Milliyet’in kafasý karýþmýþ...

"Ayþe tatile çýksýn parolasýyla baþlayan....” 

Her 20 Temmuz günü Kýbrýs Barýþ Harekatý’nýn yýl dönümüne dair haberlerde bu cümleye rastlarsýnýz.

Yýllar önce, Atv’de olduðu dönemde Ali Kýrca yapmýþtý bu hatayý ve ayný cümlesini kurmuþtu.

Hemen kanalý aramýþ ve yaptýklarýnýn hata olduðunu, “Ayþe tatile çýksýn” parolasýnýn Cenevre görüþmeleri sýrasýnda ,14 Aðustos tarihli ikinci harekat sýrasýnda kullanýldýðýný söylemiþtim. O günden sonra medyada bu hataya o kadar çok þahit oldum ki, uðraþmayý kestim. Hamaseti seven yanýmýz, Cumhuriyet tarihinin tek savaþý ve deniz aþýrý harekatýna dair doðru bilgiler vermeyi beceremiyordu.

***

Dün Milliyet Gazetesi’nin manþet haberine bakýnca gözlerime inanamadým.

Haberde, hem doðruya yakýn hem de hatalý bilgi birlikte kullanýlmýþ.

Baþka gazete yapsa umursamazdým ama rahmetli Mehmet Ali Birand’ýn Milliyet muhabiri olarak yýldýzýnýn parladýðý, yazý dizisiyle tirajý patlattýðý, Milliyet Yayýnlarýnýn bastýðý 30 Sýcak Gün kitabýnýn elden ele dolaþtýðý bir dönemden sonra Milliyet Gazetesi’nde böyle bir hata olmamalýydý.

Hata hata diyorum da hatanýn ne olduðunu da yazayým.

Haberin 2. cümlesi “Ayþe tatile çýkdý (Haberde böyle yazýlmýþ) parolasýyla baþlayan....” diye baþlýyor ve ilk harekatýn öncesindeki dönemden söz ediliyor.

Parola da yanlýþ tarih de üstelik burada da bitmiyor sýkýntý.

Sayfada kullanýlan grafik ve altýnda yer alan bilgilerde “8 Aðustos’ta bu kez Ayþe tatile çýksýn parolasýyla adaya ikinci bir çýkarma yapýldý”

8 Aðustos 1974 tarihi doðruya yakýn ama o da doðru deðil.

8 Aðustos’ta 2. Cenevre Konferansý baþladý ama kopma ve parola 13 Aðustos’ta Ankara’ya iletildi.

Ayrýca Ada’ya ikinci bir çýkarma yapýlmadý, ilk çýkarma ve ateþkes sürecinde Ada’ya ulaþan birlikler harekete geçti.

***

Röportaj haberde bir baþka sýkýntý daha var, o da Türkiye’nin askeri harekata 15 Temmuz Sampson darbesinden sonra karar vermesi. Yani 12-13 Temmuz’da baþlayan denizaltý görevinin direkt harekatla ilgili olmasý çok zor.

Haberi yapan Gökhan Karakaþ, su altý haberlerini ilgiyle okuduðum baþarýlý bir muhabir. Kýbrýs Barýþ Harekatý’nýn tarihçesini bilmek zorunda da deðil elbette ama Google hafýzasýnda bile tüm yazdýklarým var.

Üstelik haberi sayfaya koyan editör de,manþet yapan yazý iþleri de içeriðe bakmalýydý. Dedim ya, ayný hata gazete ve televizyonlarda çok yapýlýyor ama Milliyet Gazetesi ve Birand’ýn hatýrasýna saygýdan sessiz kalamadým.