Meydan okumalar ve savunmalar ve savrulmalar

Türkiye'nin Rusya'dan S400 Hava Savunma Sistemi almasý ve Doðu Akdeniz'de tüm tehditlere raðmen sondaj çalýþmalarýna devam etmesi ABD ve AB ülkelerini feci halde rahatsýz etmiþ durumda. Doðu Akdeniz'deki faaliyetlerimiz dolayýsýyla ABD Temsilciler Meclisi'nde Güney Kýbrýs Rum Kesimine yönelik silah ambargosunun kaldýrýlmasý gündeme alýndý. S400 alýmýna misilleme olarak parasýný ödediðimiz F 35'lerin satýþýnýn iptali ve baþka bazý ambargolar için bastýran kongre üyeleri var. ABD cephesi böyle...

Hafta baþý, AB ülkeleri dýþiþleri bakanlarýnýn katýlýmýyla Brüksel'de yapýlan Dýþ Ýliþkiler Konseyi toplantýsýnda da "Türkiye'nin Doðu Akdeniz'de hidrokarbon faaliyetlerini sürdürmesi halinde alýnacak bir takým yaptýrým kararlarý" gündeme geldi. Türkiye pek tabii, bu beyanlarý hiçbir surette ciddiye almadýðýný ve sondaj faaliyetlerine hukuki haklýlýðý çerçevesinde devam edeceðini tekrar etti. 

Buna geliþmelere Suriye'nin kuzeyinde Türkiye hilafýna eylemlerde bulunan terörist yapýya verilmek istenen  statüyü de eklediðimizde Türkiye'nin an itibariyle nasýl bir meydan okuma ile mücadele ettiðini anlamak mümkün olur sanýyorum. 

****

Buraya nasýl geldiðimiz bahsi için 2012'den sonra yaþadýklarýmýza tekrar tekrar dönüp bakmak lazým. 15 Temmuz gibi bir saldýrýyý bastýrabilmiþ olmamýz hem bundan sonraki saldýrýlar için güç veriyor hem de saldýrýlarýn bitmeyeceðini gösteriyor. Bugün iþte böyle bir kavþaktayýz ve Türkiye bütün meydan okumalara karþý haklýlýk diplomasisi yürütüyor; yani küresel güçlerin bölgedeki menfaatlerini maksimize etme çabalarýný kendi gücü nispetinde ve uluslararasý hukukun verdiði haklarý sonuna kadar kullanarak denge politikasýyla karþýlamaya çalýþýyor. 

Arap Baharý'nýn yerinden oynattýðý taþlarýn yeniden dizayný ile birlikte bölgede sahnelenmeye baþlanan oyundan önce Türkiye, Libya ve Mýsýr ile münhasýr ekonomik bölge ilan etme noktasýnda olduðumuz hatýrlanýrsa bu sürecin bize nasýl bir fatura çýkarttýðý daha iyi anlaþýlacaktýr. Ýsrail'in güvenliðinin ve yayýlmacýlýðýnýn merkeze alýndýðý bir Ortadoðu dizaynýna Türkiye'nin taraf olamayacaðý da ortada. Ama yine de bu denklemde Türkiye hala en önemli oyuncu. En sýkýþtýðýmýz yer belki de elimizin en güçlü olduðu yerdir. Bu fotoðrafýn Türkiye için bir dýþ politika sahasý olarak görülemeyeceði de ortada. Bu yüzden baþta S400 olmak üzere Türkiye'nin bölgesindeki hamlelerinin ulusal güvenliði ile doðrudan alakalý meseleler olarak algýlanmasý elzem.

****

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn hafta sonu basýnla yaptýðý görüþmenin içeriðini de bu konu oluþturuyordu. "Ne Rusya S400 satacak, ne Türkiye alacak" diyerek Türkiye'yi dýþarýda, hükümeti içeride itibarsýzlaþtýrmaya çalýþanlar S400'lerin sevkiyatý baþladýðýndan beri sus pus. ABD'de Kongre ve Temsilciler Meclisi nezdinde Türkiye karþýtý lobi yapanlarýn kimler olduðu da malum. Mesele S400'ler ya da diðer konularda içerideki siyasi ihtilaflarýn ötesinde, milletçe güçlü ve tek ses olabilmektir. Kaçýrýlmýþ fýrsatlar, yanlýþ atýlmýþ adýmlar olabilir, lakin ekonomide dahi 'devletçi' politikalarýn öne çýkmaya baþladýðý, uluslararasý hukukun ve kurumlarýn çok kolayca göz ardý edilebildiði ve küresel ve bölgesel nizamda güç dengelerinin yenilendiði bir dönemeçte Türkiye'nin en çok ihtiyaç duyduðu þey kararlýlýðýný aþýndýracak ve güvenlik kaygýlarýný siyasi mülahazalara indirgeyecek sulandýrýcý yaklaþýmlarý bertaraf edebilmektir. 

Türkiye'nin muarýzlarýnýn, içeride muhalefeti mütemadiyen tahkim etmesi boþuna deðildir. S400 ve Doðu Akdeniz konusu da farklý deðil ancak en kolay görülebilecek olan, AK Parti ve Erdoðan karþýsýndaki muhalefetin ABD tarafýndan siyasal özerklik verilmek istenen PYD yapýlanmasýný desteklemeye meyyal olduðu gerçeðidir. "PYD'nin terör örgütü olmadýðý" beyaný, "PYD biz vurmaz ki" açýklamalarý ve CHP'nin giderek PKK'nýn takdirini kazanan bir yapýya evrilmesi, Türkiye'nin nelere mani olduðunu ve muhalefete biçilen misyonu çok iyi özetliyor.