 
 
Üzüm olmadan ‘olmaz’ tarifler
 

*Mayalý hamurdan çörek ‘brioche’ (Fransa)

* Taze üzümlü ekmek ‘üzümlü schiacciata’ (Ýtalya)

*Üzümlü anne keki (Türkiye)

*Nokul (Karadeniz)

* Baharatlý bir yemek ‘pastilla’ (Fas)

* Osmanlý saray mutfaðýndan saray hoþafý

*Pumpernickel ekmeði (Danimarka)

*Ermeni mutfaðýndan topik.

*Peynir ve irmikli kek ‘sernik’

(Polonya)

*Elmalý strudel (Avusturya)

*Çay keki (Ýngiltere)

*Üzümlü ekmek ‘rozijnenbroo’

(Hollanda)

*Umm ali tatlýsý (Mýsýr)

Bunlarý biliyor musunuz?

* Anayurdu Küçük Asya’dýr. Anadolu topraklarý, üzüm için uygun iklim yapýsýnda.

* 15 binin üzerinde çeþidi olduðu belirtiliyor.

* Aðustos ve eylül aylarýnda yurdun çeþitli bölgelerinde en çok festivali yapýlan meyve.

* Üzüm, asmanýn meyvesidir. Yani sarmanýn demirbaþý! Ancak tüm üzüm cinslerinin yapraðýyla sarma yapýlmaz. Tokat yapraðý denilen cins ‘narince’ üzümüdür. Tokat’ta 40’tan fazla üzüm çeþidi vardýr. Ayrýca tüysüz ve ince yapraklý olan Ýzmir çevresinde yetiþen Sultaniye cinsi üzümünün yapraðý da en lezzetli sarmalýk cinstir.

* Kurutulmuþ üzüme dikkat! Zira haþere için kimyasal madde kullanýlabiliyor. Geleneksel yöntem olan külle kaplama en doðal yöntemlerden biri. Koyu kahve ve mat olanlarý tercih edin. En iyi markalarý bile tüketirken araþtýrýn.

* Üzüm yüksek oranda þeker içerir, kalorisi yüksektir. Kurusunda fruktoz çok daha yüksektir. Þeker sorunu olanlar dikkat!

* Üzüm çekirdeðinin kalp damar saðlýðýndan bað dokusuna hatta alerji önleyici özelliðine kadar bir çok faydasý olduðu belirtiliyor.