MHP yönetiminin tavrı

Seçimlerin en başarılı değil ama en kârlı partisinin MHP olduğunda şüphe yok. 

Yaptığı seçim çalışmalarına bakarak başarılı olduğunu söyleyemeyiz ama seçim sonuçlarına baktığımızda en kârlı parti olduğunu rahatlıkla görürüz.

Ciddi bir performans sarf etmemiş olmasına rağmen bu sonucun tek izahı var, tepki oyları.

HDP’ye ve AK Parti’nin bazı politikalarına duyulan tepki MHP’yi yorulmadan oyunu arttıran parti konumuna yükseltti.

Bu gerçekten hareketle MHP, AK Partiyi CHP ile hükümet kurmaya zorluyor ki AK partinin oylarından biraz daha tırtıklayabilsin.

MHP yönetimi, AK Partinin CHP ve HDP ile anılmasına özellikle itina gösteriyor.

***

Basında yer alan haberler MHP yönetiminin muhalefette kalmayı yeğlediği yönünde.

Önce kesin bir dille AK Partili hükümete hayır diyen MHP yönetimi sonra güya kapıyı tamamen kapamama adına ileri sürdüğü 4 şartla da aslında bir başka şekilde ‘olmaz’ demeye çalıştı.

Bu hususta tabanının sesine de kulak verdiğini gösteren herhangi bir emare yok.

Aksine önemli şahsiyetlerin görüşlerine de sert tepki gösterildiği anlaşılıyor.

***

Basında yer alan haberlere göre Akşener ve İhsanoğlu’nun AK Parti ile hükümet kurma yönündeki fikir beyanının da kesin bir dille reddedildiği anlaşılıyor.

MHP Lideri Bahçeli milletvekilleriyle bir araya geldiği iftarda, Kilis Milletvekili Mustafa Yün, ‘Tabanımız AKP ile bir koalisyon denememizi istiyor’ deyince ‘Tabanın öyle düşündüğünü zannetmiyorum. Milletimizi bize ana muhalefet görevi vermiştir’ diyor.

Ekmeleddin İhsanoğlu da MHP’nin AK Parti ile koalisyon kurması gerektiğini söyleyince Bahçeli sert bir tonla  ‘Arkadaşlara söylediğim gibi AKP ile koalisyon olmayacaktır’ cevabını veriyor.

Meral Akşener ve İhsanoğlu bunun üzerine bir habere göre İstanbul’a gideceklerini belirterek diğer bir habere göre de namaz kılmaya gideceklerini ifade ederek iftar programından ayrılıyorlar!

***

Öyle anlaşılıyor ki MHP yönetimi seçime kilitlenmiş, oylarını biraz daha artırmak için hatır gönül de dinlemiyor.

Halaçoğlu’nun CHP’ye kurban edilircesine görevden alınması aynı şekilde Iğdır teşkilatının feshedilmesi MHP yönetiminin kulaklarını tabana da tavana da tıkadığını gösteriyor.

***

Habere göre, MHP Genel Merkezi Iğdır il teşkilatına Sinan Oğan’ı partiden ihraç etmesini istemiş, etmeyince de il teşkilatını feshetmiş.

Oğan geçen dönemde MHP’nin yüz akı bir milletvekiliydi. Katıldığı TV programlarından tanıdığım kadarıyla makul, bilgili, temsil gücü yüksek kaliteli bir siyasetçiydi.

Iğdır il teşkilatı feshedilince yaptığı açıklamada, “Demokrasiye önce kendimiz inanacağız. Demokrasiyi önce kendimiz benimseyeceğiz. Demokrasi, hoşunuza gitmeyecek olsa dahi bağımsız kurulların aldığı kararlara saygı gösterme sanatıdır” diyor.

***

MHP yönetiminin tabanına ve çatısına karşı takındığı bu sert tutum oyunu mu artırır yoksa AK Parti’yi mi güçlendirir orasını bilemiyoruz. Ancak anlaşılan o ki Davutoğlu’nun Bahçeli ile görüşmesi bir nezaket ziyaretinin ötesine geçemeyecek.

Benim de şahsen tercih ettiğim AK Pati MHP hükümeti, şimdilik uzak bir ihtimal gibi görünüyor.

Bununla birlikte 23 Ağustos’a kadar çok zaman var. Her şey değişebilir.

İnşallah AK Parti resmi ideolojinin partisi olan CHP ile bir hükümeti tercih etmez.

İnşallah MHP yönetimi bayramda tabanının sesini duyma imkânı bulur.