Meyveyle lezzet dansý

Yaz meyvesi güzeldir; buz gibi karpuzun yanýnda beyaz peynir, çilekli yoðurt, viþneli lor peyniri. Her biri baþlý baþýna yemek niyetine yenir. Aslýnda yaz meyveleri cömertçe lezzetlerini paylaþýrken, bizler için bir þey daha yaparlar: Sýcaklar sebebiyle kaybettiðimiz mineral takviyesi! Bu yüzden gelin onlarý þekere bulamaktan vazgeçelim.

Yaz meyvesi güzeldir; buz gibi karpuzun yanýnda beyaz peynir, çilekli yoðurt, viþneli lor peyniri. Her biri baþlý baþýna yemek niyetine yenir. Aslýnda yaz meyveleri cömertçe lezzetlerini paylaþýrken, bizler için bir þey daha yaparlar: Sýcaklar sebebiyle kaybettiðimiz mineral takviyesi! Bu yüzden gelin onlarý þekere bulamaktan vazgeçelim. 

Þeftali sos 

- Ýki adet þeftali 

- 1 su bardaðý þeftali suyu 

- 4-5 adet acý biber (sivri veya jalapone turþusu) 

- 2 diþ sarýmsak (kabuklarý soyulmuþ) 

- Bir kahve ficaný zeytinyaðý 

- 1 yemek kaþýðý beyaz sirke 

- Bir tutam taze kiþniþ 

- Bir tutam tuz 

Þeftalinin kabuklarýný soyup üzerini geçecek kadar su ilave edip biraz bal ekleyin ve yumuþayana kadar piþirin. Suyunu süzün kenara alýn. 

Biberleri irice doðrayýp tuzunu atýn, sirke, zeytinyaðýný ekleyin ve kayýsý suyu ile birlikte 15dk piþirin. 

Þeftali ve kiþniþ ile birlikte tüm malzemeyi blendera alýp sos kývamýnda parçalayýn. 

Not: Beyaz etlerde marinad olarak veya ýzgara etlerin yanýnda sos olarak kullanabilirsiniz. Çok lezzetlidir. 

Maviyemiþ sos 

- 200 gr sos için 

- 100gr mavi yemiþ 

- 50gr elma suyu 

- Yarým kahve fincaný soya sosu 

- Bir kahve fincaný susam yaðý 

- 1 diþ ezilmiþ sarýmsak karabiber 

Meyveyi blenderda püre yapýp tüm malzeme ile karýþtýrýn. Beyaz veya kýrmýzý etleri bu sos ile kaplayýp en az 5 saat buzdolabýnda bekletin. Etleri mangal veya ýzgarada piþirip servis edin. 

Balzemikli çilek sos 

- Bir bardak çilek 

- Bir yemek kaþýðý balsemik sirke 

- 1 adet acý biber 

Biber ve çilekleri blenderda püre yapýn. Ýçine sirkeyi ekleyip karýþtýrýn. Bu sosu tüm peynirlerle kullanabilirsiniz. 

Hindistancevizli kavun suyu 

2 kiþilik 

- 1 dilim kavun (soðuk) 

- 1 su bardaðý hindistancevizi suyu (soðuk) 

- 1 yemek kaþýðý gül suyu (tercihen) 

- Lavanta çiçeði ve taze hindistancevizi rendesi 

Kavunu blenderdan geçirin içine gül suyu ve hindistancevizi sütünü ekleyip karýþtýrýn bardaklara pay edin. Ýçine buz ekleyip taze Hindistan cevizi rendesi ve lavanta çiçeði serpip soðuk servis edin. 

Mango sosu 

- 1 adet mango (kabuðu soyulmuþ) 

- Bir avuç yer fýstýðý (kavrulmamýþ) 

- 2 sap taze soðan veya bir tutam frenk soðaný 

- Bir tutam taze kiþniþ 

- 1 diþ sarýmsak 

- Çeyrek yeþil limon 

Mango, soðan, fýstýk, kiþniþ ve sarýmsaðý rondoda püre yapýn. Ýçine limon kabuðu rendesi ve suyunu ekleyip karýþtýrýn. 

