BOZDAÐ: Bu Millet 15 Temmuz’da nasýl tüm farklýlýklarýný bir yana býrakýp biraraya geldiyse siyasi partiler de devletin ve milletin bekasý sözkonusu olduðunda bir araya gelmelidir. Hesaplarý ancak bu bozar.
YÜZDE 50 + 1 ÝTTÝFAKI MECBURÝYET ÝLÝÞKÝSÝ DEÐÝLDÝR
- Mevcut durum yüzde 49’un 1’e mecbur olmasý mýdýr?
Bu düþünce yanlýþ! Bahçeli’nin 2007 CB seçiminde TBMM’ye gelmesi, 15 Temmuz duruþu, Yenikapý ruhuna sahip çýkmasý, hükümet sistemi deðiþikliðinde birlikte hareket edilmesi bunlar pozitif yaklaþýmlardýr. Büyük Türkiye için deðiþimlere kapý aralandý. Partiler niçin siyaset yapar? Milletine, devletine daha büyük eserler kazandýrmak ve iktidara gelmek için. Bunun yolu herkesten oy almaktýr. Baþka partilerle yakýnlaþma, ortak planlar ve birlikte çalýþma kültürünü geliþtirme de partilerin görevidir. Farklýlýklarýmýzý koruyarak baþarýlara imza atma örnekleri ortaya koyabiliriz. Birbirine mecburiyet deðil bu. Yüzde 50 +1 oy bu sistemin ve anayasanýn emrettiði bir gerekliliktir. O yüzden de elbette bütün vatandaþlarýmýzýn oyuna talip olacaðýz.
CHP Genel Baþkaný Devlet Bahçeli 2019 öncesi ve sonrasý için hayli cesur ve cömert bir destek verdi AK Parti’ye. Cumhur ittifaký önerisi aynen kabul gördü mü?
Bu ittifakýn niteliðini iyi görmek lazým. 2016’daki darbe teþebbüsünden sonra Türkiye yol ayýrýmýna geldi. Hükümet sistemi deðiþikliðinin en önemli gerekçelerinden birisi Türkiye’nin birliði, beraberliði, bölünmez bütünlüðü, bekasý, istiklali ve istikbalidir. Türkiye üzerine çok hesap yapýlýyor. Bu hesaplarý ancak birlikte bozabiliriz. Bugüne dek hep birlikte bozduk. Hükümet kurmak artýk yüzde 50 +1’in oyuyla mümkün. Bu, Türkiye’de bölücülük yapanlar, ýrkçýlar, terör destekçileri iktidar olamaz demektir.
Sayýn Bahçeli’nin yaklaþýk 2 yýl varken böyle bir açýklama yapmasýný önemsiyorum. Konjonktüre, günübirlik politikalara deðil ülkenin birliði beraberliði, bekasý, istiklal ve istikbaline uzun vadede bakarak duruþunu açýkladý. Birlik ve dirliðin sigortasý olan, yeni sistemin inþasýnýn da bu sigortaya inananlar tarafýndan yapýlmasý bakýmýndan çok önemsiyorum.
ÇERÇEVESÝ “RABÝA”
2019 seçimleri bu anlamda Türkiye’de iki grubun seçime girmesi gibi ortaya çýkýyor. Bir grup yerli ve milli duruþu olan, milletin yanýnda saf tutan, milletle ittifak eden, milli mutabakat diyebileceðimiz büyük bir mutabakatýn içinde olan, onunla beraber hareket eden bir duruþ. Yerli, milli olan bir milli mutabakat. Cumhurbaþkanýmýzýn deyiþiyle “tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet” diyen ve ana eksenler üzerinde ittifak eden bir yapý var.
Diðeri ise milli mutabakatýn oluþmasýndan, yeni sistemin Türkiye’de hayata geçmesinden rahatsýz olan ve yerli ve milli duruþ konusunda soru iþaretleri taþýyan bir baþka yapý var. Bu grubun baþýnda CHP var. HDP var. Terör örgütleri PKK ve FETÖ var. Bazý istihbaratlar örgütleri uluslararasý güçler var. Bu grubu oluþturanlarýn özelliði hedeflerinin fikirlerin farklýðý yanýnda “Türkiye’nin yönetiminden Cumhurbaþkaný Erdoðan ve AK Parti gitsin de kim gelirse gelsin” deyip Erdoðan karþýtlýðýnda birleþmeleridir. Bu grubun adý “Tayyip Bey gitsin de kim gelirse gelsin” diyenler grubudur. Bazý küresel güçler ve istihbarat örgütleri de baþta olmak üzere bu grubun destekçileri vardýr. O yüzden bu grup yerli ve milli olarak nitelendirilemez.
