Bir parmak dokunuþuyla geleceðe ýþýnlanan bir dünya mý bekliyor bizleri yoksa?
Gelecek yüzyýlýn boyut deðiþtiricileri bir tarafta uzaya yolculuk için yola çýkanlar diðer taraftan yeryüzünde gelecek için farklý bakýþ açýlarýyla hayatýmýzý ve içindekileri ve dünyada yaþanýlanlarý dijital bir dille yorumlayanlar... Bu hafta sizlerle dijital dünyanýn milli ve yerli planlamalarýyla ülkemizin geleceði için yoðun ve hummalý çalýþmalar sürdüren Digital Kalkýnma Derneði Baþkaný Zekai Kýran ve ekip arkadaþlarýnýn dijital yolculuðunu paylaþacaðým. Dalkýran'la 'Milli Digital Kalkýnma Seferberliði'nin ayrýntýlarý konuþtuk:
- Bilgi ve iletiþim teknolojilerinde yaþanan geliþmeler küreselleþmeyi yeni bir safhaya taþýdý. Bu teknolojilerin yaygýn kullanýmý, tüm ekonomik ve sosyal aktivitelerin yapýsýný deðiþtirmek ve daha önce olmayan yeni ürün ve hizmetlerin ortaya çýkmasýna yol açmak suretiyle bilgi tabanlý yeni bir ekonomik yapýnýn oluþumuna zemin hazýrladý. Týpký sanayi devrimi sonrasýnda olduðu gibi bilgi ve iletiþim teknolojilerini geliþtiren, mal, hizmet ve bilgi üretim süreçlerinde etkin þekilde kullanan ve bu teknolojilerin ortaya çýkardýðý bilgi aðlarýnda etkin olan toplumlar diðerlerine nispetle güçlenmekte ve refahlarýný artýrmaktadýr.
- Bilim ve teknoloji pek çok sorunun çözümü için kullanýlacaktýr. Ýnsan daha önemli ve yararlý konularla meþgul olacaktýr. Tabiat, iklim, doðal kaynaklar, turizm, enerji, siyaset ve ekonomi, insan ve toplum dengelerini tutturmamýz þarttýr.
- Teknolojik devrimleri bu dengeyi tutturmak için seferber etmeliyiz. 'Ben' odaklý düþünceden 'Biz' odaklý düþünce yapýsýna geçmek zorundayýz. Hâlihazýrda küresel ölçekte yaþanmakta olan bu dönüþüme daha fazla dahil olmak ve ülkemizin bu süreçten faydalanmasýný saðlamak amacýyla Dijital Kalkýnma Derneði'ni kurduk.
- Türkiye, teknolojiyi içselleþtirmiþ genç bir nüfusa sahip. Dijital kalkýnma küresel ekonomideki yerimizi tamamýyla deðiþtirme fýrsatý sunuyor. Dijitalleþen küresel pazarda ileri teknoloji içeren ürünlere olan talep hýzla artýyor. Dijital teknolojiler hayatýmýza dokunan tüm alanlarý dönüþtürüyor. Bizi geleceðe taþýyor. Bu geliþmelerin getirdiði fýrsatlarý ve tehditleri en iyi þekilde deðerlendirmemiz gerekiyor.
- Örneðin, dijitalleþme turizmi baþtan aþaðýya deðiþtirdi. Yeni yerleri keþfetme, rezervasyon yapma, tatil sýrasýnda yapacaklarýmýzý planlama ve hatta tatil sonrasý deðerlendirmelerimizin tümünü artýk çevrimiçi olarak yapýyoruz. Kullanýcý deneyimi, kiþiselleþtirme ve etkin olma yeni anahtar kelimeler. Bugün aslýnda insanlar sadece seyahat etmiþ olmak için seyahat etmiyorlar. Ýnsanlar bireysel deneyimlere sahip olmak istiyor. Yani, her þey bir sürü geri bildirime baðlý. Bunlarýn insanlarýn karar verme sürecini etkilediðini düþünüyorum. Turizmde misafirperverlik, baþarýnýn kilit unsurudur. Ancak Booking, Airbnb gibi platformlar yerel þirketleri altüst etti. Bazý ülkelerse bu deðiþimi özümsedi. Yýlda 27 milyon turist alan Malezya, Airbnb gibi dijital platformlarý çekmek istiyor. Artýk birçok kiþinin alternatif konaklama biçimlerine yöneldiði bir ortamda bu Güney Doðu Asya ülkesi, yeniliklerle savaþmak yerine onlara kapý açmayý tercih ediyor. Tabi bu þirketlerden de ülke olarak özellikle vergi noktasýnda beklentilerimiz oluyor ve maalesef bu konularda gereken hassasiyeti göstermiyorlar. Bizim de iç pazarda özellikle bu tür giriþimleri desteklememiz gerekiyor. Otelz gibi yerli giriþimlerin hem içeride desteklenmesi gerekiyor hem de bizim de böylesi markalarýmýzý uluslararasý bir noktaya taþýmamýz gerekiyor. Yerli ve milli olmak sadece içeride deðil, dýþarýda da bu vb. deðerleri yüceltmekle, desteklemekle olur.
