Ýþ Hukuku mevzuatýnda "Mevsimlik Ýþ"in açýk tanýmý yapýlmamýþtýr. Mevsimlik iþler, faaliyetin sadece yýlýn belirli bir döneminde sürdürüldüðü veya tüm yýl boyunca çalýþýlmakla birlikte, faaliyetin yýlýn belirli dönemlerinde yoðunlaþtýðý iþyerlerinde yapýlan iþler olarak ifade edilebilir.
Tam yýl çalýþýlmasý gereken ve devamlýlýðý olan bir iþte, iþçilerin iþlerine bir iki ay ara vererek, bir tam yýldan az çalýþmýþ olmalarý halinde, sýrf bir yýldan az çalýþýlmasý nedeniyle, ilgili faaliyetin mevsimlik çalýþma olarak kabul edilmesi mümkün deðildir.
Mevsimlik iþ sözleþmeleri sezonluk çalýþma yapýlan turizm bölgelerindeki otel, motel, kaplýca, tatil köyü, plaj ve eðlence yerleri gibi yýlýn belirli dönemlerinde faaliyetin olduðu iþyerleri ile tarým ve ormancýlýk iþlerinde uygulanmaktadýr.
Ýþçinin mevsimlik iþ sözleþmesi kapsamýnda olmasý durumunda, mevsim bitmesiyle iþ sözleþmesi sona ermemekte, iþ sözleþmesi askýda kalmaktadýr. Ayný zamanda, iki mevsim arasýndaki dönemde iþçinin iþ görme borcu ile iþverenin ücret ödeme borcu söz konusu olmamaktadýr.
4857 sayýlý Ýþ Kanunu'nun 53/3. maddesinde, "Niteliklerinden ötürü bir yýldan az süren mevsimlik veya kampanya iþlerinde çalýþanlara bu Kanunun yýllýk ücretli izinlere iliþkin hükümleri uygulanmaz." hükmü yer almaktadýr.
Mevsimlik iþlerde mevsim sonunda iþçi çýkarýldýðýnda toplu iþçi çýkarma hükümlerinin uygulanmayacaðý, mevsimlik çalýþanlarýn yýllýk izin haklarýnýn bulunmadýðý, ancak toplu iþ sözleþmesi kapsamýna girebilecekleri dikkate alýnmalýdýr.
Tam yýl çalýþýlan ve devamlýlýðý olan iþler mevsimlik iþ olarak deðerlendirilmemektedir.
Mevsimlik iþler, esasen adýndan da anlaþýlacaðý üzere yýlýn belirli aylarýnda çalýþma yapýlan iþleri ifade etmekte olup, çalýþma yapýlmayan aylarda iþ sözleþmesi yeni sezon baþlayýncaya kadar askýya alýnmaktadýr. Bir iþin mevsimlik iþ olarak tanýmlanmasý için önemli olan iþyerinde yürütülen iþin, iþyerinin normal çalýþma düzenini oluþturacak þekilde düzenli ve sürekli bir biçimde yýlýn bir döneminde yapýlmasý veya yoðunlaþmasýdýr.
Mevsimlik iþlerde iþ sözleþmesinin askýya alýnmasýnýn en önemli sonucu; çalýþma mevsimi baþýnda yeni bir iþ sözleþmesi yapýlmadan iþçinin mevcut borç ve haklarýyla birlikte iþ sözleþmesinin devam etmesidir.
Mevsimlik çalýþan iþçilerin yýllýk izin haklarý, Yargýtay uygulamalarýnda karþýlýk bulmaktadýr.
Mevsimlik bir çalýþmanýn, mevsimlik süreli olabilmesi için en fazla 11 ay çalýþma yaptýrýlabilir.
11 ayý aþan çalýþmalar mevsimlik niteliðini kaybedecek ve iþçinin yýllýk izin hakký gündeme gelecektir.
Bu durum örnek Yargýtay kararlarýnda karþýlýk bulmaktadýr.
22. Hukuk Dairesi'nin 2017/72413 Esas numaralý, 2020/458 kanun numaralý ve 04.03.2020 tarihli kararýnda;
"Yýlda 11 ayý aþan çalýþmalarda çalýþma þeklinin mevsimlik iþ olarak deðerlendirilmesine imkân bulunmamaktadýr." denilmektedir.
Bu husus kanunlar ile açýkça hüküm altýna alýnmamýþ olmasýna karþýn Yargýtay uygulamasý bu þekildedir.
Yargýtay Hukuk Genel Kurulunun 29.03.2017 tarihli, E.2015/1309 ve K.2017/568 Sayýlý kararýna göre, özellikle iþçinin her yýl 11 ay civarýnda çalýþtýrýlmasý ve kýsa bir aský süresinden sonra yeniden çalýþmaya devam etmesi, diðer bir ifade ile yýlýn tamamýna yakýn bir bölümünde çalýþýlma halinde, Anayasal temeli olan dinlenme hakkýnýn tanýnmasý gerekmektedir. 11 ayý aþan çalýþmalarda ise, yýlýn kalan bölümünde dinlenme hakkýnýn gereðinin yerine getirilmesi için gereken süre bulunmadýðýndan, 11 ayý aþan çalýþmalarda çalýþma þeklinin mevsimlik iþ olarak deðerlendirilmesine olanak bulunmamaktadýr. Bu çeþit bir çalýþmanýn mevsimlik olarak deðil, fasýlalý çalýþma olmasý nedeniyle ve mevsimlik iþten söz edilemeyeceðinden bu sürede de bir yýlý doldurmak koþulu ile iþçinin izne hak kazandýðý kabul edilmiþtir.
Dolayýsýyla mevsimlik çalýþma 11 ayý geçtiðinde mevsimlik iþçinin yýllýk izin hakký doðacaktýr.