MHP’nin rolü

Siyasi partiler aldıkları oya göre sıralanırlar. Bu doğru bir değerlendirmedir ancak bu partilerin çok önemli başka rolleri olabilir. Bu konuda MHP eşine az rastlanır bir siyasi harekettir. O bir iç çatışmayı yaratabilir ve Türkiye eşine az rastlanan bir acıyla karşılaşabilir. Zaten bugünlerde onların bir bürosuna yapılan saldırı bir tahriktir ve bir çatışmanın fitilini ateşlemek için yapılmıştır. Her siyasi parti diğerinden farklıdır ancak MHP iç barışı eşsiz bir çatışmaya götürebilir. Burada sayılarla bir mukayese yapmak ve onların başarısız olacağını söylemek anlamsızdır. Geçmişte halk sağcı ve solcu olarak ayrılmış ve milliyetçiler taraflardan biri olarak darbeye yol açan çatışmaların bir yanında yer almıştır. Bu gibi oluşumlar büyük güçler tarafından hazırlanır ve her hareket kendi tercihleri istikametinde ama farklı düşünenin düşmanı olarak rol alır. Çıkan çatışma tarafların ikisinin de yenilgisidir çünkü bir dış güç hedefini gerçekleştirmiştir. Bir anımı anlatmak isterim. MİT’te iken rütbem büyüktü ama rolüm sıfırdı. Bir gün müsteşar beni çağırdı ve geçmişte benzer olayları yaşadığım için bugün olanları değerlendirmemi istedi. Bir rapor yazdım ve amacın ülkenin ekonomik politikasını yani ithal ikameci ve dışa bağımsız olmak politikasını güttüğünü bu nedenle ülkede bu politikayı uygulayan ve Rusya’dan destek alan Demirel’i tasfiye etmek amacıyla bir darbe hazırlandığını ve ülkenin Batı ile ekonomik olarak birleştirileceğini yazdım. Müsteşar bu yazıyı üst kademelere okuttu ve kısa bir süre sonra bir yetkili beni çaya davet etti ve beni methettiğini söyledi. Başbakanlığa benim en iyi iktisatçılardan biri olduğumu ancak teşkilatta tam anlamı ile faydalanılamadığını ve benim başka bir yere tayinimi isteyen bir yazıyı okudu. Ancak tayin yapılmadı, çatışma devam etti ve ülkemiz çok beğendiğimiz bir kişi tarafından dünya ile birleştirildi. Bu kötü değildi ama bizim eserimiz sayılmazdı.

***

Eğer MHP başka bir lider tarafından yönetilse dış güçler bir hedefe varmak için onları diğer grupların düşmanı ilan eder ve Ortadoğu’daki bataklığa sürülürüz. Bugüne kadar aynı politikayı güden ve ülkede bir iç çatışma olmasını engelleyen partiye fedakarlık yapıp başarısını sınırlandırdığı söylenebilir ama bu parti başarısını kendinde değil ülkesinde görür.

Bu duruşta Devlet Bahçeli’nin rolü büyüktür. Çünkü partide çatışma için saatle bile  beklemeye tahammülü olmayan ve lider adayı olmuş kişiler vardır. Bizim bir kanımız vardır ve liderlerin başarısını seçimlerle ölçeriz. Seçimler küçümsenemez ama bizdeki seçimlerde de dış güçlerin yönlendirdiği güçlerin etkisi vardır. Halkımız bazen bu etkiyi başarılı kılmaz ama iktidar üzerinde sınırlı da olsa etkileri vardır. Bugün iktidar halka dayanarak izlediği politikaya karşı bu gücün sınırlamalarını aşmaya çalışıyor. MHP’yi de kullanmak ve iç çatışmanın taraflarından biri olmasını da isterler. Bu çatışmada her zaman ve her yerde olduğu gibi taraflar kazanmaz, çatışmayı tahrik edenler hedeflerine ulaşır.

MHP’nin bugünkü rolü başarıyla yönetilen bir iç barıştır. Bunda partinin rolü olmakla birlikte asıl belirleyici Bahçeli’dir. Endişem onu tasfiye etmek için bir takım komplolar hazırlamalarıdır ve devletimiz bunu engellemelidir.