Milli Ýstihdam Teþvikleri-I

2017 yýlýnda baþlatýlan milli istihdam seferberliði bu yýl da devam ediyor.  Ýstihdam Þurasý’na Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan tarafýndan açýklanan 2 milyon istihdam hedefi adým adým ilerliyor. Bu konuda kamu kurumlarý önemli bir iþ birliði örneði sergiliyor.

Milli istihdam seferberliðine destek olmak þüphesiz ki bu konuda atýlan adýmlarý anlamak ve uygulamaktan geçiyor. Sigorta prim, vergi, ücret ve yatýrým desteklerinin uygulanmasýný kolaylaþtýrmak ve bu konuda bilgilendirmeyi saðlamak gerekiyor. Bu konuda gelen talepleri dikkate alarak köþemizde milli istihdam seferberliðine yer vereceðiz.

 

Ýþsizlik ve Ýstihdamda Rakamlar Olumlu!

Milli istihdam seferberliði iþsizliðin en yoðun olduðu dönemde baþladý. 2017 yýlýndan Þubat ayýnda iþsizlik yüzde 12,6 seviyesinde gerçekleþti. Ýþsizlik oranýndaki en önemli artýþ 4,7 puanlýk artýþla 15-24 yaþ arasý gençlerle görüldü. Milli istihdam seferberliðinin etkisiyle 2018 yýlý Ocak ayý itibariyle iþsizlik oraný 10,8 seviyesinde geriledi; genç iþsizliðinde ise 4,6 seviyesinde azalýþ görüldü.

2017 yýlýnýn Þubat ayýnda istihdam oraný yüzde 45,3 seviyesindeydi. 2018 yýlý Ocak ayý itibariyle yüzde 46,4 oldu. Ýþgücüne katýlma oraný yüzde 51,8 iken, 2018 yýlý Ocak ayý itibariyle yüzde 52,1 olarak gerçekleþti.

11 aylýk süre içerisinde gerçekleþen bu artýþta istihdam edilen 26 milyon 956 kiþi varken; 2018 yýlý Ocak ayýnda istihdam edilen kiþi sayýsý 28 milyon 29 kiþi oldu.

Ýþsizlik ve istihdam rakamlarýndaki bu geliþmeler milli istihdam seferberliðinin merkezinde olan gençler, kadýnlar ve engelliler için de benzer þekilde devam ediyor.

 

Engellilere Hem Ýstihdam Hem Hibe Desteði Var!

Hayaller Engelsizdir!

Kendi iþinin patronu olmak isteyen engelli vatandaþlara hibe desteði veriliyor. Giriþimcilik eðitimi alan ve saðlýk kurulu raporuyla en az yüzde 40 oranýnda engelli olduðunu belgeleyen vatandaþlar 36 bin TL’den 50 bin TL’ye yükseltilen hibe desteðinden yararlanabilecek.

Geçtiðimiz yýl bu destekten yararlanan 187 engelli vatandaþa toplamda geri ödemesiz 6 milyon 732 bin 779 TL hibe verildi.

Engelli çalýþan istihdam etmek isteyen iþverenlere de önemli bir destek de paket içerisinde. ÝÞKUR’a kayýtlý engellileri 01 Ocak 2018 ile 31 Aralýk 2020 tarihlerinde bir önceki takvim yýlýndaki sigortalý sayýsýnýn ortalamasýna ilave olarak iþe alan özel sektör iþverenlerinin, bu sigortalýlar için ödeyecekleri primleri ve vergileri 18 ay süreyle devlet tarafýndan karþýlanýyor.

 

Ýþ Hayatýnda Daha Fazla Kadýn Olacak!

Kadýn istihdamýnda geçtiðimiz yýllardan bugüne kadar önemli adýmlar atýldý. Kadýnlarýn iþ gücüne katýlým oraný yüzde 23’lerden yüzde 34’lere, istihdam oraný ise yüzde 20’lerden yüzde 29’lara yükseltildi. Hedef kadýn istihdam oranýnýn yüzde 41 üzerinde gerçekleþmesini saðlamak. Yapýlan olumlu düzenlemeler sayesinde bu hedefin gerçekleþmesi çok uzak deðil.

ÝÞKUR tarafýndan verilen iþbaþý eðitim programlarýndan yararlanan kadýn sayýsý gittikçe artýyor. Yakýn zamanda iþbaþý eðitim programlarýna ve mesleki eðitim kurslarýna katýlan kadýnlara, bakmakla yükümlü olduklarý 2-5 yaþ çocuklarý için aylýk 400 TL’lik bakým desteði verilmeye baþlanacak. Ayrýca sanayi sektöründe bu eðitim ve kurslara katýlan kadýnlara 6 ay boyunca günlük 61,65 TL ödeme yapýlýyor; genel saðlýk sigortasý, iþ kazasý ve meslek hastalýðý primleri devlet tarafýndan ödeniyor.

Ayrýca çalýþan kadýnlar adýna kreþ hizmeti veren iþverenlere önemli bir destek daha veriliyor. Ýþverenlerin kreþ hizmetinin dýþarýdan alýndýðý durumlarda her bir çocuk için aylýk asgari ücretin brüt tutarýnýn yüzde 15’i vergiden istisna edilmiþtir. Bu rakam geçtiðimiz günlerde Bakanlar Kurulu Kararýyla yüzde 50’ye çýkarýlmýþtýr. Böylece çocuk baþýna gelir vergisi matrahýndan istisna edilen aylýk tutarý 304 TL’den 1.015 TL’ye yükseltilmiþtir.

Ek olarak çalýþma hayatýnda beklenen ve iþverenlere önemli avantajlar saðlayan bir teþvikte kadýnlarla ilgili. 18 yaþýndan büyük kadýnlarý 01 Ocak 2018 ile 31 Aralýk 2020 tarihlerinde bir önceki takvim yýlýndaki sigortalý sayýsýnýn ortalamasýna ilave olarak iþe alan özel sektör iþverenlerinin bu sigortalýlar için ödeyecekleri primleri ve vergileri 18 ay süreyle devlet tarafýndan karþýlanýyor.

Devam edecek…