Meyveyle lezzet dansı

Yaz meyvesi güzeldir; buz gibi karpuzun yanında beyaz peynir, çilekli yoğurt, vişneli lor peyniri. Her biri başlı başına yemek niyetine yenir. Aslında yaz meyveleri cömertçe lezzetlerini paylaşırken, bizler için bir şey daha yaparlar: Sıcaklar sebebiyle kaybettiğimiz mineral takviyesi! Bu yüzden gelin onları şekere bulamaktan vazgeçelim.

Yaz meyvesi güzeldir; buz gibi karpuzun yanında beyaz peynir, çilekli yoğurt, vişneli lor peyniri. Her biri başlı başına yemek niyetine yenir. Aslında yaz meyveleri cömertçe lezzetlerini paylaşırken, bizler için bir şey daha yaparlar: Sıcaklar sebebiyle kaybettiğimiz mineral takviyesi! Bu yüzden gelin onları şekere bulamaktan vazgeçelim. 

Şeftali sos 

- İki adet şeftali 

- 1 su bardağı şeftali suyu 

- 4-5 adet acı biber (sivri veya jalapone turşusu) 

- 2 diş sarımsak (kabukları soyulmuş) 

- Bir kahve ficanı zeytinyağı 

- 1 yemek kaşığı beyaz sirke 

- Bir tutam taze kişniş 

- Bir tutam tuz 

Şeftalinin kabuklarını soyup üzerini geçecek kadar su ilave edip biraz bal ekleyin ve yumuşayana kadar pişirin. Suyunu süzün kenara alın. 

Biberleri irice doğrayıp tuzunu atın, sirke, zeytinyağını ekleyin ve kayısı suyu ile birlikte 15dk pişirin. 

Şeftali ve kişniş ile birlikte tüm malzemeyi blendera alıp sos kıvamında parçalayın. 

Not: Beyaz etlerde marinad olarak veya ızgara etlerin yanında sos olarak kullanabilirsiniz. Çok lezzetlidir. 

Maviyemiş sos 

- 200 gr sos için 

- 100gr mavi yemiş 

- 50gr elma suyu 

- Yarım kahve fincanı soya sosu 

- Bir kahve fincanı susam yağı 

- 1 diş ezilmiş sarımsak karabiber 

Meyveyi blenderda püre yapıp tüm malzeme ile karıştırın. Beyaz veya kırmızı etleri bu sos ile kaplayıp en az 5 saat buzdolabında bekletin. Etleri mangal veya ızgarada pişirip servis edin. 

Balzemikli çilek sos 

- Bir bardak çilek 

- Bir yemek kaşığı balsemik sirke 

- 1 adet acı biber 

Biber ve çilekleri blenderda püre yapın. İçine sirkeyi ekleyip karıştırın. Bu sosu tüm peynirlerle kullanabilirsiniz. 

Hindistancevizli kavun suyu 

2 kişilik 

- 1 dilim kavun (soğuk) 

- 1 su bardağı hindistancevizi suyu (soğuk) 

- 1 yemek kaşığı gül suyu (tercihen) 

- Lavanta çiçeği ve taze hindistancevizi rendesi 

Kavunu blenderdan geçirin içine gül suyu ve hindistancevizi sütünü ekleyip karıştırın bardaklara pay edin. İçine buz ekleyip taze Hindistan cevizi rendesi ve lavanta çiçeği serpip soğuk servis edin. 

Mango sosu 

- 1 adet mango (kabuğu soyulmuş) 

- Bir avuç yer fıstığı (kavrulmamış) 

- 2 sap taze soğan veya bir tutam frenk soğanı 

- Bir tutam taze kişniş 

- 1 diş sarımsak 

- Çeyrek yeşil limon 

Mango, soğan, fıstık, kişniş ve sarımsağı rondoda püre yapın. İçine limon kabuğu rendesi ve suyunu ekleyip karıştırın. 

Not: Özellikle somon için çok uygun bir sostur. Tavuk etiyle de uyumludur. 

Meyvelerin besin değeri 

ANANAS: Fosfor, demir, A ve C vitamini ve bol miktarda potasyum içerir. Toksin atıcı. Bağırsaklara dost. Cilt sağlığında etkin. 

ARMUT: Kalsiyum ve potasyum yönünden zengin. Kalp kaslarına dost. Tansiyon ayarlamasında etkili. Posadan zenginliği nedeniyle bağırsakları çalıştırıyor. Ancak ilaç üretimi güç bu yüzden de ilaçsızını bulmak zor, bilerek alın. 

DUT: Kalsiyum, C ve B vitamini içeriyor ve bol lifli. Bağırsak dostu, idrar söktürücü. 

ERİK: Kalsiyumdan, A ve C vitamini bakımından zengin. Bağırsak çalıştırıcı ve bağışıklığı destekliyor. 

KİRAZ: Kalsiyum, fosfor ve C vitamini barındırıyor. Dişlere dost. İdrar söktürücü. 

SALATALIK: A, B ve C vitamini içeriyor. Selenyum ve fosfor deposu. Güçlü bir antioksidan, cilde elastikiyet veriyor. İdrar yolları enfeksiyonlarında faydalı. Bol miktarda posa içermesinden dolayı barsak çalıştırır, toksin atar. 

KUŞBURNU: A, C, D ve E vitamini yönünden zengin. İdrar yolları ve bağırsak dostu bir antioksidan. Enfeksiyonlara karşı vücudu korur. 

KARPUZ: Potasyum deposu. A ve C vitamini ile fosfor içerir. Böbrek kumu ve taş atılmasında etkili. Sıvı ihtiyacının karşılanmasında birebir, toksin atıcıdır. 

ÜZÜM: Potasyum ve C vitamini deposudur. Sindirim sistemi ve bağışıklık üzerinde faydalı. 

KAVUN: A vitamini, potasyum ve folik asitten zengin. Damar tıkanıklığında, bağırsakların çalışmasında etkili. Göz sağlığı için dost. 

KAYISI: A, B ve C vitamini içerir. Kemik gelişimi, kansızlık, cilt, göz ve bağışıklık sistemine fayda sağlıyor. Kas ve sinir sistemi için dost. 

VİŞNE: A vitamini ve potasyum deposu. İdrar söktürücü. Karaciğer ve mide dostu. 

ŞEFTALİ: C vitamini, potasyum ve posadan zengini. Bağışıklığı arttırıyor, hazmı kolaylaştırıyor. 

AHUDUDU: Folik asit, C, E ve A vitamini içerir. İştah açıcı ve idrar sökücü. Diş sağlığına dost. 

KİVİ: C vitamini deposu. Yaşlanmayı geciktiriyor çok güçlü bir antioksidan. 

ÇİLEK: A, C ve E vitamini ile folik asitten zengindir. Kas ve eklem ağrıları için dost. İdrar sökücü. 

LİMON: Yüksek oranda C vitamini içeriyor. Aynı zamanda früktozu en yüksek meyvelerden biri. İskorbüt hastalığına iyi gelir. Güçlü bir antioksidandır. 

MANGO: A ve C vitamini deposu. Göz ve cilt sağlığına dost. Güçlü antioksidan özelliği ile kanser riskini düşürdüğü söyleniyor.