Not: Özellikle somon için çok uygun bir sostur. Tavuk etiyle de uyumludur. 

Meyvelerin besin deðeri 

ANANAS: Fosfor, demir, A ve C vitamini ve bol miktarda potasyum içerir. Toksin atýcý. Baðýrsaklara dost. Cilt saðlýðýnda etkin. 

ARMUT: Kalsiyum ve potasyum yönünden zengin. Kalp kaslarýna dost. Tansiyon ayarlamasýnda etkili. Posadan zenginliði nedeniyle baðýrsaklarý çalýþtýrýyor. Ancak ilaç üretimi güç bu yüzden de ilaçsýzýný bulmak zor, bilerek alýn. 

DUT: Kalsiyum, C ve B vitamini içeriyor ve bol lifli. Baðýrsak dostu, idrar söktürücü. 

ERÝK: Kalsiyumdan, A ve C vitamini bakýmýndan zengin. Baðýrsak çalýþtýrýcý ve baðýþýklýðý destekliyor. 

KÝRAZ: Kalsiyum, fosfor ve C vitamini barýndýrýyor. Diþlere dost. Ýdrar söktürücü. 

SALATALIK: A, B ve C vitamini içeriyor. Selenyum ve fosfor deposu. Güçlü bir antioksidan, cilde elastikiyet veriyor. Ýdrar yollarý enfeksiyonlarýnda faydalý. Bol miktarda posa içermesinden dolayý barsak çalýþtýrýr, toksin atar. 

KUÞBURNU: A, C, D ve E vitamini yönünden zengin. Ýdrar yollarý ve baðýrsak dostu bir antioksidan. Enfeksiyonlara karþý vücudu korur. 

KARPUZ: Potasyum deposu. A ve C vitamini ile fosfor içerir. Böbrek kumu ve taþ atýlmasýnda etkili. Sývý ihtiyacýnýn karþýlanmasýnda birebir, toksin atýcýdýr. 

ÜZÜM: Potasyum ve C vitamini deposudur. Sindirim sistemi ve baðýþýklýk üzerinde faydalý. 

KAVUN: A vitamini, potasyum ve folik asitten zengin. Damar týkanýklýðýnda, baðýrsaklarýn çalýþmasýnda etkili. Göz saðlýðý için dost. 

KAYISI: A, B ve C vitamini içerir. Kemik geliþimi, kansýzlýk, cilt, göz ve baðýþýklýk sistemine fayda saðlýyor. Kas ve sinir sistemi için dost. 

VÝÞNE: A vitamini ve potasyum deposu. Ýdrar söktürücü. Karaciðer ve mide dostu. 

ÞEFTALÝ: C vitamini, potasyum ve posadan zengini. Baðýþýklýðý arttýrýyor, hazmý kolaylaþtýrýyor. 

AHUDUDU: Folik asit, C, E ve A vitamini içerir. Ýþtah açýcý ve idrar sökücü. Diþ saðlýðýna dost. 

KÝVÝ: C vitamini deposu. Yaþlanmayý geciktiriyor çok güçlü bir antioksidan. 

ÇÝLEK: A, C ve E vitamini ile folik asitten zengindir. Kas ve eklem aðrýlarý için dost. Ýdrar sökücü. 

LÝMON: Yüksek oranda C vitamini içeriyor. Ayný zamanda früktozu en yüksek meyvelerden biri. Ýskorbüt hastalýðýna iyi gelir. Güçlü bir antioksidandýr. 

MANGO: A ve C vitamini deposu. Göz ve cilt saðlýðýna dost. Güçlü antioksidan özelliði ile kanser riskini düþürdüðü söyleniyor.