TAKDÝR MÝLLETÝMÝZÝN
- Siz parti düzleminde söylüyorsunuz ama tabandan “biz milli ve yerli deðil miyiz” itirazlarý gelebilir?
Seçmenlerin tamamý Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaþýdýr, hepsi birbirine eþit hepsi birbirinden deðerlidir. Biz bunu söylerken vatandaþlar arasýnda bir ayýrým yapmýyoruz. Seçimlerde oy kullanacak vatandaþlarýmýz aydýnlatma görevimizi yerine getiriyoruz. Kimlerin kimlerle yol yürüdüðü konusunda vatandaþlarýmýzý bilgilendiriyoruz ve bu konudaki takdiri milletimize býrakýyoruz.
MHP’DE DEVLET DURUÞU
- 2+7 yýl destek vereceðini söyledi Bahçeli. Siyasette 1 gün bile uzun iken, partisini niye baðladý Bahçeli?
Millet ve devlet, beka konusu olduðunda Bahçeli’nin bir duruþu var. Cumhurbaþkanlýðý 2007 seçiminde Bahçeli parlamentoya girdi ve ora da bir duruþ ortaya koydu. FETÖ ile mücadelede yanýmýzda yer aldý. 15 Temmuz’da ve hükümet sisteminde de ayný duruþu ortaya koydu. Ben Sayýn Bahçeli’nin baraj endiþesiyle deðil ülkemizin istikbal, istiklal ve bekasýyla hareket ettiðine inanýyorum.
- 15 yýllýk iktidarýnda AK Parti’ye en sert eleþtiriyi yapan liderdi Sayýn Bahçeli?
Siyasi eleþtiri ayrý, ülkenin milletin istikbali söz konusu olduðunda omuz omuza vermek ayrý þeydir. Ortada büyük bir yangýn varken, geçmiþte sen bana bu laflarý söyledin diye yangýný söndürmeye koþmayacak mýyým? Siyasi rekabette söylenen sözlerle ülkenin, milletin, devletin bekasý söz konusu oldu ðu zaman duracaðýmýz yeri eðer birbirinden ayýramýyorsak o zaman zaten olgun siyasetçi olamamýþýz demektir. 15 Temmuz’da nasýl bir araya geldi bu millet, bütün farklýlýklarý bir tarafa býrakarak? Biz de ayný ana eksende bir araya geliyoruz, gelmeliyiz de.
MHP’NÝN ÖZGÜR ÝRADESÝ
- Bahçeli 16 Nisan’dan iki gün önce bazý CB baþdanýþmanlarýn þahsi yorumlarýný -AK Parti’yi sessizce uyarabilecekken- görünür þekilde eleþtirdi. Tabaný zorluyor olabilir, MHP karakterini koruduðunu göstermek istemiþ olabilir ama neticede evet oylarýnda bir düþüþ gözlendi... Bu açýdan zor bir partnerlik olabilir mi?
Sayýn Bahçeli açýklamada þunun altýný özellikle çizdi. “Biz hiç bir talepte de bulunmuyoruz. Koalisyon görüntüsünde bir talepte bulunmayý da ahlaksýzlýk olarak kabul ediyoruz” dedi. Gelinen noktaya pazarlýkla gelinmiþ deðil, al gülüm ver gülüm hiç deðil. Hükümet sistemi deðiþikliði de bu da öyledir. Yani planlanýp ortaya konmuþ deðil! O yüzden Sayýn Bahçeli kendi özgür iradesiyle kendi parti kararý olarak açýkladý.
