Mevsimsel ödeme son

Baharda değişen hava koşulları çoğumuzu şişkinlik sorunuyla karşı karşıya bırakıyor. Bu süreçte beslenme düzeninizde yapacağınız küçük değişiklikler ağırlık artışını da engelliyor.

-Baharat seçimlerinize dikkat edin: Tuz içeren baharat karışımları yerine tuzsuz olanlara geçiş yapın. Çünkü sodyum vücut sıvısında normal dışı birikimler, ödem, ağırlık artışı ve sindirim sorunlarına neden olabilir.

-Susamayı beklemeden su için:  Günde 8 bardak oda ısında su içmeli. Sabah yeşil limon dilimleri ve nane yaprakları eklenmiş ılık su, kuşluk vakti çubuk tarçınlı, karanfilli sıcak su, ikindi ve akşam zencefil parçası ile beklemiş sıcak su içmelisiniz.

Fazla acı mide asidini tetikler

-Karbonhidratları kesin: Yağsız protein kaynaklarını artırıp, ara öğünlerde az yağlı peynir, süt veya yoğurt, fındık, badem tüketmelisiniz. 

-Sebze-meyveyi kontrollü tüketin: Hazımsızlık olmaması için sebzeleri hafif haşlayıp tuzsuz, meyveleri ise komposto, kurutulmuş ya da şekersiz konserve olarak tüketmelisiniz.

-Acılı soslardan uzak durun: Fazla baharatlı beslenmek de karnınızdaki şişkinliklerin nedeni bu olabilir çünkü acı duyusu mide asitliğini artırarak sindirimi zorlaştırabilir. Barbekü, sarımsak sosları, karabiber, pul biber, acı sos, soğan, hardal,  sirkeden bir süre uzak durmanızda fayda var. Bunun yerine yemeklerinizde dereotu, nane, adaçayı, kişniş, biberiye gibi baharatlar kullanmalısınız. Limon sos köri de özellikle tavuk veya balığa yakışmaktadır.

-Kızarmış yiyecekleden uzaklaşın: Daha zor ve uzun sindirilen kızartmalar yerine yağsız, teflonda kızarmış sebzeler, fırınlanmış çıtır yemekleri tercih etmelisiniz. Sindirim sistemini rahatlatmanın en kolay yolu yürüyüş, sırt üstü yerde yatarken ayaklar havada bisiklet çevirme, ayakta dururken ayaklarınızı teker teker yukarı çekme hareketleridir.

-Gaz yapan sebzeler: Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, baklagiller, lahana, soğan bu grup içinde ilk akla gelenlerdir yine turunçgiller ve biber de risk teşkil edebilmektedir. Bu alternatifler yerine mantar, taze fasulye ve kabak tercih etmelisiniz.

-Diyet ürünler ve tatlandırıcılar: Tatlandırıcılı diyet ürünler sindirim sıkıntısına neden olarak gaz, şişkinlik ve ishale neden olabilir.

-Asidik içeceklerden uzak durun: Alkol, kahve, çay ve asitli meyve suları gibi asidik içecekler sindirim sorunu yani gaz, şişkinliğe neden olabilir. Bunun yerine rezene, adaçayı, ıhlamur, zencefil, yaseminli yeşil çay gibi bitki çayları tercih etmelisiniz.