Öcalan Þubat 1999’da yakalanmýþ ve Türkiye’ye iade edilmiþti. Milliyetçi rüzgarlarýn hýzla esmesiyle DSP ile beraber MHP de nasibini aldý. Nisan 1999 seçimlerinde MHP yüzde 18’le ikinci parti oldu. MHP’nin önünde iki seçenek vardý: Ya milletin yanýnda yer alacak ya da bürokrasiye selam duracaktý. Maalesef MHP ikinciyi tercih etti. O dönem 28 Þubat’ýn etkileri sürdüðü için Fazilet Partisi ve DYP’ye pek sýcak bakýlmýyor ve DSP-MHP-ANAP koalisyonu kaçýnýlmaz görünüyordu . Daha koalisyon kurulmadan Rahþan Ecevit MHP hakkýnda aðýr ithamlarda bulundu. Normal koþullarda MHP’nin DSP’yle koalisyon kurmamasý gerekirdi. Ne hikmetse Bahçeli ülkücüleri derinden yaralayan bu sözleri duymadý ve adeta yutmak zorunda kaldý. Bahçeli liderliðindeki MHP’nin ilk stratejik hatasý bu oldu.
DSP-MHP-ANAP hükümeti kuruldu ve MHP etkili tek bir bakanlýk bile alamadý. Saðlýk Bakanlýðý, Ulaþtýrma Bakanlýðý gibi görece daha etkisiz bakanlýklarla yetinmek zorunda kaldý. Ülkücülerin caný iyice sýkýlmaya baþlamýþtý. Vardýr bir hikmeti denilerek bu da sineye çekildi. Hükümet kurulduktan sonra MHP’nin elle tutulur hiçbir icraatta bulunamamasý, kamuoyunu genelde DSP ve ANAP’lý bakanlarýn belirlemesi, baþörtüsü konusunda adým atýlamamasý çatlak seslerin ortaya çýkmasýný tetikledi. Ama esas öldürücü nokta Öcalan’ýn idam edilip edilmemesi konusunda cereyan etti. Öcalan’ý yargýlayan mahkeme idam kararýný vermiþ ve iþ artýk hükümete kalmýþtý. Hükümetin idam kararýnýn onaylanmasý için dosyayý Meclis’e getirmesi gerekiyordu.
Öte yandan 1999 yýlýndan itibaren AB’yle iliþkiler iyi gidiyor ve hükümet birçok reformu Meclis’ten geçiriyordu. AB ve ABD Apo’nun asýlmasýný asla istemiyordu. MHP ise Öcalan’ýn asýlmasý konusunda millete söz vermiþti. Baþbakanlýk’ta yaklaþýk 7.5 saat süren toplantý sonunda dosyanýn Meclis’e sunulmayarak bekletilmesi kararý çýkmýþtý. Bahçeli tam o dönem koalisyonu bozsa belki de yapýlacak ilk seçimlerde birinci parti çýkacaktý.
Ama Bahçeli yine tek bir açýklama yapmadan bu iþin de üzerini örttü. Ülkücüler büyük hayal kýrýklýðý yaþamýþlardý. Ayrýca AB’yle ilerleme raporlarý çerçevesinde uyum yasalarý birer birer Meclis’ten geçiyordu. Her ne kadar MHP milletvekilleri hayýr oylarý vermiþ olsa da, idam kararý artýk kaldýrýlmýþtý. Bahçeli Öcalan’ý asamamýþ ve devletin derinliklerine teslim olmuþtu. Bahçeli idam kararýnýn kaldýrýlmasýndan sonra da koalisyonu bozabilirdi ama herhalde ülkenin ali menfaatlerini (!) düþünerek bunu yapmadý. 2001’de patlak veren ekonomik krizden sonra yapacak bir þey kalmadý. MHP 2002 seçimlerinde barajý geçemedi. MHP yaptýðý hatanýn bedelini ödemiþti.
2007 seçimlerinden sonra barajý geçip Meclis’e tekrar girdi ama Türk siyasetindeki en kritik ikinci evresini 7 Haziran seçimlerinde yakaladý. Seçim gecesinden itibaren Bahçeli erken seçim dedi “AK Parti-CHP-HDP otursun, anlaþsýn koalisyon kursun” dedi. Sonra Temmuz ayýnda PKK terör örgütü askerimizi, polisimizi þehit etmeye baþladý. Ýþte MHP’nin stratejik zekasýný burada kullanmasý gerekiyordu. Niye mi?
PKK’nýn kontrolden çýkmasý HDP’yle olasý bir koalisyon ihtimalini sýfýrladý. Geriye AK Parti-CHP ve MHP’nin aralarýnda koalisyon kurmasýna geldi. Ama bu da olmadý. O zaman geriye tek ihtimal erken seçim kaldý. Seçim hükümeti kurulmasý gündeme gelince MHP ona da yanaþmadý. Yani hiçbir þeye evet demedi. MHP 1999’da nasýl koalisyon kurarak büyük hata yaptýysa, þu anda da kurmayarak hata yapýyor.
Tamam bir koalisyona evet demedi. Bunu anladýk. Bari bir seçim hükümetine evet deseydi. Þimdi HDP’li bakanlar da kabinede yer alacaksa bunun sorumlularýndan biri de MHP oldu. Stratejik olarak büyük bir yanlýþ yaptý. Çünkü þu anda büyük bir kavga var. Ortalýk yangýn yeri. PKK hayatýnda bulamayacaðý desteði birçok kesimden görüyor.
Terör örgütünü dizginlemek için MHP de bir fýrsat kullanabilirdi. Yapmadý. Kasýmda yapýlacak erken seçim sonrasý benzer tablo çýkarsa ya da MHP oy kaybederse ne yapacak? Gene mi koalisyon kurmayacak, gene mi hiçbir þeye yanaþmayacak? Ülkede büyük bir yangýn varsa ve bunu söndürmek için MHP’nin de elinde bir imkan varsa, bunu niçin kullanmýyor? Anlayan beri gelsin.
Siyaset hizmet için, iktidar için yapýlýr. Sadece muhalefette kalarak varlýðýný sürdürebilirsin ama sonra unutulur gidersin. CHP yýllardýr var da ne oldu? Hiç. Tabela partisinden bir farký yok. Halbuki hizmet edilerek milletin gönlünde yer edinilebilir. Sadece konjonktür gereði alýnan oylar ise bugün gelir yarýn gider. Ne yazýk ki MHP 1999’da yaptýðýn yanlýþýn benzerini -bu sefer tersten -gene yapýyor. En zor zamanda alýnan kararlar, takýnýlan tavýrlar önemlidir.