Mide küçülmez porsiyonlar küçülür

‘Az yiye yiye midem küçüldü’ inanışının bilimsel bir dayanağı yok. Midenin kapasitesi kadın erkek fark etmezsizin her yetişkinde 1 litre kadardır. Doğru ölçülerde beslendiğinizde acıkmazsınız.

Doğum anında bir bebeğin mide kapasitesinin 10 veya 20 mililitre olduğunu biliyor muydunuz? Ne kadar az bir miktar değil mi? Bunu daha iyi anlayabilmemiz için bir örneklendirme yapabiliriz. 1 çay bardağı yaklaşık 100 mililitredir. Düşünün bir bebeğin mide kapasitesi doğumun ilk günlerinde 1 çay bardağının onda biri kadar. Büyüdükçe artan mide kapasitesi artar.  Erişkinliğe ulaşan hemen herkesin mideleri yaklaşık 1 litre kadardır. Bu yaş, cinsiyet, kilo durumu ne olursa olsun ömür boyunca değişmez. Sadece fazla yeme ile mide de çok az bir genişleme, açlık ile de büzüşmeden bahsedilebilir ancak bu miktarlarda mide kapasitesinin çok fazla değişimine asla neden olmaz.  Peki, çoğumuz nasıl olur da ‘mide küçülür’ masalına inanırız.  

Kendinizi kandırmayın

Mide kapasitesi ile yediğimiz yiyeceğin doyum etkisini karıştıran toplumumuz genelde dikkatli yemeğe başladığında, ‘ne kadar güzel az yemek yiyince de doyum sağlayabiliyormuşum’ der. Aslında normalde yemesi gereken miktarı tükettiği için doymuştur. Burada önemli olan mide kapasitesini tamamen dolduracak kadar yemek yendiğinde midenin boşalmasına izin vermeden yani beyine mide doldu sinyali gitmeden sürekli atıştırmaktır. İşte bu durumda normal yemeğe başlayan kilo veren şişmanlar zamanla bu yüklemeden kurtulduklarını değil, midelerinin de küçüldüğü hissine kapılırlar. Açıkçası küçülen mide değil sadece tabaklardaki porsiyonlardır.

Cerrahi yöntem çözüm mü

Belki mide ameliyatlarının olması da genelde kişilerin midede büyüme ve küçülme olabileceği hissini uyandırmasından kaynaklanabilir. Aslında var olan mide boşluğunu doğru kullanamayan şişman kişinin, mide hacmini küçültmek insan doğasına aykırı bir çözüm arayışı bulmak için geliştirilmiş bir cerrahi yöntemdir. Yani gerçekten midenin istenmeyen bir durum olmasına rağmen kilo problemini çözemeyen şişman kişi için bir çıkış noktası yaratılmasıdır. Bu geriye dönüşümsüz yolda ameliyat ile küçültülen mideye zayıflamaya çalışacak kişinin adapte olması da oldukça güç olur.