Midemiz de bayram etsin

Gelin tanıdık lezzetleri farklı yorumlayalım, ağır yemeklerden vazgeçip bayramı ‘midemize de bayram’ ettirerek geçirelim!  Salatadan böreğe, işkembeden baklavaya harika lezzetler hazırlamaya hazır mısınız? Haydi mutfağa...

 

KOL BÖREĞİ

Pazı veya peynir artık siz hangisini seviyorsanız onunla harcı hazırlayın. Ev yapımı börek en güzelidir ama emek ister, tecrübe ister. Hamuru yoğurduktan sonra ince açıp kol böreği yapmak tepsi böreğinden daha kolaydır. İşinizi kolaylaştırmak için hamuru açarken tezgaha sürekli un serpmeyi unutmayın!

MALZEMELER:

4 buçuk su bardağı böreklik un

2 su bardağı su

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı üzüm sirkesi

1 tatlı kaşığı tuz

İçi için: 150 gr tereyağı (eritilmiş)

1 çay bardağı zeytinyağı

600 gr ıspanak yaprağı (temizlenip, doğranmış)

300 gr yağsız beyaz peynir

Sıvıyağ, tuz, karabiber

Hamuru açmak için ayrıca un

YAPILIŞI: Hamur malzemesini karıştırıp yoğurun. Disk şekli verip üzerini kapatıp serin bir yerde 30 dakika dinlendirin. Hamuru mermer tezgaha alın, biraz yoğurup dört eşit parçaya bölüp her bir parçayı tekrar yuvarlayın ve un serpili bir kaba alıp üzerini bezle örtün.

 Ispanak, peynir, biraz karabiber ve tuzu karıştırıp iç malzemesini hazırlayın. Yağları çırparak karıştırın.

Bir adet hamur bezesini tezgaha un serperek ince yufka olacak şekilde 30-35 cm çapında açın. Fırçayla bolca yağ karışımını sürün. Yufkayı tam ortadan artı şeklinde dörde kesin. Geniş kısmına harç malzemesinden koyup iki kenarını kapatıp sigara böreğinden daha kalın bir şekilde rulo olarak sarın. İçeriye doğru kıvırarak kendi etrafında döndürüp şekil verin ve yağlı kağıt serili tepsiye koyun. Her bir hamura aynı işlemi yapın.

Üzerlerine kalan yağı sürüp 180 derece ısınmış fırına verin ve yaklaşık 45 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.

 

Fıstık ezmeli

RULO BAKLAVA -18 Adet

10 dakikada nefis bir baklava. Üstelik şekersiz! Ne dersiniz, iyi fikir değil mi?

MALZEMELER: 4 adet hazır baklava yufkası

300 gr kabuksuz Antep fıstığı (fıstık miktarını azaltıp bir miktar çiğ bezelye ekleyebilirsiniz)

120 gr agave (arzu ederseniz 200 gr toz şeker)

Yarım çay bardağı su

Yeteri kadar zeytinyağı,

Servis için agave veya bal

YAPILIŞI:Fıstığı blenderda ufalayıp toz haline getirin. Agave ile karıştırın. Eğer şekeri kullanıyorsanız şekeri yakmadan bir yemek kaşığı suyla eritip fıstıkla karıştırın ve hamur yoğurma kabında macun gibi olana kadar yaklaşık 2-3 dakika yoğurun. Streç filme sarıp rulo şekline getirin ve derin dondurucuda soğuması için yarım saat bekletin.

Bir adet baklava yufkasını mermer tezgaha alın ve üzerine zeytinyağını fırçayla sürün, her bir baklava hamuruna aynı işlemi yaparak kat kat hazırlayın.

Fıstık hamurunu elinizle düzgünce yuvarlayarak, baklava hamuru eninde uzun ince bir rulo yapın. Streç filmden çıkarın ve hamurun bir ucuna koyup sıkıca sarın. Bir parmak kalınlığında dilimleyip yatırarak fırın kağıdı döşeli tepsiye alın. 200 derecelik fınıda 15-20 dakika pembeleşene kadar pişirip fırından çıkarın. Biraz ılınınca üzerine bal gezdirin ve servis yapın.

NAR SALATASI- 6 Kişilik

Az malzemeyle ve şimdiye kadar yediklerinizin çok uzağında bir salata bu. Denemek cesaret ister, o kesin. Eğer hiçbir malzemesini değiştirmeden bir kere denerseniz onu hep yapacaksınız emin olun!

MALZEMELER:

3 adet nar

150 gr dilimlenmiş kokteylsiyah zeytin

100 gr kara buğday (haşlanmış)

Taze tarhun veya taze nane(damak tadınıza göre)

Yer fıstığı (tuzsuz, kavrulmamış ama alerjiniz varsataze Antep fıstığı)

Zeytinyağı

Nar ekşisi (arzu ederseniz)     

YAPILIŞI:  Narı ikiye kesip tanelerini ayıklayıp derin bir kaseye alın. İçine suyu süzülmüş zeytin dilimlerini, haşlanmış buğdayı ve tarhun yapraklarını ekleyerek harmanlayın. Servis tabağına aldığınız salatanın üzerine çok az zeytinyağı ve narın ekşilik durumuna göre mutlaka tadarak nar ekşisini damak tadınıza göre ekleyip,hafifçe kırılmış yer fıstığı serpip servis yapın.

İŞKEMBE YAHNİ - 6 Kişilik

İşkembe çorbası tutkunları belki tarife şöyle bir bakıp çorba içmeye devam edecekler. Gerçi ikisinin yeri ayrı ama bu yemek de hiç yabana atılır cinsten değil emin olun. Kapari ve taze kekik benim eklemem ancak tarif, İzmir’in en meşhur sakatat yemeğidir. Kurban Bayramı’nda tüm eski İzmirlilerin bayram sofrasında yer alır, gelenek hala devam eder.

MALZEMELER

Yarım adet kuzu işkembe

6 adet domates

2 adet kuru soğan

1 tatlı kaşığı kapari

2 yemek kaşığı sıvıyağ

2-3 yemek kaşığı un+yarım yemek kaşığı un, Taze kekik, Yeteri kadar tuz

YAPILIŞI: Bir kuzu işkembesini iyice temizleyin. Unla ovup soğuk su altında iyice yıkayın. Düdüklü tencereye üzerini örtecek kadar su koyup 20 dakika haşlayın. Soğuyunca yarısını kare dilimlere kesin. Bu arada domatesin kabuğunu soyun, soğanı piyazlık doğrayın. Sıvı yağda soğanı karamelize edin ve domatesi ekleyin, yeteri kadar tuz serpip iyice soteleyin. İşkembe suyundan yarım su bardağı alıp içine yarım yemek kaşığı un atın ve çırpın. İşkembeyle birlikte unla çırpılmış suyu domatese ekleyin, kaparileri ve taze kekikiği serpip 15 dakika kısık ateşte pişirin ve servis yapın.

Not: Kalan işkembeyi ve haşlama suyunu çorba yapabilirsiniz.