Yazýnýn özetini baþtan söyleyeyim;
“AK Parti-MHP görüþmeleri aslýnda AK Parti-Bahçeli görüþmesiydi. Zira MHP koalisyonu yarýn kuracak kadar hazýrdý. Ancak Bahçeli izin vermedi.”
Bu sadece AK Partililerin deðil, MHP’lilerin de yorumu.
Açalým;
AK Parti Genel Baþkaný ve Baþbakan Ahmet Davutoðlu ile MHP Genel Baþkaný Devlet Bahçeli’nin görüþmesi iki saati aþýnca ‘koalisyon mu’ heyecaný yaþandý.
Görüþme sonucunu bekleyen AK Partililer de Baþbakan’ýn bütün samimiyetiyle, iþin ‘olurunu’ düþünerek Bahçeli’ye koalisyon konusunu da açacaðýný söylüyordu. ‘Uzlaþmýþ’ olabilirler miydi?
Toplantý 1+1 yapýlmýþtý, yani liderlerin yanýnda, iki partinin koalisyon heyetlerinin sözcüleri de vardý. Görüþme uzayýnca, AK Partililer, Faruk Çelik’in MHP’li koalisyon için çabasýna iþaret ederek “Toplantý 1+1 deðil 3+1 yapýlýyor” esprileri de yaptý.
Ýþin ‘olur’unu, AK Parti’nin MHP heyetinden bir isme sordum.
Dedi ki; “Aslýnda AK Parti ve MHP tabanlarýnda iki partinin koalisyonuna tepki gösteren yok. CHP için durum böyle deðildi. CHP tabanýnda da AK Parti tabanýnda da koalisyona tepki vardý. Ayrýca MHP yönetiminde kimse bir koalisyona ‘kaza yaptýracak’ hiçbir senaryoyu dillendirmedi. Aksine, bürokraside, özellikle yargý ve güvenlikte zaten bir tür ‘koalisyon’ halindeyiz ve gayet de iyi gidiyor diyorlar.”
Peki Bahçeli’nin 4 þartý?
“MHP’liler o þartlarýn aþýlamaz duvar olmadýðý görüþünde. Anayasanýn ilk 4 maddesinin deðiþmesi zaten gündemde deðil. Çözüm süreci zaten buzdolabýnda, ileride baþka bir hükümet gelir indirir, indirmez. Ona olasý bir koalisyon hükümeti zaten karar veremez. Dört eski bakanýn yeniden yargýlanmasý da bir hükümet meselesi deðil, parlamento çoðunluðu meselesi. Ýsteyen önerge verir, biz desteklemeyiz, sonuç milletvekillerinin kararýna baðlý. Cumhurbaþkaný’nýn yetkileri de anayasayla belirlenmiþ. Bu konuda da ‘devlet adabý’ tutumu takýnýr MHP. Görüþler böyleydi.”
O halde ‘sorun’ Bahçeli mi?
“Onu söylememek için bile elimizde veri var. Yani Bahçeli’nin en yakýnýndakilerden, ‘Aslýnda sizinle koalisyon kursak hiçbir sorun yaþamayýz’ sözünü defalarca duyduk. Uzlaþamayacaðýmýz hiçbir politika yok diyorlar.”
AK Parti’nin MHP ile görüþme heyetindeki milletvekili, bütün bu verilerin ‘olumlu sonuç çýkabilir’ beklentisini güçlendirdiðini söylüyordu görüþme sürerken.
Görüþme bittiðinde, Baþbakan Davutoðlu TBMM’deki odasýna geldi. O sýrada koridorda Faruk Çelik’le karþýlaþtým. “Olumlu mu, olumsuz mu” diye sordum, iki elini yana açtý. Bu “Olumsuz” demekti. Peki ikinci bir görüþme olur muydu? Bu kez net cevapladý, “Hayýr!”
Bahçeli, hiçbir öneriye ‘evet’ cevabý vermemiþti.
“Sayýn Baþbakan birazdan açýklama yapacak” diyerek Baþbakan’ýn odasýna yöneldi.
Bu, “Konuþmamýz off the record” demekti...
Günün sorusu ‘þimdi ne olacak’?
Bunu da Baþbakan’ýn açýklamasýndan sonra AK Parti grup yönetiminden bir isme sordum.
Cevabý “Beþtepe karar verecek” oldu.
Bu, Cumhurbaþkaný’nýn seçim hükümeti kurmasý anlamýna geliyor.
Arada bir aþama olabilir miydi?
“Belki, ama þimdilik bir þey yok, konuþacaðýz.”
Örneðin, AK Parti’nin TBMM’yi seçim kararý almak üzere olaðanüstü toplantýya çaðýrýp, Ekim sonu Kasým baþý bir erken seçim önergesi vermesi ve milletvekillerinin onayýna sunmasý düþünülüyor muydu? Böylece MHP, erken seçime destek vermeyeceðini açýklayan HDP ile ayný safta oy kullanmayacaðýna göre erken seçim kararýna destek verebilirdi.
Cevaptan anladýðým, Bahçeli ile böyle bir ‘son dakika uzlaþmasý’ için de karar alýnmamýþtý.
Karadeniz’de denize çýkan iki balýkçýnýn tartýþmaya tutuþup elleri boþ dönmesini anlatan bir hikaye vardýr; þöyle biter: “Balýk tutamadýk ama birbirimizi gayet iyi tanýdýk!”
Belki hükümet kuramadýlar, bir erken seçime de destek alamadýlar ama Bahçeli’yi gayet iyi tanýdýlar...