Mide kanserine C vitamini kalkaný

Taze sebze ve meyvelerden alýnan C vitamini, mide kanseri riskini azalttýðý gibi, hastalýða yakalananlarýn da tedavi sürecindeki olumsuz saðlýk sorunlarýný azaltýyor.

Dünyada giderek artan mide kanseri için gastriti olanlar ve pernisiyöz yani B12 vitamini eksikliði yaþayanlarýn en riskli grupta olduklarýný söyleyebilirim. Bunun dýþýnda ailede mide kanseri geçiren, Li Fraumeni sendromu hastalýðý olan ve kan grubu A tipi olanlarýn mide kanserine yakalanma riskleri de yüksek. Elbette bunlarýn dýþýnda çevresel birçok faktör mide kanseri görülmesine olanak saðlayabilir. Radyasyona maruz kalmak, sigara içmek baþta olmak üzere, aþýrý tuz tüketimi, tütsülenmiþ yani füme edilmiþ tüm yiyecekler, az sebze ve meyve yeme mide kanserine davetiye çýkaran etmenler arasýndadýr. Araþtýrmalar sigara içen kadýnlarýn yüzde 20, erkeklerin ise yüzde 60 kadar mide kanseri taþýdýklarýný gösteriyor. Mide kanseri için füme edilmiþ besinler, salam, sosis, sucuk, pastýrma gibi nitrit ve nitrat içeren kýrýmýzý et ürünleri, bonfile, biftek, mangalda piþirilen ve kömüre yakýn tüm et çeþitleri, turþu, salamura konserveler ve tuz riskli yiyeceklerdir.

Füme besinlerden kaçýnýn

Besinlerin içindeki doðal tuzlarýn dýþýnda tuzu sofralarýnýzdan kaldýrýn. Yiyeceklerinize lezzet vermek için kurutulmuþ sebzelerden baharatlar ekleyebilirsiniz. Mideyi koruyan en önemli vitamin ise C vitaminidir. Özellikle taze sebze ve meyvelerden doðal olarak yenilen yiyeceklerden alýnan C vitamini mide kanseri riskini azalttýðý gibi, mide kanserine yakalananlarýn da kansere baðlý olumsuz saðlýk sorunlarýný azaltýr. Araþtýrmalar mide kanseri öyküsü olan ailelerde bireylerin C vitamininden zengin besinlerle beslenmesinin yüzde 50 kadar koruyucu etkisi olduðunu gösteriyor. Turunçgiller, çilek, kivi gibi asitli meyvelerin olgun ve tatlý olanlarýný, biber çeþitleri ve çekirdeksiz domatesi üketilmesini öneriyorum. Diðer önemli vitamin ve mineral ise E vitamini, beta karoten ve selenyumdur. Bu yüzden patates, havuç, koyu yeþil yapraklý sebzeler, badem, fýndýk, tuzsuz yer fýstýðý, zeytinyaðý, ton balýðý, tavuk göðüs eti, jumbo karides, somon balýðý, yumurta ve ay çekirdeði mide kanserini önleyici etkisi bulunmaktadýr.  Ayrýca sarýmsak, soðan, kereviz, Brüksel lahanasý, brokoli ve pýrasayý düzenli tüketmenin mideyi koruyucu etkisi var.