7 Haziran seçimlerinin bir önemli figürü de Saadet ile Büyük Birlik’in seçime birlikte giriyor olmasý.
Saadet adýna Mustafa Kamalak, Büyük Birlik Partisi adýna da Mustafa Destici meydanlarda. Kuþkusuz iki partinin belirli bir kadrosu da var ve seçime asýlýyorlar.
Merhum Erbakan Hoca’nýn vefatýndan sonra Saadet’ten, merhum Yazýcýoðlu’nun vefatýndan sonra da Büyük Birlik’ten ayrýlýþlar oldu, ancak partiler varlýðýný koruyor ve iþte meydanlarda “Milli Ýttifak” hüviyetiyle iddialarýný sürdürüyorlar.
Bu tarz bir ittifakýn, seçimlerde netice aldýðýna daha önce tanýk olundu. Refah - MÇP - Islahatçý Demokrasi Partisi (1991’de) ve ANAP - Büyük Birlik Partisi (1995) farklý iki ittifak denemesi yaptý ve tek baþlarýna girmeleri halinde üye sokamayacaklarý Meclis’e girmeyi baþardýlar. Yani saðda seçim ittifakýnýn baþarýlý olabileceðinin örnekleri var.
Saadet ile Büyük Birlik’in seçim ittifaký çalýþmasý, önce MHP’nin de dahil olacaðý bir çerçevede düþünüldü.
Burada “Paralel Camia”nýn Ak Parti iktidarýný zayýflatma heyecanýnýn devreye girdiðini ifade etmeliyiz. Þayet seçimlere böyle bir ittifak halinde girilmiþ olsaydý, bunun üç partiyi de Meclis’e sokma ve oylarýn birbirine katkýsý sebebiyle daha çok milletvekili çýkarma imkaný da olabilirdi.
Ancak MHP bu ittifaka yanaþmadý. Muhtemeldir ki MHP’nin ittifaka mesafeli durmasýnýn ardýnda, iþin içinde Paralel iliþkilerin bulunmasý vardýr. MHP’nin, Paralel Camia’nýn devlet içindeki varlýðýný ciddi bir sorun olarak gördüðünü tahmin etmek zor deðil.
Her ne ise o formül gerçekleþmedi, bu defa Saadet ile Büyük Birlik ittifakta baþbaþa kalmýþ oldu.
Peki bu ittifakýn seçimlerden beklentisi nedir?
Þüphesiz her gönülde bir aslan yatar sözünün seçimlerdeki karþýlýðý, çok çok yüksek oy oranlarýdýr. Barajlar aþýlýr, iktidar olmak bile hedeflenir. Ben Islahatçý Demokrat Parti, sonra Millet Partisi’nin oylarýnýn bindelerle ifade edildiði günlerde bile “iktidarýn hedeflendiði”nin söylendiðine tanýk olmuþumdur.
Saadet merhum lider Erbakan’dan sonra yeni bir genel baþkaný deniyor; Kamalak’ý.
Büyük Birlik merhum lider Yazýcýoðlu’ndan sonra yeni bir genel baþkaný deniyor; Destici’yi.
Her iki genel baþkanýn iþinin kolay olmadýðý açýk. Büyük Birlik tabanýnýn ilgi duyacaðý iki parti var; Ak Parti ve MHP. Saadet tabanýnýn ilgi duyacaðý bir parti var, Ak Parti. Her iki partinin sembol bazý isimleri mesela Ak Parti’ye intikal etti.
Kamuoyu yoklamalarý “Milli Ýttifak”‘a yönelen oy oranlarýna iliþkin bazý rakamlar veriyor. Ben þu ana kadar yüzde 2-2.5 arasýnda rakamlara rastladým. Barajýn çok altýnda rakamlar bunlar. Dolayýsýyla Meclis’e milletvekili sokma ihtimali yok. Belki bu rakamlar yüzde 3’e çýkabilir ve o da, hangi partinin ismiyle (ki Saadet’in ismi ile giriliyor) seçimlere giriliyorsa o partiye hazine yardýmý alma imkaný saðlar.
Onun ötesinde de kuþkusuz Milli Ýttifak’a gidecek oyun 7 Haziran seçimlerinin hayati önemi dikkate alýndýðýnda önemli bir kýymet-i harbiyesi vardýr.
Saadet ve Büyük Birlik, hiç þüphesiz kendi davalarýnýn siyaset meydanýnda konuþulur olmasý ve Meclis’te temsil edilmesi düþüncesiyle yola çýkmýþlardýr. Saadet ve Büyük Birlik dediðimizde geçmiþte çok önemli misyonlarý yüklenmiþ iki siyasi hareketin devamýndan söz ediyoruz. Geçmiþte ben de “Saadet ve Büyük Birlik Meclis’te olsa” diye yazdým. Merhum Muhsin Yazýcýoðlu’nun Refahyol iktidarýnýn karþý karþýya kaldýðý zorluklar sýrasýnda nasýl fedakarca “davayý öncelediði”ni biliyoruz.
Milli Ýttifak’ýn alacaðý oylarýn analarýnýn ak sütü gibi helal olduðu muhakkaktýr. Yüzde kaç olursa olsun, o bir tavrýn yansýmasýdýr. Taban Ak Parti tabaný ile akraba olsa bile öyle farklý bir tavrý tercih etmeleri de anlamlýdýr.
Ancak, bu farklýlaþmanýn siyasi sonuç itibariyle sadece Ak Parti’yi zayýflatma projesine denk düþme boyutu da not edilecektir.
Böyle bir proje ve onun içerde-dýþarda sahipleri var. Paralel Camia da o odaklarýn iþgüderi olarak faaliyet gösteriyor. Milli Ýttifak iktidar olsaydý, o odaklar hiç þüphesiz onu boðacaklardý.