Mideyi rahatlatma zamanı

Birbirinden lezzetli yemeklerin yer aldığı iftar ve sahur sofrası, bir de üzerine bayram yemekleri derken... Çörekleri, börekleri mideye indirip damağı şenlendirirken... Biraz frene basmaya, sindirim sistemine güzel bir keyif molası vermeye ne dersiniz?

Yaz marulu diye bir marul cinsi varmış. Yalan yok, ilk kez birkaç ay önce köy pazarında gördüm. İlk denemeyi yaptığım gün ise lezzetine vuruldum! Mevsimlerden semizotuysa başka bir yeşilliğin benim ellerimde çok şansı yoktur. Semizotunun pabucunu dama attıramadı ama onunla aynı tahta kuruldu diyebilirim.

Şu aralar salata krizindeyim. Ne kadar yersen ye sonradan pişmanlık duymadığın ender yemeklerden biri salata. Hem afiyetle ye, hem de sonradan pişman olma. Güzel bir his değil mi? Gelin, bana lezzettinden dans ettiren son tasarımım salataları siz de deneyin! Deneyin ki son günlerde yorulan mideniz biraz dinlensin.

Bugün tarifini verdiğim iki salatada da bakliyat kullandım. Yani kendileri lezzetli, hafif ama bir o kadar da doyurucu ve vitaminli olacak. Yanında biraz kızarmış ekmekle başlı başına bir öğün. Afiyet olsun...

YAZ MARULU VE YEŞİL MERCİMEK TANELERİ

Bakliyatların rengi ve ebatları aşağı yukarı diğer salatayla aynı ama lezzet tamamen farklı. Bu salata için bambaşka lezzet dengelerini kasenin içinde harmanlayacağız. Bir su bardağı mercimeği bol suda üzerine bir çay kaşığı tuz atıp haşlayın, suyunu süzün. Bir demet taze soğanı ince kıyın. Limon suyu, yarım çay kaşığı kimyon, zeytinyağı, taze soğan ve mercimeği karıştırıp en az bir saat bekletin. Yaz marulunu elinizle yaprak yaprak koparın. Büyük yaprakları ikiye koparıp küçükleri olduğu gibi bütün bırakın. Bir demet reyhan otunu da temizleyip yapraklarını ayırın. Tüm malzemeyi karıştırıp yağını limonunu kontrol edin ve bekletmeden servis yapın.

BAYRAM ÇÖREĞİ DİYARBAKIR MUTFAĞI’NA ÖNEMLİ ÖDÜL

Yerel değerlere sahip çıkan misyonuyla Metro toptancı markete ait Metro Kültür Yayınları’ndan çıkan, Nilhan Aras’ın Bayram Çöreği Diyarbakır Mutfağı adlı kitabı sevindirici bir haberle Pekin’den döndü. Kitap, dünyanın en prestijli ödülü olarak kabul edilen Gourmand Dünya Yemek Kitapları Ödülleri’nde ‘karpuz kategorisi’nde dünya birincisi oldu.

Diyarbakırlı kadınların ellerinden hazırlanan 256 adet yemeği tek tek yerinde kayıt altına alan Aras, kitapta dil ve lehçede aslın temel alınıp metinde korunması konusunda da hassasiyet göstermiş.

“Diyarbakır mutfağının temel özelliklerini ilgili bir tarifin açıklamasında yazdığımız bu kitap, okurun tüm sorularının yanıtlarını verecek biçimde hazırlandı. Bunun için özellikle tariflerin altındaki notların çok iyi okunmasını öneririz” diyorlar. Mehmet Ali Sağbili’nin fotoğrafladığı kitap ve aldıkları bu önemli ödül için emeği geçenlerin tebrik ederim.

Kiraz domates ve maş fasulyesinin cazibesi

Maş fasulyesi lezzetli bir bakliyat. Nohut, fasulye, mercimek yerine dilediğiniz tarifte yer alabilir. Soğan, sarımsak, zeytin ve tüm taze otlar en iyi anlaştığı malzemeler. Haşlanmış yumurta ve balık fümelerle de uyumlu. Malum mevsim domates mevsimi. Onu domates denizinde yüzdürmek fena fikir olmaz. Domates sever misiniz? Öyleyse haftaya yazacağım domates dosyasını kaçırmamanızı, şimdilik bu nefis salata hazırlığı ile kolları sıvamanızı öneririm.

Yaklaşık altı kişilik bir salata oluyor. Bir su bardağı maş fasulyesini yarım çay kaşığı tuz atılmış bol suda haşlayın. Suyunu süzün. Yarım su bardağı zeytinyağı, çeyrek su bardağı limon suyu, ince kıyılmış maydanoz ve iki diş ezilmiş sarımsağı çırpın. Fasulyeler henüz soğumadan bu sosu iyice içine çekmesi için ılıkken karıştırın. Yarım kilo atıştırmalık domatesi boylamasına ikiye kesin. Arzu ettiğiniz miktarda kalamata siyah zeytinin çekirdeklerini çıkarın. Bir adet kırmızı soğanı incecik halka olarak doğrayın. Tüm malzemeyi karıştırıp servis tabağına alın. Üzerine taze kekik yaprakları serpin. Tabii ki son kontrol sizde! Yağı mı, tuzu mu eksik tadın ve gerekiyorsa biraz daha ekleyip servis yapın.