MHK, saf mı yoksa kurnaz mı?

Süper lig hakemlerinin eğitimlerini TFF’ye profesyonel olarak hizmet veren eğitimciler Hollandalı Uilenberg, Danimarkalı Larsen ve İtalyan Rosetti yapıyorlar. Ayrıca hakemlerin fiziksel durumlarını, antrenmanlarını doğru düzgün yapıp yapmadıklarını takip eden profesyoneller var.

MHK’nin yapması gereken tek şey ise her hafta profesyonel ligdeki maçlara doğru, düzgün ve özenli bir şekilde hakem atamalarını gerçekleştirmek. Ancak, şu anda görevde olan Kuddusi Müftüoğlu başkanlığındaki MHK’nin Bünyamin Gezer ve Hikmet Öksüzoğlu ikilisinin yürüttüğü Hakem Atama Komisyonu ne yazık ki, bu işi beceremiyorlar ve yüzlerine gözlerine bulaştırıyorlar. Geçtiğimiz haftaya başlarken UEFA Avrupa Ligi’ne kalmak için müthiş bir mücadele veren Süper Lig’in 4. sırasındaki Başakşehirspor ile beşinci sırasındaki Galatasaray arasındaki çok önemli maça atanan hakeme bakın!

Geçen sezon Gaziantep’te oynanan Gaziantep-Galatasaray maçının son dakikasında Burak Yılmaz’ın atmış olduğu gol sırasında ayağı ile gol atar gibi Burak Yılmaz’a eşlik eden ve bu görüntüleri ekrana geldiği için günlerce tartışılan hakem ÖZGÜR YANKAYA’nın Galatasaray-Başakşehirspor maçı gibi ligin kaderini etkileyecek olan bir maçta ne işi var?

Ey Kuddusi, ey Bünyamin siz ne yapmak istiyorsunuz?

Bu olayı bilemeyecek kadar saf mısınız, yoksa kendinizi çok zeki zannedip kurnazlık mı yapıyorsunuz? Eğer ki Başakşehirspor bu maçı kazansaydı, beş puan öne geçip UEFA Avrupa Ligi’ne katılmak için büyük bir avantaj elde edecekti. Ligin ilk yarısındaki maçta hakem Serkan Tokat vakası, ikinci maçta ise Özgür Yankaya! Yazık değil mi Abdullah Avcı’nın emeklerine, yazık değil mi Başakşehirsporlu futbolcuların döktüğü terlere?

Sahadaki hakemin hatalarını bir nebze olsun anlamak mümkün. Ancak MHK’nin hangi akla hizmet ettiği belli olmayan “saf mı,yoksa kurnaz mı” icraatlarını anlamak mümkün değil.

Geçtiğimiz hafta oynanan Osmanlıspor -G.Antep maçında ilginç bir olay yaşandı ve oyunun henüz 9. dakikasında hakem İlker Meral sakatlanarak yerini kale arkasındaki ilave yardımcı hakem Caner Ak’a bıraktı ve geri kalan sürede Caner Ak görev yaptı. Futbolcu nasıl sakatlanıyorsa, hakem de sakatlanır diyenler olabilir. Ancak hakem İlker Meral’in uzun süredir devam eden adale sorunlarının olduğunu biliyorum. Eğer ki bu sorunlar maçın daha hemen başında bir hakemin müsabakayı bırakmasına neden oluyorsa artık İlker Meral’in de bu işi bırakması gerekir diye düşünüyorum.

Ayrıca geçen hafta oynanan Akhisar-Fenerbahçe maçında Sarı-Lacivertliler’in ikinci golü öncesi sarı kartlık net bir faulu tespit edememesi Hüseyin Göçek adına çok önemli bir hataydı.