Mide yanmasýna son

Evde, ofiste ya da restorandaki yemek seçimleriniz mide yanmasý þikayetinde belirleyici faktör. Pratik önlemler problemi kolayca çözüyor.

Gögüs kafenizde yanma ile aðzýnýzda hissettiðiniz acý ve ekþi tat ‘mide yanmasý/ ekþimesi olarak tanýmlanýr. Yemek yediðimizde, yiyecekler aðzýmýzdan özafagus yoluyla mideye iletilir. Özafagus ve mide arasýnda  özafagus alt kapakçýðý bulunur. Bu kapakçýk yiyeceklerin mideye girmesi için bir kapý vazifesini görür. Normalde bu kapak çok hýzlý açýlýp kapanýr ki midede bulunan mide asidi özafagusa geçmesin. Ancak bu alt  kapakçýk iyi çalýþmazsa, mide asidi özafagusa kaçar ve özafagusun iç duvarlarýný tahriþ eder ve aðrý verici yanma hissi baþlar. Bu his ge-nel olarak eðilip-kalkýnca veya yatýnca daha da kötüleþebilir. Bazý içecekler ve yiyecekler (domates ve ürünleri, alkol, turunçgiller, kahve, yaðlý ve çok baharatlý yiyecekler) daha fazla tahriþe  ve yanmaya  sebep olabilir. Kilolu olmak, fazla miktarlarda yemek, karýn bölgesi sýký giysiler giymek ve sigara  içmek, mide yanmasýný arttýran faktörlerdendir.

Restoranda yemek seçmenin püf noktasý

-Kahvaltýda portakal-mandalina suyu mide yanmasýný tetikler; bunun yerine elma, muz ve þeftali karýþýmýný tüketin. Yaðda yumurta yerine haþlanmýþ olanýný, börek ve poðaça yerine tam buðday ekmeði tercih edin. Yaðlý peynirler yerine lor peyniri, mozarella veya dil peynirini deneyin.

-Ýþ çýkýþý arkadaþýnýz sizi kahve içmeye ve tatlý yemeðe mi davet etti. Bu durumda kahve yerine bitki çayý, çikolatalý tatlý yerine karýþýk meyve salatasýný tercih edin.

- Ev yemekleri yapan restoranlarda seçiminiz, salçasýz ve az yaðlý seçeneklerden yana olsun. Zeytinyaðlý sipariþ ediyorsanýz susuz olarak yemeye özen gösterin.

Domates yerine mantar sosu

- Çin yemekleri baharat içerebilir. Baþlangýç olarak kýzartýlmýþ yiyecekler yerine buharda piþmiþ seçenekler ile kremalý çorbalar yerine içeriði sebze olan wonton çorbasýný alabilirsiniz. Ana yemekte ýzgara seçimler yapabilmek için garsondan yardým isteyebilirsiniz yanýnda buharda piþmiþ sebze ve sade pirinç eþlik edebilir.

-Ýtalyan yemeklerinde sýklýkla kullanýlan domates, mide yanmasýný tetikler. Bu nedenle domates sosu yerine, kremasýz mantar sosu,  domates soslu-salamlý pizza yerine brokoli-mantar-zeytinli-yeþil biberli pizza, tiramisu yerine sorbe ve þarap yerine maden suyu tercih edebilirsiniz.

-Deniz ürünleri genellikle mide yanmasýna sebep olmaz ancak kýzartýlmýþ olmamak þartýyla. Kalamar veya karides tava yerine ýzgara alabilirsiniz.