Milletin oyuna sahip çýkýn!

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn seçimin yaklaþýk sonuçlarý belli olduktan sonra yaptýðý balkon konuþmasý bir siyasi olgunluk, tevazu, milletin iradesine güven duyan ve her zamanki gibi yine millete güven veren bir içerikteydi. Tabii ki ertesi gün erken saatlerden itibaren AK Parti cenahýnda doðal olarak bir üzüntü yaþandý. YSK Baþkaný'nýn açýklamasý kesin sonuçlarý ifade etmese de, açýlan sandýklardan Ekrem Ýmamoðlu'nun çok az bir farkla önde olduðunu söylüyordu. Sonra iþin rengi deðiþmeye ve pis kokular gelmeye baþladý. Bu sefer çöpten çýkan boþ pusulalar, filigransýz zarflar gibi zorlama itiraz gerekçeleri deðil düpedüz tutanaklarýn YSK sistemine geçiþinde yaþanmýþ bazý tuhaflýklar vardý. Binali beyin oylarýnýn çok sayýda sandýkta 0 ya da 1 olarak gözükmesi ise kuþkuyu daha da büyüttü. Çünkü ayný sandýklarda ilçe ve il meclisinde AK Parti'nin misal 200 oyu varken Binali beye sade 1 oy çýkmýþ olmasý hayatýn olaðan akýþýna ters bir durum oluþturuyordu. AK Parti bu durumun açýklýða kavuþturulmasý adýna itiraz hakkýný kullandý. 

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in ifade ettiði gibi itiraz mekanizmasý da seçim sürecinin doðal bir parçasýdýr. Nihai kararý yine YSK verecektir ve bu kararý herkesin olgunlukla kabullenmesi gerekir. 

Burada partilerin tek motivasyonu kendi iktidarlarýný korumak olmamalýdýr, peþine düþmeleri gereken asýl þey halkýn iradesidir. Ýnsanlar tüm seçim yorgunluðuna raðmen yüzde 84 gibi yüksek bir oranda oy kullanmýþlarsa onlarýn iradesinin tecellisi için tüm partilerin ayný hassasiyeti göstermesi gerekir. 

*** 

Gelelim seçim sonucunun bize anlattýklarýna... Ortada bir zafer varsa bile seçmenin verdiði mesajý iyi tahlil etmek iyi siyasetin gereðidir. Aksi takdirde baþarýsýzlýk mukadderdir. Cumhurbaþkaný Erdoðan seçim gecesi millete kendimizi anlatamadýysak, milletin ne dediðini anlamadýysak kabahat bizdedir yaklaþýmý ile bardaðýn dolu tarafýna sevinip boþ tarafýndan ders çýkaracaklarý mesajý verdi. 

*** 

Ýlk elden verilere baktýðýmýzda Ak Parti son yerel seçime oranla oylarýný artýrdý, genel seçime göre de korudu. Yüzde 52'ye yakýn oyla Cumhur Ýttifaký, yüzde 44,3 ile AK Parti yarýþý açýk ara önde bitirdi. Alýnan belediyeler bazýnda baktýðýmýzda ise AK Parti 40, CHP 20. Ýttifak bazýnda baktýðýmýzda Cumhur Ýttifaký 50, Millet Ýttifaký HDP ile birlikte 27 belediye aldý. Yani muhalefet ve iktidar partisi arasýnda fark hala neredeyse iki katý. Yani bugün bir genel seçim olsa, hükümeti kuracak olan baþkaný yine AK Parti belirleyecek. Muhalefetin erken seçim hevesini kursaðýnda býrakacak bir sonuç bu. Ankara'yý almýþ gözükmesine, Ýstanbul için sonucun belirsizliðini korumasýna raðmen seçmenin Türkiye'yi CHP'ye emanet etmek gibi bir niyeti yok, bu net. 

*** 

Bu seçim, yeni sistemle girdiðimiz ilk yerel seçim oldu. Baþkanlýk sistemi hukuki olarak yerel seçimlerde ittifakýn alt yapýsýný hazýrlamamýþtý ama il bazlý ittifaklar bu seçime damgasýný vurdu. Tabii ki en önemli sonuçlar Ýstanbul ve Ankara'da yaþandý. CHP, Ankara'da MHP ve Ýyi Parti tabanýndan oy alabildi, ayný anda Ýstanbul'da HDP oldukça yüksek bir oy geçiþiyle CHP'nin adayýný destekledi. Bir tek bu bile 31 Mart seçimlerini tarihi kýlmaya yeter. PKK'nýn elebaþlarýnýn Kandil'den çaðrý yaptýðý, firari FETÖ'cülerin Pensilvanya'dan muhalefet için oy istediði, 15 Temmuz gecesi darbecileri kadeh kaldýrarak alkýþlayanlarýn aday olduðu bir seçimde CHP'nin yýkým stratejisi iþe yaradý. Bence bu seçimin, üzerinde düþünülmesi ve AK Parti'nin yeni bir strateji geliþtirmesi gereken sonucu budur.