MHP İzmir’de neden kaybediyor?

İTİRAF etmeliyim ki MHP’nin ülkemizle ilgili kritik konulardaki sağduyulu yaklaşımlarını çok olumlu buluyorum. Gezi ve Kobani olaylarında Devlet Bahçeli takdire şayan bir duruş sergileyerek tabanını sokaklardan uzak tuttu. Yine ülkemizle ilgili mecliste gündeme gelen önemli meselelerde destek sağlamıştır. MHP milli konular ve ülke çıkarlarımızla ilgili konularda mecliste CHP’nin aksine genelde olumlu muhalefet örneği sergiledi. Ama bunlar elbette iktidar olmak için yeterli değildir.

 Yerel seçimlerde ve ardından yapılan Cumhurbaşkanlığı ve genel seçim tartışmalarının başladığı koşullarda MHP’nin aldığı sonuçlarda yeni bir değerlendirmeye muhtaçtır. MHP olabilecek bütün olumlu koşullara rağmen neden bir türlü patlama yapamıyor. Mesela AK Parti’nin doğal yıpranmışlık ve yapılan kara propagandalara rağmen her seçimde oylarını artırarak iktidar olmasında MHP için alınacak dersler yok mudur?

 Ama ben konuyu daha çok İzmir özelinde değerlendirmek istiyorum. MHP, 2011 seçimlerinde aldığı 11,2 oy oranını koruyamadı. 2014 yerel seçimlerinde MHP, İzmir’den yüzde 8.0 oy alabildi. MHP İzmir’de sahip olduğu oy potansiyeline bir türlü ulaşamadı. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi birçok yerde MHP seçmenini CHP’ye kaptırdı. Bu MHP-CHP işbirliğinin bir sonucu olsa da birçok yerde de MHP seçmeninde yapılan yanlış yönlendirmeler sonucu doğal kaymalarda yaşandı. Aslında MHP’li seçmenin en çok sempatiyle baktığı ve kendini temsil edeceğini düşündüğü yegane parti AK Parti’dir. Bu bir tespit değil, MHP seçmeninin savunduğu düşüncelerin doğal sonuç ve refleksidir.

 2009 yerel seçimlerinde 10 il, 129 ilçe belediyesi kazanan MHP, 2014 seçimlerinde yıllardır elinde tuttuğu belediyeleri kaybederek 8 il ve 113 ilçe kazanabildi. MHP Balıkesir, Uşak, Gümüşhane ve Kastamonu gibi en güçlü olduğu illeri Ak Parti’ye kaptırdı.

 

 MHP 2009 seçimlerinde İzmir’de 9,7 oy alırken, 2011 yılında yapılan seçimlerde 11.2, 2014 yılında yapılan seçimlerde ise oylarında büyük bir düşüş yaşanarak yüzde 8’e kadar düşmüştür. Aslında kişisel görüşüm eğer MHP Türkiye’de oyunu artıracaksa buna en uygun iller milliyetçi söylemlerin en fazla yükseldiği İzmir ve Ege’dir. Ama tam tersine MHP oyunu en çok artırabileceği İzmir, en çok kaybettiği illerden birisi oluyor. Neden?

 Mesela AK Parti için en olumsuz il olarak gösterilen İzmir’de dahi 2007 seçimlerinde 9 olan milletvekili sayısını 2011 seçimlerinde 11’e çıkartmayı başarırken, aynı dönemde MHP, 4 olan milletvekili sayısını 2’ye düşürdü. Bu başarısız tabloyu ve hayal kırıklığını MHP seçmenine kim nasıl izah ediyor? MHP bütün olumlu koşullara rağmen İzmir’de neden bu denli başarısız oluyor. İzmir’de AK Parti ve CHP oyunu artırırken MHP’de neden düşüyor? Neden İzmir’de seçimin tek mağlubu MHP oluyor? Ulusal politikalar ve gelişmelere bakıldığında MHP’nin İzmir’de oy kaybetmesini sağlayacak hiçbir olumsuz gelişme yok. Tam tersine bütün konjonktür MHP’nin lehine gelişen bir süreç. Ama bütün bunlara rağmen MHP İzmir’de oy kaybediyor.

 İzmir’de MHP’nin oy düşüşünü ve seçim kaybeden bir parti olmasını çok anlamlı bulmuyorum. MHP’nin İzmir’de oy kaybetmesini sağlayacak hiçbir gerekçe ve olumsuz bir gelişme göremiyorum. Genel ve yerel konjonktürde bir sorun olmadığına göre sorun nerede? Elbette bunlar tartışılır. Ama benim kişisel gözlemim MHP’nin İzmir’de örgüt olarak büyük bir eksikliği var. Ben MHP İzmir örgütünün şimdiye kadar hiçbir konuda bir görüşünü düşüncesini kentle ilgili kanaatlerini veya projeleri görmedim, duymadım. İzmir’in İş dünyası, STK’ları, Odaları ile bir araya geldiğini görmedim. Bu kentte ulaşımda yaşanan sıkıntılar ulusal gündem haline gelirken, MHP’den iki satır bir şey duymadım. Yerel yönetimlerden kaynaklı sorunlara dair bir çözüm önerisi sunmuş mudur, duymadım.

 MHP İzmir İl Başkanı Necat Karataş, basına açıklama yaparak, AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican’a, “AK Parti Genel Merkezinin Düdük Eri” diyerek muhalefet yapmaya karar vermiş. Ben bu söylemi hiçbir siyasi partinin il başkanına yakıştıramam. Eğer MHP İzmir İl Örgütü böyle muhalefet yapacaksa, önceden olduğu gibi uyumaya devam etsin. Zira bu söylem MHP’ye oy kazandırmaz.

 Bütün olumlu şartlara rağmen MHP İzmir’de neden oy kaybetti. MHP İl Başkanı bunun nedenlerini sorgularsa, biraz seçmenle ve kentle sıcak temas kurarsa, partisi için daha faydalı olur. Düdük muhalefeti partisine hiçbir şey kazandırmaz. Siyasette böyle bir seviyeyi ülkem ve kentim adına da doğru bulmuyorum.