MHK’yı Sosa kurtardı

Bu sezonun ilk yarısına başarılı yönetimleri ile  tartışmasız bir şekilde Deniz Ateş Bitnel ve Mete Kalkavan damgalarını vurdular. Geçtiğimiz pazar günü oynanan Galatasaray -Akhisar maçında izlediğimiz beş gol ve güzel oyun kadar, oyunu yakından takip eden, gereksiz düdükler çalmayarak oyuna tempo katan, kararlarında büyük takım, küçük takım ayırımı yapmayan hakem Deniz Ateş Bitnel’in yönetimi de keyif verdi. Yeni yıldan itibaren FIFA kokartı da takacak olan Deniz Ateş Bitnel’in şubat ayı başında yapılacak olan UEFA hakem semineri sonrasında yurt dışında da yavaş yavaş boy göstermeye başlayacağına inanıyorum.

Pazar akşamı oynanan bir diğer önemli maçı yöneten Mete Kalkavan da bir kaç pozisyonda sertliğe izin vermesi dışında iyi bir müsabaka yönetti. Fenerbahçe yöneticisi Mahmut Uslu’nun maç sonrasında hakem ile ilgili konuşmaları ise konuşmuş olmak için konuşmaktan öte bir anlam taşımıyordu.

Benim merak ettiğim husus ise Beşiktaş -Galatasaray derbisi sonrasında Mustafa Denizli’nin, hakem Mete Kalkavan aleyhindeki konuşmaları üzerine hakemine sahip çıkıp ona tekrar maç veren MHK’nin, Mahmut Uslu’nun Mete Kalkavan’ı hedef alan eleştirilerinden sonra da aynı cesareti gösterip hakemine bu hafta da tekrar maç verip veremeyeceğidir. 16. haftanın son maçını Osmanlıspor ile Beşiktaş oynarken MHK’yi kurtaran adam ise son dakikalar içinde Beşiktaş’ın galibiyet golünü atan Sosa oldu. İlk yarının son dakikası içinde Osmanlıspor ceza alanınında kalecinin uzaklaştırmak istediği top, kolları doğal konumunda olmayıp açık bir şekilde duran Osmanlısporlu Bilal Aziz’in  sağ koluna çarptı ve çok net bir şekilde Beşiktaş lehine penaltı kararı verilmesi gereken pozisyonu kale arkasında görevli ilave yardımcı hakem Ali Zağlı,  çok net bir şekilde görmesine rağmen penaltı kararı için maçın hakemini uyaarmadı ve penaltı kararı verilmedi. Peki bir ilave yardımcı hakemin görevi nedir? Hangi pozisyonları görmek için orada görev yapar? İlave yardımcı hakem Ali Zağlı bu penaltı pozisyonunu görmeyecekse neyi görecek?

Eğer ki, son dakikada Sosa’nın golü gelmese verilmeyen bu penaltı nedeniyle MHK’nin başı ciddi şekilde ağrıyabilirdi. Buradan TFF’nin Tahkim Kurulu’na da bir soru sormak istiyorum.

Aynı hatadan yani,” ciddi faullü oyun” nedeniyle disiplin Kurulunca “iki resmi müsabakadan men cezası” verilen Fenerbahçeli Hasan Ali Kaldırım’ın bir maçlık cezası Tahkim Kurulu’nca ertelenirken, Adana Demirsporlu Hüseyin Kala’nın bir maçlık cezasının ertelenmesi isteği Tahkimce ret ediliyor. Peki sayın Tahkim Kurulu üyeleri bu erteleme kararını hangi kıstaslara göre veriyor? Talimatlara göre mi, yoksa takımların renklerine ve güçlerine göre mi?