Mide kanserine C vitamini kalkanı

Taze sebze ve meyvelerden alınan C vitamini, mide kanseri riskini azalttığı gibi, hastalığa yakalananların da tedavi sürecindeki olumsuz sağlık sorunlarını azaltıyor.

Dünyada giderek artan mide kanseri için gastriti olanlar ve pernisiyöz yani B12 vitamini eksikliği yaşayanların en riskli grupta olduklarını söyleyebilirim. Bunun dışında ailede mide kanseri geçiren, Li Fraumeni sendromu hastalığı olan ve kan grubu A tipi olanların mide kanserine yakalanma riskleri de yüksek. Elbette bunların dışında çevresel birçok faktör mide kanseri görülmesine olanak sağlayabilir. Radyasyona maruz kalmak, sigara içmek başta olmak üzere, aşırı tuz tüketimi, tütsülenmiş yani füme edilmiş tüm yiyecekler, az sebze ve meyve yeme mide kanserine davetiye çıkaran etmenler arasındadır. Araştırmalar sigara içen kadınların yüzde 20, erkeklerin ise yüzde 60 kadar mide kanseri taşıdıklarını gösteriyor. Mide kanseri için füme edilmiş besinler, salam, sosis, sucuk, pastırma gibi nitrit ve nitrat içeren kırımızı et ürünleri, bonfile, biftek, mangalda pişirilen ve kömüre yakın tüm et çeşitleri, turşu, salamura konserveler ve tuz riskli yiyeceklerdir.

Füme besinlerden kaçının

Besinlerin içindeki doğal tuzların dışında tuzu sofralarınızdan kaldırın. Yiyeceklerinize lezzet vermek için kurutulmuş sebzelerden baharatlar ekleyebilirsiniz. Mideyi koruyan en önemli vitamin ise C vitaminidir. Özellikle taze sebze ve meyvelerden doğal olarak yenilen yiyeceklerden alınan C vitamini mide kanseri riskini azalttığı gibi, mide kanserine yakalananların da kansere bağlı olumsuz sağlık sorunlarını azaltır. Araştırmalar mide kanseri öyküsü olan ailelerde bireylerin C vitamininden zengin besinlerle beslenmesinin yüzde 50 kadar koruyucu etkisi olduğunu gösteriyor. Turunçgiller, çilek, kivi gibi asitli meyvelerin olgun ve tatlı olanlarını, biber çeşitleri ve çekirdeksiz domatesi üketilmesini öneriyorum. Diğer önemli vitamin ve mineral ise E vitamini, beta karoten ve selenyumdur. Bu yüzden patates, havuç, koyu yeşil yapraklı sebzeler, badem, fındık, tuzsuz yer fıstığı, zeytinyağı, ton balığı, tavuk göğüs eti, jumbo karides, somon balığı, yumurta ve ay çekirdeği mide kanserini önleyici etkisi bulunmaktadır.  Ayrıca sarımsak, soğan, kereviz, Brüksel lahanası, brokoli ve pırasayı düzenli tüketmenin mideyi koruyucu etkisi var.