MÝLLÝ TAKIM GÝBÝ
15 Temmuz’dan sonraki süreçte pek çok konuda beraber yürüdük. Yaklaþýk iki yýl oldu. Þimdi iki yýla yakýn bir süre var Cumhurbaþkanlýðý seçimine. Ama þunu görüyoruz; tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet ana ekseninde AK Parti tabaný ile MHP tabaný arasýnda fark yok. Ülkenin milli manevi deðerlerine sahip çýkma noktasýnda da büyük fark yok. MHP’nin de AK Parti’nin de kendi kimliðinden feragat etmesi gerekmiyor. Ýki parti de kendi tüzel kiþiliðini koruyacak, kendi yolunda gidecek. Milli takým gibi düþünün, herkes ayrý takýmýn futbolcusu ama ayný forma için ter döküyor. Ülkenin refahý, bekasý için koþup birlikte ter dökmektir. Ülkeye hizmet için çalýþmaktýr, kimliklerimizi bir arada eritme, tekleþtirme deðildir.
KÜRTLER 2019’DA SAHÝP ÇIKACAKTIR
“AK Parti Kürt kökenli vatandaþlarýmýzdan çok ciddi destek almaktadýr. HDP’nin aldýðý oy terör örgütünün tehditleriyle sakatlanmýþ bir iradenin yansýmasýyken AK Parti’nin oylarý özgür iradenin sandýða doðru yansýmasýdýr. Biz bugüne dek Kürt kökenli vatandaþlarýmýzdan en çok oy alan partiyiz. 16 Nisan’da HDP ‘Hayýr’a çalýþtý. Ancak Doðu ve Güneydoðu Anadolu bölgesindeki tüm illerde ‘Evet’ oylarýnda büyük artýþ gözlendi. Referandumda MHP de ‘Evet’e çalýþtý ama bölge insaný ‘MHP ‘Evet’e çalýþýyor’ diyerek ‘Evet’ vermekten vazgeçmedi. Önemli olan ortaya koyduðunuz fikirdir, icraattýr. Bölge insaný Cumhurbaþkanýmýzýn ve AK Parti’nin icraatlarýný çok iyi biliyor. AK Parti’ye ve Erdoðan’a her seçimde artan oranda destek vermiþtir. 2019’da da en büyük desteði vereceðine ve sahip çýkacaðýna yürekten inanýyorum.”
FETÖ BAÞARSAYDI EMÝNÝM CHP SEVÝNECEKTÝ
- 7 Aðustos’a atýf yaptý ve “Yenikapý Ruhu”na yaslanan bir ittifaktan bahsetti Bahçeli. Halbuki Yenikapý’da CHP de vardý?
Yenikapý’da ayrýca Saadet vardý, BBP vardý, HDP yoktu. Yenikapý ruhu dediðimiz þey devletine, milletine, vatanýna, bayraðýna, demokrasisine, iradesine, anayasasýna, seçilmiþlerine ölümüne sahip çýkmak, istiklal ve istikbaline ölümüne sahip çýkmak ruhudur. O gün millet Türkiye’deki iktidarý deðiþtirmek isteyen dýþ güçler ki onlarý herkes biliyor, kendileri de ortada ve onlarýn kullandýðý taþeronlara karþý bu milletin asil duruþudur. Kurtuluþ Savaþý yýllarýnda aynýsý oldu. Atatürk’ün arkasýnda bu millet saf tuttu ve Anadolu’yu düþmandan temizledi. Aradan yaklaþýk yüzyýl geçti Türk milleti bu sefer Cumhurbaþkanýmýzýn arkasýnda saf tuttu vatanýna, milletine, devletine, bayraðýna, istiklaline, istikbaline, iradesine sahip çýktý ve ülkesine dönük kirli emellerin gerçekleþmesine caný pahasýna engel oldu. O yüzden bu ruh önemlidir.
CHP bu ruhtan niye rahatsýz oldu, cevabýný onlarýn vermesi gerekir. 15 Temmuz darbe teþebbüsünden sonraki süreçte baktýðýnýzda CHP’nin kullandýðý argümanlarýn neredeyse tamamý FETÖ’nün argümanlarý ve Türkiye’de iktidarýn meþru, gayri meþru ayrým yapmadan deðiþmesi, deðiþtirilmesini isteyenlerin kullandýðý argüman.
