Mide ameliyatı özendirmesi...

Bu aralar magazin medyasında çok sık karşıma çıkan bir haber var. “Bilmem kim mide bypass ameliyatı oldu, şu kadar günde bu kadar kilo verdi.” Örnek mi istiyorsunuz, Işın Karaca, Hakan Aysev, Fatih Ürek ilk akla gelenler. Özendirici yanı hiç düşünmeden yapılıyor bu haberler.

Oysa bahsettiğimiz hiç de kolay olmayan operasyonlar. Üstelik sadece fizyolojik riskler değil psikolojik etkiler üzerine de yapılmış çalışmalar ve tespitler var. Tıp bilimi, bu ameliyatları estetik kaygılardan dolayı değil, morbid obezite tedavisinde kullanılan 4 yöntemden biri olarak kabul ediyor.

Anastomoz sızıntısı diye bilinen ve ikinci bir operasyona kadar gidebilen komplikasyonlardan tutun da emboli tehlikesine kadar bir sürü riskten söz edebiliriz. Uzatmayayım, sağlık haberleri her zaman çok dikkatli yapılması gereken haberlerdir.

Oldukça ağır sayılabilen bir operasyonu çok kolaymış ya da herkes için ideal yöntemmiş gibi göstermenin vicdani sorumluluğu olmalı. Sağlık Bakanlığı bu tarz haberler için gecikmeden RTÜK ve medya kuruluşlarının yöneticileriyle görüşmeli. Yoksa bu gidiş, gidiş değil... 

Süper iş

Beyaz Show’un Dirişil Ertuğrul dizisine yaptığı montajı izlediniz mi? Uzun zamandır bu kadar zeki bir iş görmemiştim. Stüdyoya çağır, konuş, espri yap anlayışından çok daha fazlası var o montajda. Önce zeka var sonra yayın için harcanmış bir emek var.

Tam bir televizyonculuk örneği o montaj. Sadece gülmek yetmez bir de alkışlamak gerekir...

Yeni dönem skandalları...

HBO adını duydunuz mu, açılımı Home Box Office’tir. Amerika’’da yayın yapan kablolu kanallar arasında, ürettiği dizilerle en öne çıkmış olanıdır. Dizilerini usta sinemacı Martin Scorsese çeker, dizilerinde Tom hanks gibi isimler oynar demem, tek bir dizi için yaklaşık 50 milyon dolarlık bütçelerle çalıştıklarını söylemem yeterli olur herhalde... 

Her neyse HBO’nun son dönemde en konuşulan işi Game Of Thrones dizisiydi. Bir sürü ülkede ekrana gelen bir dizidir bu. Dizinin yeni sezonu dün başlayacaktı ama Pazar günü bir sızma oldu ve ilk 4 bölüm internete düştü. Ciddi bir skandal bu, daha önce eşi benzeri görülmemiş denilebilecek türden.

Tahminen zarar hanesi 6 sıfırlı rakamlardan oluşacaktır ve daha en önemlisi dijital çağ güvenik ayağında yeni önlemlere neden olacaktır.

Etkiyi şöyle örneklemem mümkün: Muhteşem Yüzyıl’ın final bölümünün yayından 24 saat önce internet ortamında yayınlanması etkisini binle çarpın durum tam olarak o.