Mide yanmasına son

Evde, ofiste ya da restorandaki yemek seçimleriniz mide yanması şikayetinde belirleyici faktör. Pratik önlemler problemi kolayca çözüyor.

Gögüs kafenizde yanma ile ağzınızda hissettiğiniz acı ve ekşi tat ‘mide yanması/ ekşimesi olarak tanımlanır. Yemek yediğimizde, yiyecekler ağzımızdan özafagus yoluyla mideye iletilir. Özafagus ve mide arasında  özafagus alt kapakçığı bulunur. Bu kapakçık yiyeceklerin mideye girmesi için bir kapı vazifesini görür. Normalde bu kapak çok hızlı açılıp kapanır ki midede bulunan mide asidi özafagusa geçmesin. Ancak bu alt  kapakçık iyi çalışmazsa, mide asidi özafagusa kaçar ve özafagusun iç duvarlarını tahriş eder ve ağrı verici yanma hissi başlar. Bu his ge-nel olarak eğilip-kalkınca veya yatınca daha da kötüleşebilir. Bazı içecekler ve yiyecekler (domates ve ürünleri, alkol, turunçgiller, kahve, yağlı ve çok baharatlı yiyecekler) daha fazla tahrişe  ve yanmaya  sebep olabilir. Kilolu olmak, fazla miktarlarda yemek, karın bölgesi sıkı giysiler giymek ve sigara  içmek, mide yanmasını arttıran faktörlerdendir.

Restoranda yemek seçmenin püf noktası

-Kahvaltıda portakal-mandalina suyu mide yanmasını tetikler; bunun yerine elma, muz ve şeftali karışımını tüketin. Yağda yumurta yerine haşlanmış olanını, börek ve poğaça yerine tam buğday ekmeği tercih edin. Yağlı peynirler yerine lor peyniri, mozarella veya dil peynirini deneyin.

-İş çıkışı arkadaşınız sizi kahve içmeye ve tatlı yemeğe mi davet etti. Bu durumda kahve yerine bitki çayı, çikolatalı tatlı yerine karışık meyve salatasını tercih edin.

- Ev yemekleri yapan restoranlarda seçiminiz, salçasız ve az yağlı seçeneklerden yana olsun. Zeytinyağlı sipariş ediyorsanız susuz olarak yemeye özen gösterin.

Domates yerine mantar sosu

- Çin yemekleri baharat içerebilir. Başlangıç olarak kızartılmış yiyecekler yerine buharda pişmiş seçenekler ile kremalı çorbalar yerine içeriği sebze olan wonton çorbasını alabilirsiniz. Ana yemekte ızgara seçimler yapabilmek için garsondan yardım isteyebilirsiniz yanında buharda pişmiş sebze ve sade pirinç eşlik edebilir.

-İtalyan yemeklerinde sıklıkla kullanılan domates, mide yanmasını tetikler. Bu nedenle domates sosu yerine, kremasız mantar sosu,  domates soslu-salamlı pizza yerine brokoli-mantar-zeytinli-yeşil biberli pizza, tiramisu yerine sorbe ve şarap yerine maden suyu tercih edebilirsiniz.

-Deniz ürünleri genellikle mide yanmasına sebep olmaz ancak kızartılmış olmamak şartıyla. Kalamar veya karides tava yerine ızgara alabilirsiniz.