Ataklarla gelen migrenin her geçen ay hayatýnýzdan daha çok gün çalmasýnýn nedeni yedikleriniz olabilir. Migrenin sýklýðýyla süresini azaltan veya artýran besinleri bilmeniz þart.
Migren, çoðunlukla ataklar halinde geliþip þiddetli baþ aðrýsýna neden olan nörolojik bir hastalýktýr. Ataklar 4 saatten 72 saate kadar deðiþen uzunluklarda olabilir. Migreni tetikleyen baþlýca faktörler; diyet faktörleri, stres, hormonal deðiþiklikler, uyku düzeni, iklimsel deðiþiklikler ve kiþisel bazý alýþkanlýklardýr. Migreninizi hangi faktörlerin tetiklediðini bilmeniz önemlidir. Bunun için atak geldiði sýrada neler yiyip içtiðinizi düþünebilirsiniz. Bunun için bir migren günlüðü tutmak yararlýdýr. Her sabah 10- 15 dakika rahatlama egzersizleri yapýn. Fýrsatýnýz olursa yürüyün ya da yüzün. Gece geç vakte kadar uyanýk kalmamaya özen gösterin. Akþam yemeðini en geç saat 20.00’de, yavaþ yavaþ yiyin. Mümkün olduðu kadar dýþarýda yemek yemekten kaçýnýn. Aç kalmak migren ataðýný tetikleyebilir bu nedenle her 3 saatte bir mutlaka ara öðünlerde taze meyve veya kuruyemiþlerden atýþtýrýn.
Migrene neden olan baþlýca üç etken var. Yüksek tuz, tiramin, alkol ve besin alerjileri. Paket çorbalar, konserve ve sebze etler kaçýnýlmasý gereken besinlerin baþýnda geliyor. Yüksek seviyede tiramin içeren bakla, fasulye ve olgunlaþmamýþ peynirlerden uzak durmak gerekiyor. Ayný þekilde çay, kahve, kola ve çikolatadan da uzak durmakta fayda var. Kriz döneminden önceki 4 - 6 hafta içindeki her haftada 1 gün bol bol su için. Kriz sýrasýnda 2 kivi, 1 orta boy elma yiyin.
Migren ataklarýný tetikleyebilecek besinler
-Peynir (özellikle sert, yýllanmýþ, tütsülenmiþ ve bekletilmiþ tuzlu olanlarý)
-Alkollü içecekler (bira, þarap, viski)
-Sakatatlar (karaciðer, beyin,böbrek,iþkembe)
-Sucuk, salam, sosis, pastýrma gibi þarküteri ürünleri (sodyum nitrat içerirler)
-Deniz ürünleri (kalamar, karides, midye, ahtapot)
-Konserve besinler (sebzeler, meyveler, turþular)
-Turunçgiller (portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi)
-Yaðlý ve baharatlý yiyecekler (çok acýlý, çok kesif tatlarý olan baharatlar)
-Kafeinli içecekler (çay, kahve, asitli içecekler)
-Çikolata 8Bakla 8Maya
Güvenle yiyebileceðiniz besinler
-Sebze çorbasý
-Haþlanmýþ yumurta
-Sebze püresi
-Armut
-Elma
-Papatya çayý
-Melisa çayý
-Kivi
-Havuç
-Kereviz
-Yulaflý kurabiye
-Sütlaç