MHP tabanı Devlet beyi dinler mi?

Seçimlere daha bir buçuk yıl varken, Devlet Bahçeli yaptığı açıklama ile bir kez daha ezber bozdu

Siyaset tarihinde eşine az rastlanan bir siyasi tavır belirledi. 

Ve böylece cumhurbaşkanlığı tartışmalarını da bitirmiş oldu. 

Bahçeli bu tavrı ile muhalif adaylara da ciddi bir uyarıda bulunmuş oldu. 

*** 

Akla ilk gelen soru şu, “Devlet beyin bu kararı parti tabanına ne kadar yansır?”

Bunun cevabını kamuoyu araştırma şirketi sahibi Adil Gür verdi. 

2019 Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili yaptıkları son ankette Erdoğan’ın yüzde 65 oranında oy alacağı, MHP tabanının yüzde 82’sinin Erdoğan’a oy vereceği sonucuna ulaştıklarını açıkladı. 

*** 

Tanıdığım üst düzey MHP’liler Devlet beye ateş püskürüyorlar

Ama tabanda tanıdığım MHP’lilerin Devlet beye güveni tam tersine çok güçlü. 

Mesela geçmişte MHP'de aktif görev almış olan ve Bakırköy’de bulunan Yüksel Hüseyinoğulları ‘Devlet bey her zaman haklı çıkmıştır’ diyor. 

Peki de MHP’liler Erdoğan’a oy verir mi?’ soruma, ‘Ülkücüler verir, ülkücülerin yeri MHP’dir’ cevabını verirken MHP’de siyaset yapanların hepsinin ülkücülüğünden emin olmadığını ima eder gibi konuştu. 

Başka bir şey daha söyledi, ‘Bu ittifak gerçekleşirse göreceksiniz MHP’den kopanlar da geri dönecektir!’

Yani MHP tabanı bu ittifak ile partinin toparlanacağını da düşünüyor. 

*** 

Anadolu yakasında Çekmeköy’de ticari bir ilişki sebebiyle tanıdığım ocak başkanlığı yapmış bir başka ateşli ülkücü olan Uğur Eren’le konuştum. MHP’den kopmalar sürecinde ve kongre tartışmaları yaşanırken onun takındığı tavırları beni hep şaşırtmıştı.

Çok sıkı şekilde Devlet beyi destekliyor, ayrılanlara kızıyordu. Yüksel Hüseyinoğulları’nı tanıyıp tanımadığını sordum, tanımıyordu ama verdiği cevap aynıydı. Uğur da Yüksel gibi ‘Devlet bey her zaman haklı çıkmıştır’ diyordu. 

*** 

Görünen o ki MHP tabanı Devlet beyi destekliyor. Devlet bey de kendi adayının seçilemeyeceğini bildiği ve 2014 seçimlerindeki acı gerçeği görmüş bir siyasetçi olarak tavrını cumhurbaşkanından yana belirledi.. 

Böylece hem partisini derleyip toparlama imkanını yakalamış, hem de her ne kadar hiçbir talebenin olmadığını söylese de -iktidarın karşısında durmayarak- kadrolarının devlette önünü açmış oluyor. 

FETÖ ihanetinden sonra vatanperverlikleri tartışılmayan MHP’lilerle ittifak, AK Parti’nin de reddedemeyeceği bir dayanışmanın yolunu açabilir!

*** 

Her ne kadar veriler MHP tabanının AK Parti adayına destek verebileceğini söylese de, ne kadarının verdiği hep tartışma konusu olacaktır. 

16 Nisan referandumunda Adil Gür’ün verdiği oranlar çıkmak bir yana yaklaşmadı bile. MHP’den ne kadar ‘kabul’ oyu geldiği net olarak bilinmiyor!

Kanaatimce bu konu da Devlet beyin teklifiyle netlik kazanacaktır

Devlet bey, seçim yasasında yapılacak bir düzenleme ile ittifaka yasal zemin hazırlanmasını, herkesin kendi partisine oy vermesini, sonuçta oyların toplanarak ittifak hanesine yazılmasını teklif etti ki bence fevkalade isabetli bir teklif. 

Böylece her partinin gücü de ortaya çıkmış olur. 

Üzerinde ciddiyetle durulması gereken bir teklif.

*** 

Devlet beyin ezber bozan açıklamasından sonra, BBP’den bu ittifaka sıcak baktıkları ve destek verebilecekleri açıklaması geldi. 

Böylece yerli ve milli bir ittifak belirmiş oldu. 

Cumhurbaşkanı da, ‘Milli ve yerli olan herkesle birlikte hareket edebiliriz’ diyerek kapıyı açık bıraktı! 

Bu gelişmelerden sonra siyaseti azıcık bilen birinin bile cumhurbaşkanının karşısında adaylığa cesaret etmesi kesinlikle kazanmak amaçlı olmayacaktır!