Millet tarih yazdı

21.yüzyılın ilk çeyreğinde demokrasi çıtası yükselmiş Türkiye’de yaşanan bu ucube darbe girişimini anlamak mümkün değil. 

Onun için bu girişimi ben bir cinnet olarak değerlendiriyorum.

Ülkemizin imajını yerle bir eden bu cinnet hali sorumlularının, hangi ülkede ve hangi zaman diliminde yaşadıklarının bile farkında olmayan gaflet ve hıyanet şebekesi oldukları ortaya çıkmıştır.

***

Yüzlerce medya kuruluşunun yayın yaptığı bir zaman diliminde TRT’yi basıp silah zoruyla bildiri yayınlatmaları, bu ihanet şebekesinin zeka düzeyini göstermesi açısından önemlidir.

Trafiğin en yoğun olduğu bir zaman diliminde boğaz köprülerini trafiğe kapatmak bu cinnet halinin bir başka tezahürüdür.

Kendi meclisini, cumhurbaşkanının ikametgahını, devletin kurumlarını ve halkın bulunduğu meydanları savaş uçaklarıyla bombalamak da bu cinnet halinin bir diğer tezahürüdür.

***

Bu darbe teşebbüsü, Türkiye tarihinde emsali bulunmayan bir şekilde püskürtülmüştür.

Türkiye halkıyla ve kurumlarıyla bu teşebbüsü akamete uğratmıştır.

Bu teşebbüsün başarısızlığının temelinde devlet ricali ve halkımızın cesareti yatmaktadır.

***

Darbeye karşı direnci başlatan Cumhurbaşkanı, meclis başkanı, başbakan ve bakanların dirayetli tavırları direnişin fitilini ateşlemiştir.

Cumhurbaşkanının halkı sokağa davet etmedeki zamanlaması fevkalade isabetli olmuştur.

Bu arada Diyanet İşleri Başkanı’nın camilerde sala verilmesi talimatı,  halkın direnişine çok yüksek moral desteği sağlamıştır.

MHP Genel Başkanı’nın darbe teşebbüsünün anlaşılmasının hemen peşinden hükümetin yanında yer alan açıklaması da halk desteğinin güçlenmesine önemli katkıda bulunmuştur.

***

Direnişin ikinci önemli ayağı medya ve sosyal medya olmuştur. Darbe karşıtı hamleleri medya halka duyurmasaydı, sosyal medya olmasaydı ne halkın ne de devlet kurumlarının direnişi sağlanabilirdi.

Onlarca TV kanalı canlı yayın yaparak darbeye karşı direniş ruhunu canlı tutmuştur.

Sosyal medya, direnişin anlık takibinde fevkalade önemli rol oynamıştır.

Dolayısıyla darbeye direnen ikinci önemli güç medyadır.

Medya darbe sınavında sınıfı geçmiştir.

***

Darbeye direnişin en aktif görevini ise Emniyet teşkilatımız üstlenmiştir. Hem darbeci unsurları etkisiz hale getirmede hem de halkı teskin etmede son derece başarılı bir görev ifa etmiştir.

Böylesi başarılı bir organizasyon olmasaydı halkın tepkisi çok sayıda linç olayını beraberde getirebilirdi.

Polisimiz bir taraftan darbeci unsurları etkisiz hale getirirken öte yandan halkın bu unsurları linç etmesine engel olmayı başarmıştır.

Bu da emniyet güçlerinin hukuka ne kadar bağlı olduğunu göstermiştir.

Ben, hem sivil idareye bağlılığı ve hem de bu hassas özelliği sebebiyle darbelere karşı en etkin tedbir olarak polis teşkilatının güçlendirilmesini görmüşüm ve yazmışımdır.

Paralel yapının temizlenmesinden sonra polisimiz hukuk içinde kalma özelliğini pekiştirmiş ve bu darbe girişiminde bunu da ispat etmiştir.

***

Tabii ki darbeyi püskürten asıl güç halkın kendisidir.

Diğer devlet ricali, medya ve emniyetin başarısı milletin desteği sayesindedir.

Evet, millet darbeci unsurlara karşı yurt çapında gösterdiği bu direniş ile sadece bu teşebbüsü engellemedi, aynı zamanda bundan sonra darbeye teşebbüs etmeyi aklından geçiren herkese tarihi bir ders verdi.

Milletin bu şekilde darbe teşebbüsüne mukavemeti darbeler dönemini bir daha geri gelmemek üzere tarihe gömmüştür.

***

Bu darbe girişiminin belki de en faydalı tarafı, normal incelemelerle bulunması mümkün olmayan tüm paralelcilerin böylece kendilerini açığa vurmuş olmalarıdır.

Ordumuzun bu çeteden temizlemesine böylece bizzat kendileri katkıda bulunmuşlardır.

Bu aşamadan sonra ordunun yanı sıra diğer kurumlarda paralel yapıya mensup olduğu tespit edilenler hemen açığa alınmalı ve hukuki süreç başlatılmalıdır.

Darbeciler kaybetmiş millet kazanmıştır.