Ben þuna yürekten inanýyorum. CHP’nin darbenin baþarýsýzlýðýna fazlaca bir sevinç duyduðuna inananlardan deðilim. Yani “CHP, darbe baþarýlsaydý mutlu mu olurdu yoksa üzülür müydü?” denilirse benim görüþüm darbeden sonra ortaya çýkan fotoðrafa baktýðýnýz zaman, darbenin baþarýlý olmasý onlarý daha çok sevindirirdi. TBMM’de beraber olduðumuz CHP’liler var, onlarý ben tenzih ediyorum ama o zihniyeti taþýyanlar darbenin baþarýlý olmasý onlarý daha çok mutlu ederdi.
Çünkü Cumhurbaþkanýmýzýn 2019’da kaybetmesi için bir araya gelenlere baktýðýnýzda bunlar çok net gözüküyor. Türkiye’nin onurlu dýþ politikasýndan, Türkiye’nin mazluma maðdura sahip çýkmasýndan, hakký hukuku ayakta tutmasýndan ve attýðý adýmlardan rahatsýz olan bütün çevreler Cumhurbaþkanýmýzý yemek için uðraþýyor. Peki, onlarla beraber kim hareket ediyor? CHP hareket ediyor. O zaman CHP burada duruþunu netleþtirmesi lazým, netleþtirmedi.
FETÖ söylüyor CHP tekrarlýyor
Kontrollü darbe iftirasý FETÖ’ün iftirasýdýr, CHP dilendirdi. Adil Öksüz’ün MÝT ajaný olduðu iddiasý FETÖ iftirasýdýr, CHP dillendirdi. Adalet yürüyüþü keza. Kimler için yürüdüðü, saðýnda solunda kimlerin olduðu belli. Cezaevlerinde iþkence iftirasý, maðdur edebiyatý FETÖ’nündür. Bunlar FETÖ’nün maðdur ettikleri demiyor CHP. KHK’lar maðdur etti diyor. Bu ülkeye KHK bomba yaðdýrmadý, FETÖ yaðdýrdý. Devlet OHAL ile terör örgütünden ve uzantýlarýndan kurtulmak için tedbir alýyor. CHP FETÖ’ye bir tane laf etmiyor.
GÜL’ÜN DÝKENÝNÝ SEVÝYORLAR
- Sayýn Abdullah Gül’ün 696 sayýlý KHK ile ilgili paylaþýmý bir durumu görünür kýldý ama asýl biriken, rahatsýzlýk veren þey neydi?
Spesifik þeylere girmeyi ben doðru görmem. Türkiye’de büyük bir siyasi mücadele var. Özellikle 2011 seçimlerinden sonra yaþadýklarýmýz var. AK Parti’ye, Cumhurbaþkanýmýza ve onlarýn þahsýnda Türk milletine ve Türkiye’ye karþý yapýlanlar var. Gezi hadisesi, Kobani olaylarý, 17-25 Aralýk, MÝT týrlarý, 15 Temmuz var. AK Parti ailesinden herkesin bu mücadelede ve kutlu yürüyüþte Cumhurbaþkanýmýzýn yanýnda, yardýmcýsý ve destekçisi olmasý gerekir. Bu olaylar Türkiye üzerine bir hesabýn devreye sokulmasýdýr ama hepsi Allah’ýn yardýmý ile milletimizin duasý, desteði ve Cumhurbaþkanýmýzýn liderliði ile baþarýsýz oldu. Hepsi kaybetti. Þimdi 2019’a giderken bazýlarý Sayýn Erdoðan’ýn Türkiye’yi yönetmesini engellemek, kaybetmesini saðlamak için büyük çaba içerisindeler. Cumhurbaþkanýmýza seçimlerde zarar verme, verdirme ihtimalleri üzerinde de çalýþýyorlar. 2019’a giderken AK Parti ailesinden hiç kimse Sayýn Erdoðan’a kaybettirmek isteyenlerin yanýnda yer almaz, alamaz, kaybettirme hesabý yapanlarýn ihtimal hesaplarýnda adýnýn geçmesine ya da geçirilmesine rýza göstermez, izin vermez, vermemelidir.
