MHK, adil olmalı

Halis Özkahya, Beşiktaş -F.Bahçe derbisinde sarı-lacivertliler aleyhine hatalar yaptı ve gözlemcisinden düşük not alarak 1 ay bekledikten sonra tekrar Süper Lig’de görev aldı.

Barış Şimşek, F.Bahçe -Bursa maçında Fener aleyhine hatalar yaptı ve tam 40 gün sonra yeniden maça çıkabildi.

F.Bahçe -G.Saray derbisinde ise Fırat Aydınus görev yaptı, yardımcısı Arkın Akgöl Fener’in golü öncesi net bir ofsaytı kaçırdı, Aydınus ise tüm takdir haklarını sarı-lacivertli ekip adına kullanıp önemli hatalar yaptı. Ancak gozlemcisi, aynı zamanda Aydınus’un çok yakın arkadaşı da olan Yunus Yıldırım maçın hakemine 8.4, yardımcı hakemine de 8.5 gibi çok uçuk ve kamu oyu vicdanını yaralayan yüksek notlar verdi.

Peki bu kez MHK ne yaptı?

İlk önce gözlemci Yunus Yıldırım’ın verdiği notları çok başarılı bulmuş olacaklar ki hemen ertesi hafta kendisine tekrar gözlemcilik görevi vererek onurlandırdılar. Bir hafta sonra Fırat Aydınus ve ofsaytı kaçıran yardımcısı Arkın Akgöl’ü haftanın en önemli müsabakalarından biri olan Başakşehir -Trabzon maçına vererek onları da taltif ettiler. Eğer ki ceza ve ödül sistemi varsa tüm hakemlere, yapılan hataların hangi takım lehine veya aleyhine olduğuna bakılmaksızın eşit olarak uygulanması gerekir.

Bir takım lehine hata yapan hakemi ödüllendirir, aleyhine hata yapan hakemi cezalandırırsanız hakemlerin kafası karışır, durumdan vazife çıkartmaya çalışan hakemler olduğu gibi MHK’nin tarafsızlığına olan inanç da sarsıntı uğrar.

Yapılan bu uygulama ne yazık ki benim de kafamı karıştırmıştır. Geçen haftanın bazı maçlarında yine bazı önemli hakem hataları yaşandı. Rize-Galatasaray maçında hakem Serkan Çınar’ın Umut Bulut’a gösterdiği ilk sarı kart öncesi bırakın sarıyı, faul dahi yoktu ve sarı-kırmızılı takım bu direkt vuruş sonrasında ikinci golünü de yedi.

Oyun G.Saray lehine 3-2 devam ederken bu kez de yine Umut’a hatalı bir şekilde ikinci kez  sarı kart gösterip oyundan ihraç eden hakem Serkan Çınar göstermiş olduğu hatalı iki sarı kart ile hem G.Saray’ın on kişi kalmasına hem de Umut’un bir sonraki maçta takımında yer alamayacak olmasına neden oldu.

Başakşehir-Trabzon maçının son dakikasında Fırat Aydınus’un kale arkası hakemi ile birlikte Trabzon lehine verdikleri penaltı ise tamamen hatalıydı. Kaleci Volkan Babacan’ın, rakibine herhangi bir teması yoktu. Cordoza’nın penaltı vuruşunu gol yapmaması ise MHK ve hakem Fırat Aydınus adına bir şanstı.