Davutoðlu ile Bahçeli arasýnda iki buçuk saatlik bir görüþme. Oldukça uzun bir görüþme. Uzunluðu sebebiyle içinde sürpriz ihtimali de barýndýran bir görüþme.
Ancak o sürpriz beklentisi Baþbakan Davutoðlu’nun Meclis’ten ayrýlýp parti genel merkezine varmasýna ve görüþme hakkýnda açýklama yapmasýna kadar sürüyor. Daha sonra Bahçeli de bir açýklama yapýyor.
Açýklandý ki:
- Meclis içinden partilerin kendi iradeleri ile bir koalisyon kurulmuyor.
- MHP, týpký CHP gibi Ak Parti ile seçim þartlý, belki bazý reform paketlerinde uzlaþmayý amaçlayan kýsa süreli bir koalisyona evet demiyor.
- MHP Ak Parti’nin seçimlere götürecek bir azýnlýk hükümetine destek vermiyor.
- MHP, mevcut hükümetle seçime gitmeye, bu hükümetin güvensizlik oyu ile düþürülmesini önlemek için en azýndan çekimser kalmaya razý deðil.
- MHP Meclis’e teklif olarak geldiði takdirde erken seçime de karþý çýkýyor.
- Böylece MHP de koalisyon görüþmeleri sürecinde kenara çekilmiþ oluyor.
- Cumhurbaþkaný’nýn bundan sonra mesela CHP’ye hükümeti kurma görevi vermesi beklenmiyor. Çünkü Kýlýçdaroðlu’nun elinde hükümet kurmak ve güvenoyu almak için herhangi bir enstrüman bulunmadýðý daha önce kesinleþmiþti.
- Ve artýk Davutoðlu görevi Cumhurbaþkanýna iade edecek ve Cumhurbaþkaný’nýn seçime karar vermesi ile yine Davutoðlu’nun baþkanlýðýnda bir “Seçim hükümeti” kurulmuþ olacak.
Bir ihtimal, acaba MHP, Cumhurbaþkanýnýn kararýyla oluþacak bir hükümette HDP’nin de yer almasý ihtimalini önlemek için Ak Parti ile birlikte seçim sürecini hazýrlama tercihinde bulunabilir mi, sorusu merak konusu idi.
Anlaþýldýðý kadarýyla Bahçeli, o konuda partisine yönelecek suçlamayý göðüslemeyi tercih etmiþ bulunuyor.
Tabii 2.5 saatlik görüþmede neler oldu, sorusu da önemli.
Baþbakan Davutoðlu’nun verdiði bilgiye göre önce terörle mücadele konusunda bir bilgilendirme yapýlýyor, ardýndan Ak Parti’nin erken seçim baðlantýlý teklifleri sunuluyor. Bunun üzerine Bahçeli, malum dört maddeyi zikrederek, bunlarýn kabul edilmemesi halinde MHP’nin Ak Parti’nin tekliflerini kabul edemeyeceðini bildiriyor.
Bunun üzerine Davutoðlu, zikredilen 4 madde ile ilgili kanaatlerini açýklama gereði duyuyor.
Bu çerçevede, Cumhurbaþkaný’nýn statüsünün koalisyon çalýþmalarýyla ilgisi bulunmadýðýný, 17-25 Aralýk konusunun hakeza koalisyon çalýþmalarýný ilgilendirmediðini ancak Ak Parti’nin þeffaflýktan yana olduðunu ve çözüm süreci konusunda, þu an devletin kamu düzenini koruma adýna terörle en etkin mücadeleyi sürdürdüðünü, ancak toplumun her kesiminin aidiyet bilincini geliþtirmek adýna demokratik reformlara önem verdiklerini söylüyor.
Sonra...
Sonrasý yok.
Ayrýlýyorlar.
Evet, artýk 23 Aðustos’a kadar Meclis’ten, Davutoðlu’nun “Bu iþi Meclis’te çözelim” çaðrýsýna uygun olarak erken seçime dair bir karar ve ona göre bir hükümet formülü çýkmazsa Cumhurbaþkanýnýn yeniden seçim kararý ve seçim hükümeti kurdurmasý safhasýna geçilecek.
Dört parti kabul ederse dört partili, MHP, HDP’li bir hükümete evet demezse üç parti artý baðýmsýz üyeli bir hükümet kurulacak.
HDP’nin hükümette yer almasý özellikle MHP tarafýndan sorun olarak görülüyor. Ancak bunun önünü kesmek üzere bir Hükümet oluþumuna da kapý aralamadý. Böylece Türkiye HDP’nin koalisyon ortaðý olduðu bir hükümet modelini de denemiþ olacak. Tabii ki ilginç. HDP parti olarak teröre karþý tavýr koyamamýþken, þimdi Hükümet ortaðý olarak ne yapacak sorusu, herhalde önümüzdeki dönemin en kritik sorusu olacak.
Hayýrlýsý, diyelim.
Baþbakan’ýn hassasiyeti
Pazar günkü yazýmda geçen “Bir Baþbakan müþaviri”ne iliþkin deðerlendirme gün boyu yoðun bir telefon trafiði yaþamama sebep oldu. Telefon trafiðinin akþama doðru olan bölümünde bizzat sayýn Baþbakan aradý. Yazýyý ilk okuduðundan itibaren harekete geçtiðini, o zatýn kim olduðunu soruþturduðunu belirtti. Devlette kamu görevlisinin kibir, yukarýdan bakýþ gibi tavýrlarýna asla razý olmadýðýný, bunun en çok hassasiyet gösterdiði konu olduðunu, her açýklamasýnda buna vurgu yaptýðýný, böyle bir konunun bizzat kendi sorumluluk alanýndaki bir kiþi tarafýndan gösterilmesinin kendisini çok daha fazla üzeceðini ifade etti. Buna benim de inandýðýmý biliyordu. “Böyle bir þey size ulaþýrsa en önce bana söyleyin lütfen” dedi.
Sayýn Baþbakan’ýn hassasiyetini biliyorum. “Temiz kalma” ve “Devlet dili”nin insani boyutu noktasýnda olaðanüstü hassasiyet gösterdiðini biliyorum. Bunu her ortamda te’yid ederim. Zor bir alandadýr. Baþarýlý olmasýný diliyorum.