Doðanýn mucize baharatlarýndan tarçýn Ýçerisindeki karakteristik koku-lezzetini veren “sinnamik asit” ile bakterilere ve mantarlara karþý adeta bir kalkan görevi görür. Tarçýnýn bir baþka güzel özelliði ise sindirimi kolaylaþtýrmasýdýr. Ramazan ayýnda hazýmsýzlýk ve gaz problemi en sýk yaþanan saðlýk sorunlarýndan birisidir. Yapýlan çalýþmalar yemek sonrasý yaþanýlan mide problemlerini bastýrmak için bir adet rulo tarçýný, çaya veya süte, 1 tatlý kaþýðý toz tarçýný ise yoðurt veya meyvelerin üzerine ekleyerek tüketmenin faydalý olabileceðini belirtiyor. Tarçýnýn içerisindeki antioksidanlar ise yaþlanmayý geciktirmeye ve vücut savunmasýný (kanser gibi hastalýklara karþý) güçlendirmeye yarýyor. Tarçýný mucizevi yapan þey ise mükemmel bir kan þekeri dengeleyicisi olmasý. Bu sayede hem damar saðlýðýný korur hem de iþtahý dengede tutar. Þeker hastalýðý gibi kan þekeri dengesi hayati önem taþýyan rahatsýzlýklarýn en büyük yardýmcýlarýndandýr. Yapýlan araþtýrmalar günde yarým çay kaþýðý tarçýnýn diyabetli kiþilerde kan þekerini düzene sokmaya yardýmcý olduðunu, trigliserid ve kötü huylu kolesterolü de (LDL) azaltmaya yol açtýðýný göstermiþtir.
Saðlýklý tarifler
Ramazan ayý için sizlere farklý alternatifler sunacaðým: -Bir bardak az yaðlý süte, 1 çay kaþýðý tarçýn koymanýz daha rahat oruç tutmanýzý saðlar. -3 tane orta boy limonu sýkýn, üzerine 1-2 tane limon kabuðu, 2 yemek kaþýðý bal ve 1 rulo tarçýný ekleyip bol su ile karýþtýrýn. Buzdolabýnýzda 1 saat süre ile bekletin. Bu içecek Ramazan’da karþýlaþabileceðiniz susuzluða ve tatlý ihtiyacýna iyi gelecektir.