- Dijital teknolojiler her sektöre dokunuyor, baþtan sona deðiþtiriyor. Bu kapsamda bütüncül bir yaklaþýmla Türkiye’nin dijital geleceði için milli yol haritasýný belirlememiz gerekiyor. Cumhuriyet'in ilk yýllarýndan bu yana süregelen konvansiyonel kalkýnma anlayýþýmýzý, en acil þekilde 'Dijital Kalkýnma' anlayýþýyla ciddi bir zihinsel dönüþümden geçirmemiz gerekiyor. Türkiye'yi 2023'te, 2030'da, 2053'te ve 2071'de dünya ekonomisi ve siyasetinde iddiasýný sürdüren, hür ve güçlü bir ülke olarak var etme gayreti içerisindeyiz. Bu süreç, Türkiye'nin bilgi ekonomisine dayalý yepyeni bir vizyonla, 'Dijital Kalkýnma', 'Yapay Zeka Teknolojileri', 'Endüstri 4.0', 'Nanoteknoloji ve Makineler Arasý Ýletiþim', 'Her Þeyin Ýnterneti' gibi alanlarda iddialý projeleri, stratejileri, yol haritalarýný, politikalarý oluþturmasýndan geçiyor. Türkiye'nin yepyeni, bir bilim ve teknoloji yol haritasýna, Cumhurbaþkanlýðý'na baðlý yepyeni bir yüksek bilim-teknoloji yapýlanmasýna, gençliðimizi gelecek nesillerin bilim insaný yapacak yepyeni bir bilim ve teknoloji ekosistemine ihtiyacý var.
- 'Dijital Kalkýnma'nýn odak noktasý, ileri teknolojilerin millileþtirilerek ekonomimizin merkezinde yerini almasý ve bizim ileri teknoloji üreten ve ihraç eden bir ülke haline dönüþmemiz olmalýdýr. Teknolojiyi sadece kullanan bir ülke deðil, ileri teknoloji üreten bir ülke konumuna hýzla geçmek için öncelikle matematik, fen eðitimine verdiðimiz önemi hýzla artýrmalý, küresel ölçekte rekabet edebilen mühendislerimizin sayýsýný yükseltmeliyiz. Amacýmýz, bilgi teknolojileri konusunda dünyanýn ilk 10 ekonomisi arasýnda olmaktýr. Bu amaçla büyüme ve istihdamý odak alarak 10 yýllýk Milli Dijital Kalkýnma Planý'ný hayata geçirmemiz gerekmektedir.
- Doðu'dan Batý'ya artýk geliþmiþ ve geliþmekte olan birçok ülke bu eksende ciddi ilerlemeler kaydediyor, stratejik yol haritalarýný belirliyor. Çin, Ýngiltere, Fransa, Ýsveç, Tayvan, Singapur... Çin "Made in China 2025" stratejisini uygulamaya baþladý. Ýngiltere'de ülkenin en deðerli 2000 üniversitesi, ticari þirketi ve sivil toplum örgütlerinin de dahil olduðu büyük bir takým beraber çalýþarak, 131 sayfadan oluþan bir yol haritasý dokümaný hazýrladý. Bir diðer ülke Tayvan! Tayvan, DIGI+ adýný verdiði 8 yýllýk Milli Dijital Kalkýnma Planý’ný 2017’de hayata geçirdi. Singapur ise ülkenin birlik içinde kalkýnmasý için Sanayi 4.0 endeksi projesini baþlattýðýný açýkladý.
- Dünya ekonomisinden aldýðýmýz payý hýzla artýrmamýz gerekmektedir. Sayýsýz engel var karþýmýzda. Ancak savunma sanayi, üniversiteler ve diðer Ar-Ge merkezlerinin geliþtirdiði teknolojilerle, Türkiye ekonomisini daha zengin bir ekonomi haline dönüþtürebiliriz. Küresel dijital ekonomiden hak ettiðimiz payý bu þekilde alabiliriz. Afrin’de kullanýlan milli teknolojiler ve silahlar milli kaynaklarýmýzla yarattýðýmýz teknolojilerin bize nasýl güçlü destek olduðunun en büyük kanýtý...