Gelin tanýdýk lezzetleri farklý yorumlayalým, aðýr yemeklerden vazgeçip bayramý ‘midemize de bayram’ ettirerek geçirelim! Salatadan böreðe, iþkembeden baklavaya harika lezzetler hazýrlamaya hazýr mýsýnýz? Haydi mutfaða...
KOL BÖREÐÝ
Pazý veya peynir artýk siz hangisini seviyorsanýz onunla harcý hazýrlayýn. Ev yapýmý börek en güzelidir ama emek ister, tecrübe ister. Hamuru yoðurduktan sonra ince açýp kol böreði yapmak tepsi böreðinden daha kolaydýr. Ýþinizi kolaylaþtýrmak için hamuru açarken tezgaha sürekli un serpmeyi unutmayýn!
MALZEMELER:
4 buçuk su bardaðý böreklik un
2 su bardaðý su
1 yemek kaþýðý zeytinyaðý
1 tatlý kaþýðý üzüm sirkesi
1 tatlý kaþýðý tuz
Ýçi için: 150 gr tereyaðý (eritilmiþ)
1 çay bardaðý zeytinyaðý
600 gr ýspanak yapraðý (temizlenip, doðranmýþ)
300 gr yaðsýz beyaz peynir
Sývýyað, tuz, karabiber
Hamuru açmak için ayrýca un
YAPILIÞI: Hamur malzemesini karýþtýrýp yoðurun. Disk þekli verip üzerini kapatýp serin bir yerde 30 dakika dinlendirin. Hamuru mermer tezgaha alýn, biraz yoðurup dört eþit parçaya bölüp her bir parçayý tekrar yuvarlayýn ve un serpili bir kaba alýp üzerini bezle örtün.
Ispanak, peynir, biraz karabiber ve tuzu karýþtýrýp iç malzemesini hazýrlayýn. Yaðlarý çýrparak karýþtýrýn.
Bir adet hamur bezesini tezgaha un serperek ince yufka olacak þekilde 30-35 cm çapýnda açýn. Fýrçayla bolca yað karýþýmýný sürün. Yufkayý tam ortadan artý þeklinde dörde kesin. Geniþ kýsmýna harç malzemesinden koyup iki kenarýný kapatýp sigara böreðinden daha kalýn bir þekilde rulo olarak sarýn. Ýçeriye doðru kývýrarak kendi etrafýnda döndürüp þekil verin ve yaðlý kaðýt serili tepsiye koyun. Her bir hamura ayný iþlemi yapýn.
Üzerlerine kalan yaðý sürüp 180 derece ýsýnmýþ fýrýna verin ve yaklaþýk 45 dakika üzeri kýzarana kadar piþirin.
Fýstýk ezmeli
RULO BAKLAVA -18 Adet
10 dakikada nefis bir baklava. Üstelik þekersiz! Ne dersiniz, iyi fikir deðil mi?
MALZEMELER: 4 adet hazýr baklava yufkasý
300 gr kabuksuz Antep fýstýðý (fýstýk miktarýný azaltýp bir miktar çið bezelye ekleyebilirsiniz)
120 gr agave (arzu ederseniz 200 gr toz þeker)
Yarým çay bardaðý su
Yeteri kadar zeytinyaðý,
Servis için agave veya bal
YAPILIÞI:Fýstýðý blenderda ufalayýp toz haline getirin. Agave ile karýþtýrýn. Eðer þekeri kullanýyorsanýz þekeri yakmadan bir yemek kaþýðý suyla eritip fýstýkla karýþtýrýn ve hamur yoðurma kabýnda macun gibi olana kadar yaklaþýk 2-3 dakika yoðurun. Streç filme sarýp rulo þekline getirin ve derin dondurucuda soðumasý için yarým saat bekletin.
Bir adet baklava yufkasýný mermer tezgaha alýn ve üzerine zeytinyaðýný fýrçayla sürün, her bir baklava hamuruna ayný iþlemi yaparak kat kat hazýrlayýn.
Fýstýk hamurunu elinizle düzgünce yuvarlayarak, baklava hamuru eninde uzun ince bir rulo yapýn. Streç filmden çýkarýn ve hamurun bir ucuna koyup sýkýca sarýn. Bir parmak kalýnlýðýnda dilimleyip yatýrarak fýrýn kaðýdý döþeli tepsiye alýn. 200 derecelik fýnýda 15-20 dakika pembeleþene kadar piþirip fýrýndan çýkarýn. Biraz ýlýnýnca üzerine bal gezdirin ve servis yapýn.
NAR SALATASI- 6 Kiþilik
Az malzemeyle ve þimdiye kadar yediklerinizin çok uzaðýnda bir salata bu. Denemek cesaret ister, o kesin. Eðer hiçbir malzemesini deðiþtirmeden bir kere denerseniz onu hep yapacaksýnýz emin olun!
MALZEMELER:
3 adet nar
150 gr dilimlenmiþ kokteylsiyah zeytin
100 gr kara buðday (haþlanmýþ)
Taze tarhun veya taze nane(damak tadýnýza göre)
Yer fýstýðý (tuzsuz, kavrulmamýþ ama alerjiniz varsataze Antep fýstýðý)
Zeytinyaðý
Nar ekþisi (arzu ederseniz)
YAPILIÞI: Narý ikiye kesip tanelerini ayýklayýp derin bir kaseye alýn. Ýçine suyu süzülmüþ zeytin dilimlerini, haþlanmýþ buðdayý ve tarhun yapraklarýný ekleyerek harmanlayýn. Servis tabaðýna aldýðýnýz salatanýn üzerine çok az zeytinyaðý ve narýn ekþilik durumuna göre mutlaka tadarak nar ekþisini damak tadýnýza göre ekleyip,hafifçe kýrýlmýþ yer fýstýðý serpip servis yapýn.
ÝÞKEMBE YAHNÝ - 6 Kiþilik
Ýþkembe çorbasý tutkunlarý belki tarife þöyle bir bakýp çorba içmeye devam edecekler. Gerçi ikisinin yeri ayrý ama bu yemek de hiç yabana atýlýr cinsten deðil emin olun. Kapari ve taze kekik benim eklemem ancak tarif, Ýzmir’in en meþhur sakatat yemeðidir. Kurban Bayramý’nda tüm eski Ýzmirlilerin bayram sofrasýnda yer alýr, gelenek hala devam eder.
MALZEMELER
Yarým adet kuzu iþkembe
6 adet domates
2 adet kuru soðan
1 tatlý kaþýðý kapari
2 yemek kaþýðý sývýyað
2-3 yemek kaþýðý un+yarým yemek kaþýðý un, Taze kekik, Yeteri kadar tuz
YAPILIÞI: Bir kuzu iþkembesini iyice temizleyin. Unla ovup soðuk su altýnda iyice yýkayýn. Düdüklü tencereye üzerini örtecek kadar su koyup 20 dakika haþlayýn. Soðuyunca yarýsýný kare dilimlere kesin. Bu arada domatesin kabuðunu soyun, soðaný piyazlýk doðrayýn. Sývý yaðda soðaný karamelize edin ve domatesi ekleyin, yeteri kadar tuz serpip iyice soteleyin. Ýþkembe suyundan yarým su bardaðý alýp içine yarým yemek kaþýðý un atýn ve çýrpýn. Ýþkembeyle birlikte unla çýrpýlmýþ suyu domatese ekleyin, kaparileri ve taze kekikiði serpip 15 dakika kýsýk ateþte piþirin ve servis yapýn.
Not: Kalan iþkembeyi ve haþlama suyunu çorba yapabilirsiniz.