Bugün Sayýn Abdullah Gül’ün açýklamalarýný takdir eden ve alkýþlayanlarýn hiçbiri Cumhurbaþkanýmýz Tayyip Bey kadar Sayýn Gül’e deðer vermezler, Gül’ü sevmezler. Esasýnda onlarýn Sayýn Tayyip Erdoðan’a bakýþýyla Sayýn Abdullah Gül’e bakýþý arasýnda büyük bir fark olduðunu düþünmüyorum. Bugün bu alkýþ ve takdiri yapanlar Yýlmaz Erdoðan’ýn “ben senin beni sevebilme ihtimalini sevdim” þiirindeki gibi Sayýn Gül’ün 2019’a giderken AK Partiye ve Cumhurbaþkanýmýza zarar verebilme ihtimalini seviyorlar Ama Sayýn Gül’ü sevmiyorlar. Bazý çevreler zarar verdirme ihtimallerine yatýrým yapýyorlar.
TANKLA YIKILMAYAN...
- Bahsettiðiniz çabalarýn 2019 seçimlerinde Erdoðan’a zarar verme ihtimali var mýdýr?
Fadime Haným ben size söyleyeyim kim kiminle ittifak yapýyor, bir araya geliyorsa gelmesinde bir mahsur yok; yani hiç yani þey olmaz. Tayyip Bey’i tankla, topla, tüfekle, teröristleriyle yiyemediler, þimdi o teröristlerin yularýný tutan güçleri herkes biliyor. Allah’ýn izniyle þunu çok net söylüyorum. Gezi olaylarý, 17-25 Aralýk, darbe teþebbüsü, pek çok operasyon Tayyip Bey’i yemek içindi. Hendek terörü de öyledir, DEAÞ terörü de., bir çok baþka olay da ama tüm bunlarýn içinden Tayyip Bey hep güçlenerek çýktý.
Bu olaylar karþýsýnda Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan öncelikle Allah’ýn yardýmý, aziz milletimizin duasý ve desteðiyle ortaya koyduðu liderlikle daima baþarýlý olmuþtur. Ben 2019’da Cumhurbaþkanýmýza milletimizin sahip çýkacaðýna yürekten inanýyorum. Hem milletimizin devletimizin hem ümmetin ve mazlumlarýn Tayyip Bey’in liderliðine ihtiyacý var.
POLEMÝÐÝ BÝZ BAÞLATMADIK
- Tayyip Bey 2014-2017 arasýnda AK Parti’den uzak kaldý. Ýkilikler, gruplaþmalar, küskünler, dedikodulara konu olan þeyler, o dönemin verdiði bir hasar mý?
AK Parti’de ikilik yok, bunun altýný çizmekte fayda var. AK Parti kadar bugün Türkiye’de birlik içinde olan, dirlik içinde olan ikinci bir parti yok. “AK Parti’de ikilik var” diyenler birliðin ne olduðunu bilmeyenlerdir. Cumhurbaþkanýmýzýn 16 Nisan’dan sonra partinin genel baþkaný yeniden olmasý AK Parti’ye ayrýca bir dinamizm, bir güç kazandýrdý ve Türkiye’de þu anda AK Parti içerisinde Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn yol arkadaþlarý içerisinde farklý hesap içinde olan birisi yok olamaz da zaten! Yani kendince gelin güvey olup hiç bir þey söylemeyen biri var mýdýr onu bilemem ama AK Parti’de ikilik yok. Þu an AK Parti içerisinde bir itilaf yok, olmayan itilaflarýn da tarafý yok ve liderimiz belli, partimizin tüzüðü programý belli, grubumuzda partimizin hiç bir kademesinde bir sýkýntý yok.
GÜL ÝSTESEYDÝ GÖRÜÞÜRDÜ
- Sayýn Erdoðan ile Gül’ün bir araya gelme ihtimali var mý? Yoksa her þey için geç mi?
Sayýn Gül Sayýn Cumhurbaþkanýmýzla görüþmek istediðinde ona hayýr mý denilecek. Bildiðim kadarýyla bu konuyla ilgili Sayýn Cumhurbaþkanýmýza da, Sayýn Baþbakanýmýza da, herhangi bir bakanýmýza da görüþ iletmesi söz konusu deðil. Ýstese her zaman olur, niye olmasýn? Böyle bir þey olabilir mi? Yani Cumhurbaþkanýmýz da Baþbakanýmýz da kendisi söyle bir talepte bulunduðunda elbette hem telefonla görüþebilir hem yüz yüze, bunlarýn hepsi mümkündür.