Avustralya Beslenme ve Diyetetik Birliði vücutta fermantasyona uðrayan þeker alkolleri ve bazý karbonhidrat türlerine karþý oluþan yiyeceklerin baðýrsaklarda gaz ve þiþkinlik yaparak rahatsýzlýk verdiðini açýklamýþtý. Bu durumun baðýrsak saðlýðýný olumsuz yönde etkilediðini verahatsýz eden karbonhidrat kaynaðýný diyetten çýkarýlmasý gerektiðinin de altý çizilmiþti. Burada mide ve baðýrsaklarda oluþan gaz, þiþkinlik, hazýmsýzlýk aþýrý yemeye, besinleri iyi çiðnememeye, hýzlý yeme ve çok yaðlý yeme ile de oluþabilir. Bu nedenle kilo probleminize baðlý oluþan hazýmsýzlýkla gerçekten þeker alkolü, laktoz intoleransý veya fruktoza karþý bir hassasiyeti iyi ayýrt etmek gerekiyor. Bunun bir testi olmadýðý için muhakkak deneme yanýlma yolu ile yiyecekleri günlük beslenmenizden çýkararak bulabilirsiniz. Hangi karbonhidrat kaynaðýna karþý nasýl bir semptom oluþacaðýný ve beslenme önerilerimi de sizlerle paylaþmak istiyorum.
Oligosakkaritler: Fruktooligosakkarit veya galaktooligosakkaritler besinlerde doðal olarak bulunurlar. Eðer baðýrsaklarýn küçük bir kýsmýnda bu maddeleri parçalayan enzimler yoksa gaz ve þiþkinlik peþinizi býrakmaz. Enginar, kuþkonmaz, kýrmýzý turp, Brüksel lahanasý, brokoli, lahana, rezene, sarýmsak, pýrasa, bakla, soðan, bezelye, buðday, arpa, çavdar, yeþil mercimek, nohut, elma, armut, kavun, þam fýstýðýndan uzak durun.
Þeker alkolleri: Ýntestinal bariyerde emilimleri bu þeker alkolünü sindiremeyenlerde yavaþ olur ve baðýrsaklarda kramp, gaz, þiþkinlik ve ishal rahatlýkla görülür. Þeker alkolleri içeren besinler ise elma, kayýsý, kiraz, armut, nektarin, þeftali, erik, karpuz, avokado, karnabahar, mantar, bezelye ve yapay tatlandýrýcýlardan sorbitol, mannitol ve ksilitol içeren tüm besinlerdir.
Fruktoz: Fruktoz çay þekeri ve bazý meyvelerde yüksek oranda bulunur. Eðer fruktoza karþý sindirim problemi yaþarsanýz ishal ve gaz þikayetleri peþinizi býrakmaz. Kiraz, mango, armut, karpuz, kuþkonmaz,enginar, niþastasý yüksek bezelye ve mýsýr þurubu beslenmenizde olmamasý gereken yiyecekler.
Laktoz karbonhidratý: Laktoz daha çok genetik bir enzim eksikliði sonucunda baðýrsaklarda gerekli enzimin olmamasý ile süt ve ürünlerini tüketildiðinde gaz, þiþkinlik ve ishal ile seyreden semptomlar veren hastalýktýr. Süt, yoðurt, dondurma, sütlü tatlý ve yumuþak peynirler yiyince semptomlar açýða çýkar. Bunun için yoðurt, kefir veya sert peynirler ile bu hassasiyet yapan yiyecekleri deðiþtirmek gerekir.