Birbirinden lezzetli yemeklerin yer aldýðý iftar ve sahur sofrasý, bir de üzerine bayram yemekleri derken... Çörekleri, börekleri mideye indirip damaðý þenlendirirken... Biraz frene basmaya, sindirim sistemine güzel bir keyif molasý vermeye ne dersiniz?
Yaz marulu diye bir marul cinsi varmýþ. Yalan yok, ilk kez birkaç ay önce köy pazarýnda gördüm. Ýlk denemeyi yaptýðým gün ise lezzetine vuruldum! Mevsimlerden semizotuysa baþka bir yeþilliðin benim ellerimde çok þansý yoktur. Semizotunun pabucunu dama attýramadý ama onunla ayný tahta kuruldu diyebilirim.
Þu aralar salata krizindeyim. Ne kadar yersen ye sonradan piþmanlýk duymadýðýn ender yemeklerden biri salata. Hem afiyetle ye, hem de sonradan piþman olma. Güzel bir his deðil mi? Gelin, bana lezzettinden dans ettiren son tasarýmým salatalarý siz de deneyin! Deneyin ki son günlerde yorulan mideniz biraz dinlensin.
Bugün tarifini verdiðim iki salatada da bakliyat kullandým. Yani kendileri lezzetli, hafif ama bir o kadar da doyurucu ve vitaminli olacak. Yanýnda biraz kýzarmýþ ekmekle baþlý baþýna bir öðün. Afiyet olsun...
YAZ MARULU VE YEÞÝL MERCÝMEK TANELERÝ
Bakliyatlarýn rengi ve ebatlarý aþaðý yukarý diðer salatayla ayný ama lezzet tamamen farklý. Bu salata için bambaþka lezzet dengelerini kasenin içinde harmanlayacaðýz. Bir su bardaðý mercimeði bol suda üzerine bir çay kaþýðý tuz atýp haþlayýn, suyunu süzün. Bir demet taze soðaný ince kýyýn. Limon suyu, yarým çay kaþýðý kimyon, zeytinyaðý, taze soðan ve mercimeði karýþtýrýp en az bir saat bekletin. Yaz marulunu elinizle yaprak yaprak koparýn. Büyük yapraklarý ikiye koparýp küçükleri olduðu gibi bütün býrakýn. Bir demet reyhan otunu da temizleyip yapraklarýný ayýrýn. Tüm malzemeyi karýþtýrýp yaðýný limonunu kontrol edin ve bekletmeden servis yapýn.
BAYRAM ÇÖREÐÝ DÝYARBAKIR MUTFAÐI’NA ÖNEMLÝ ÖDÜL
Yerel deðerlere sahip çýkan misyonuyla Metro toptancý markete ait Metro Kültür Yayýnlarý’ndan çýkan, Nilhan Aras’ýn Bayram Çöreði Diyarbakýr Mutfaðý adlý kitabý sevindirici bir haberle Pekin’den döndü. Kitap, dünyanýn en prestijli ödülü olarak kabul edilen Gourmand Dünya Yemek Kitaplarý Ödülleri’nde ‘karpuz kategorisi’nde dünya birincisi oldu.
Diyarbakýrlý kadýnlarýn ellerinden hazýrlanan 256 adet yemeði tek tek yerinde kayýt altýna alan Aras, kitapta dil ve lehçede aslýn temel alýnýp metinde korunmasý konusunda da hassasiyet göstermiþ.
“Diyarbakýr mutfaðýnýn temel özelliklerini ilgili bir tarifin açýklamasýnda yazdýðýmýz bu kitap, okurun tüm sorularýnýn yanýtlarýný verecek biçimde hazýrlandý. Bunun için özellikle tariflerin altýndaki notlarýn çok iyi okunmasýný öneririz” diyorlar. Mehmet Ali Saðbili’nin fotoðrafladýðý kitap ve aldýklarý bu önemli ödül için emeði geçenlerin tebrik ederim.
Kiraz domates ve maþ fasulyesinin cazibesi
Maþ fasulyesi lezzetli bir bakliyat. Nohut, fasulye, mercimek yerine dilediðiniz tarifte yer alabilir. Soðan, sarýmsak, zeytin ve tüm taze otlar en iyi anlaþtýðý malzemeler. Haþlanmýþ yumurta ve balýk fümelerle de uyumlu. Malum mevsim domates mevsimi. Onu domates denizinde yüzdürmek fena fikir olmaz. Domates sever misiniz? Öyleyse haftaya yazacaðým domates dosyasýný kaçýrmamanýzý, þimdilik bu nefis salata hazýrlýðý ile kollarý sývamanýzý öneririm.
Yaklaþýk altý kiþilik bir salata oluyor. Bir su bardaðý maþ fasulyesini yarým çay kaþýðý tuz atýlmýþ bol suda haþlayýn. Suyunu süzün. Yarým su bardaðý zeytinyaðý, çeyrek su bardaðý limon suyu, ince kýyýlmýþ maydanoz ve iki diþ ezilmiþ sarýmsaðý çýrpýn. Fasulyeler henüz soðumadan bu sosu iyice içine çekmesi için ýlýkken karýþtýrýn. Yarým kilo atýþtýrmalýk domatesi boylamasýna ikiye kesin. Arzu ettiðiniz miktarda kalamata siyah zeytinin çekirdeklerini çýkarýn. Bir adet kýrmýzý soðaný incecik halka olarak doðrayýn. Tüm malzemeyi karýþtýrýp servis tabaðýna alýn. Üzerine taze kekik yapraklarý serpin. Tabii ki son kontrol sizde! Yaðý mý, tuzu mu eksik tadýn ve gerekiyorsa biraz daha ekleyip servis yapýn.