MHP iktidara ortak mý oluyor?

Seçim bitti kavga bitmedi. Her seçim sonrasýnda olduðu gibi hem partiler arasýnda hem de partiler içinde yeni tartýþmalar baþ gösterdi. 

Partiler içindeki tartýþmalar daha ziyade partilileri ilgilendirdiði için önemli olmakla birlikte partiler arasýndaki tartýþmalar kadar geneli etkileyici boyutta deðil. 

Þimdilik medyaya malzeme boyutunda. 

***

Seçim sonrasýnda tartýþmadan öte, kimi endiþe ve kuþkulara sebep olan açýklama ve ifadeler düþtü gündeme. 

MHP genel baþkan yardýmcýsýnýn o garip açýklamasý ve bir mahkûmun Devlet Bey üzerinden cumhurbaþkanýný tehdit eden mektubu özellikle AK Parti tabanýna ‘Ne oluyoruz’ dedirtti. 

Gerçi MHP lideri o garip açýklamayý yapan yardýmcýsýný anýnda görevden alarak bu endiþe ve kuþkularý izale etme istikametinde önemli bir adým attý, ancak bununla beraber‘MHP iktidara ortak mý oluyor?’ sorusu canlýlýðýný korudu/koruyor. 

***

Önce þunun altýný kalýn çizgilerle çizmemiz gerekir ki yeni sistemde iktidar, cumhurbaþkanýnýn yetkisi dâhilindedir. 

Yeni sistemde sert kuvvetler ayrýlýðý esas olduðu için icra erkinin parlamento ile iliþkisi en alt düzeydedir. Dolayýsýyla kabine hiç tanýnmayan bilinmeyen siyasi çizgisi bile belli olmayan þahsiyetlerden oluþabilir. 

Önce buna hazýr olmalýyýz. 

Sürpriz isimlere bakanlýk verilebilir. Bu tamamen cumhurbaþkanýnýn yetkisi dâhilindedir. 

***

Peki MHP’li birilerine bakanlýk verilebilir mi? 

Seçimdeki desteði göz önünde bulundurulursa -bence verilmemeli ama verilirse- sürpriz olmaz. Tamamen cumhurbaþkanýnýn takdirindedir. 

Ancak özellikle görevden alýnan MHP genel baþkan yardýmcýsýnýn o açýklamasýndan sonra cumhurbaþkanýnýn MHP vesayeti altýnda olduðu izlenimi býrakacak bir tasarruftan kaçýnacaðýný tahmin ediyorum. 

***

Evet MHP’nin desteði inkar edilemez. Devlet Bey'in milli meselelerde özellikle terörle (PKK, FETÖ) mücadelede iktidara verdiði destek önemlidir. 

Gerek 16 Nisan’da gerekse 24 Haziran’da verdiði katký da küçümsenemez. 

Ancak bu destek cumhurbaþkanýna ‘Seni biz seçtirdik’ dedirtemez. 

Unutulmamalýdýr ki cumhurbaþkaný 2014’te MHP’ye raðmen yüzde 52 ile seçilmiþtir! 

Zaten Devlet Bey'in yýldýrým hýzýyla yaptýðý müdahale ‘Biz seçtirdik biz ne dersek o’ anlayýþýnýn yanlýþ olduðunu göstermiþtir. 

***

Cumhur Ýttifaký’nýn YSK’ya verilen protokolünde bu ittifakýn uzun soluklu olduðu özellikle baþkanlýk sisteminin yerleþmesi, terörle mücadele ve güçlü Türkiye’nin inþasý hususunda dayanýþmanýn devam edeceðini açýkça belirtiyordu. 

Bu dayanýþmanýn elbette ki bir karþýlýðý olacaktýr.

Bunu iktidara ortaklýk olarak deðil ama makul teklif ve taleplerin kabulü olarak deðerlendirmek gerekir diye düþünüyorum. 

***

Hatta sadece MHP’nin deðil diðer muhalefet partilerinin makul tekliflerinin de cumhurbaþkaný tarafýndan deðerlendirilerek hayata geçirilmesinin isabetli olacaðý kanaatindeyim. 

Elbette ki müttefik olarak MHP’nin teklifleri ve taleplerine öncelik verilmelidir

Bunu siyasi mesele haline getirmemek ve de vesayet olarak deðerlendirmemek gerekir. 

Bu yaklaþým ne iktidara ortaklýk ne de vesayet olarak yorumlanmamalýdýr diye düþünüyorum. 

Çünkü benim tanýdýðým Recep Tayyip Erdoðan hiçbir vesayete eyvallah demez!