Milli istihdam teþvikleri-II

Geçtiðimiz gün milli istihdam seferberliði kapsamýnda uygulanan destek ve uygulamalardan bahsetmiþtik. Bugün yazýmýz devamýyla genç istihdamýnýn desteklenmesi, kupon yöntemi, imalat ve biliþim destekleri ile diðer desteklere yer vereceðiz.

***

Esnafa ‘Bir Senden Bir Benden’ desteði

Milli istihdam seferberliðinde esnaflara hem sigorta prim ve vergi hem de ücret desteði veriliyor. ‘Bir Senden Bir Benden’ olarak bilinen bu destek, daha kýsýtlý imkânlarla faaliyetlerini sürdürmeye çalýþan 1-3 çalýþaný olan, imalat sektöründe faaliyet gösteren ve ustalýk belgesi bulunan iþverenleri ilgilendiriyor.

2017 yýlýndaki sigortalý sayýsýnýn ortalamasýna ilave olarak 1 Ocak 2018 ile 30 Kasým 2018 tarihleri arasýnda iþe alýnan 18 yaþýndan büyük 25 yaþýndan küçük gençlerin ücret, prim ve vergileri sigortalýnýn iþe alýndýðý aydan baþlamak üzere bir ay esnaf iþverence bir ay devlet tarafýndan karþýlanacak.

***

Güvenli gelecek için gençlere destek

Ýþgücü piyasasýna girmekte olan gençlerin nitelikli eðitim almasýný saðlamak ve istihdama girmesini kolaylaþtýrmak adýna geçtiðimiz yýldan bu yana 220 bine yakýn gence destek saðlandý.

2018 yýlýnda, biliþim ve imalat sektörlerindeki mesleklerde düzenlenen iþbaþý eðitim programlarýmýzýn süresini 3 aydan 6 aya çýkarak, nitelikli eðitimin süresi uzatýldý. Bu programlara katýlan gençlerin cep harçlýðý günlük 54 TL’den 61,65 TL’ye yükseltildi. Ayrýca bu programa katýlan gençlerin genel saðlýk sigortasý ile iþ kazasý ve meslek hastalýðý primlerini de karþýlamaya devam ediyor.

Gelecek teknolojilerinin üretimi ve geliþtirilmesi gençlere emanet. Bu anlamda siber güvenlik, bulut biliþim, oyun geliþtirme uzmaný ve kodlama gibi geleceðin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek iþbaþý eðitim programlarýna katýlan 18- 29 yaþ arasý gençler için iþbaþý eðitim programlarýmýzýn süresi 9 aya kadar uzatacak ve programa katýlan gençlere günlük 75 TL cep harçlýðý verilecek.

18-25 yaþ arasý gençlerin kayýtlý çalýþmaya baþladýklarýnda yetim aylýklarý kesilmeyecek. Ayrýca 18 yaþýndan büyük 25 yaþýndan küçük gençleri 01 Ocak 2018 ila 31 Aralýk 2020 tarihlerinde bir önceki takvim yýlýndaki sigortalý sayýsýnýn ortalamasýna ilave olarak iþe alan özel sektör iþverenlerinin bu sigortalýlar için ödeyecekleri tüm primleri, gelir ve damga vergisi 18 ay süreyle karþýlanacak

***

ÝÞKUR’dan ‘Kupon’ yöntemi

Personel temininde güçlük çekilen mesleklerde “mesleki eðitimde kupon yöntemi” uygulanacak. ÝÞKUR tarafýndan yönetilecek bu proje geliþmiþ ülkelerde de benzer þekilde uygulanýyor.

2 yýl uygulanacak kupon yönteminde ihtiyaç duygulan mesleklerde 8 aylýk sürelerle eðitim verilecek. Bu yöntem ilk olarak nitelikli iþgücüne en fazla ihtiyaç duyulan sektörlerden birisi olan biliþim sektöründe uluslararasý geçerliliði olan sertifika verilmesi amacýyla yürütülmesi planlanmaktadýr.

Mesleki eðitim almasý uygun bulunanlara tercih ettiði meslekler ve/veya alt sertifika programlarý için üst limiti önceden belirlenmiþ bir kupon verilecektir. Kiþi bu kupon deðeri kadar (10 bin TL) eðitimi belirli bir süre içinde almak zorunda olacak ve kuponu baþkasýna devredemeyecek.

***

Ýmalat ve biliþim sektöründe ilave istihdam desteði

Milli istihdam seferberliði ile birlikte sigorta prim teþviklerinin asgari ücret üzerinden uygulanmasýna yönelik istisnalardan biri imalat ve biliþim sektörüne yönelik.

Ýmalat ve biliþim sektöründe mevcut istihdama eklenecek her bir sigortalýnýn primleri ve vergileri karþýlanacaktýr.

2020 yýlý Aralýk ayýna kadar uygulanmasý öngörülen geçici düzenleme ile 1/1/2018 ile 31/12/2020 tarihleri arasýnda iþe alýnan sigortalýlarla ilave istihdam saðlayan özel sektör iþverenleri için gelir vergisi stopajý, damga vergisi ve sosyal güvenlik primi desteði verilecektir Ýmalat ve biliþim sektöründe faaliyet gösteren iþyerlerine daha fazla miktarda teþvik verilmesi, kadýnlar, gençler ve engelli istihdamýnda daha uzun süreyle destek saðlanabilecektir.

Ýmalat ve biliþim sektöründe bir önceki takvim yýlýndaki sigortalý sayýsýnýn ortalamasýna ilave olarak istihdam edilecek her bir sigortalýya 5.412 TL’ye kadar ödenecek ücretler için iþverenlere 2.151,45 TL’ye kadar sigorta primi ve vergi desteði verilecek.

***

Sektör temsilcileriyle iþbirliði: MEGÝP

Nitelikli iþgücünün yetiþtirilmesi pratik eðitimle birlikte saðlanabilir. Sadece yükseköðretimde görülen teorik eðitimler yeteri görülmez.

Bu ilke doðrultusunda ÝÞKUR ile TOBB arasýnda Mesleki Eðitim ve Beceri Geliþtirme Ýþbirliði Protokolü (MEGÝP) imzalandý. Proje kapsamýnda iki yýl boyunca mesleki eðitim kurslarýnda teorik ve pratik eðitimi bir arada uygulanacak. Diðer diðer çatý kuruluþlarla imzalayacak protokollerle bu sistem yaygýnlaþtýrýlacak.

160 fiili günü geçmeyecek þekilde (en fazla 8 ay süreyle) düzenlenecek mesleki eðitim kurslarýna katýlan vatandaþlara günlük 61,65 TL cep harçlýðý ödenecek. Ayrýca iþ kazasý ve meslek hastalýðý ile genel saðlýk sigortasý primleri de karþýlanacak.