Bu köþeyi takip edenler hatýrlayacaklardýr insan saðlýðýna zarar verecek þekilde yüksek sesle ezan okunmasýyla ilgili bir yazý yazmýþtým.
Ýtiraf deyim ki bugüne kadar en çok tepki aldýðým yazýydý.
Meðer ne kadar büyük bir sorunmuþ.
‘Ezan düþmaný’ ilan edilme ihtimaline karþý toplumun sessiz kaldýðý bir sorunmuþ ayný zamanda.
O yazýdan sonra Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý’nýn düzenlediði ‘Münevverler Buluþmasý’ toplantýsýna beni de davet ettiler.
***
O gün ilk konuþmayý ben almýþ ve camilerdeki bu ses düzeninin ilkelliðinden, oluþturduðuses kirliliðinden bahsetmiþtim.
Katýlanlarýn tamamý bu konuda fikir birliðine varmýþ ve neredeyse toplantýnýn tek gündemi ses düzeni olmuþtu.
Gerek minarelerdeki hoparlörlerin gerekse cami içindeki ses düzenlerinin insan saðlýðýna zarar vermeyecek þekilde düzenlenmesi ortak talep haline gelmiþti.
***
Baþkan Erbaþ ve ekibi de bu deðerlendirmeyi yerinde bulmuþ çözüm için gerekli adým atmakta kararlý olduklarýný vurgulamýþlardý.
8 Ekim tarihli yazýmda bu toplantýdan bahsetmiþtim.
Baþkan Erbaþ’ýn o hafta konuyla ilgili bir genelge talimatý verdiðini öðrendim.
19 Kasým 2019 Salý günü Baþkan Erbaþ konuyla ilgili yayýnladýðý genelgenin bir suretini de, ‘Genelge her camiin ilan panosuna asýldý ki cemaat da bu genelgenin takipçisi olsun. Müftülerimiz, murakýplarýmýz ve cemaatin takibiyle sonuca ulaþacaðýz inþallah’ notuyla bana da gönderdi.
***
‘Cami Hizmetlerinde Verimliliðin Artýrýlmasý Genelgesi’ adýný taþýyan genelge, camilerde verilen hizmetlerin yaný sýra saðlýða zararlý yüksek ses konusuna da gereken düzenlemeyi yapmýþ.
Genelgenin ilgili bölümünü kýsaltarak iktibas ediyorum:
“E. CAMÝLERDEKÝ SES SÝSTEMLERÝNÝN KULLANIMI
Camilerde sesi nakletmek ve yükseltmek amacýyla kullanýlan ses sistemlerinin kullanýmýndan kaynaklý birtakým sorunlar yaþandýðý bilinmektedir. Bu itibarla ses sistemlerinin kullanýmýnda aþaðýdaki hususlara riayet edilecektir:
1- Ezan ve salâ okunurken (minareden vb.) kullanýlan cihazlarýn ses düzeyinin ortalama 70-85 dB (desibel) arasýnda uygun bir seviyede tutulmasýna özen gösterilecektir.
2- Ses cihazý kullanýmýnýn gerekli olmadýðý küçük camilerde veya cemaatin az olduðu vakitlerde yalýn sesle iktifa edilecek ve mikrofon kullanýlmayacaktýr. Ses cihazýnýn kullanýmýna ihtiyaç duyulduðu hallerde, cami içi ortalama ses düzeyi 60-70 dB arasýnda olacaktýr.
3- Mikrofon vb. ses cihazlarýnýn doðru kullanýmý konusunda il ve ilçe müftülüklerince din görevlilerine yönelik mahallinde eðitimler düzenlenecektir. Kullanýmýn zaruri olduðu durumlarda mikrofonun aðza çok yakýn tutulmamasý konusunda din görevlileri bilgilendirilecektir.
4- Cami ve minare hoparlörlerinin montajý yapýlýrken cadde, sokak ve binalarýn konumuna dikkat edilecek, hoparlörlerin doðrudan binalara yöneltilmemesine özen gösterilecektir.”
***
Evet,Diyanet bu konuda gereken adýmý atmýþtýr.
Þimdi görev öncelikli olarak müftülüklere terettüp etmektedir.
Ancak artýk vatandaþ da bu genelgeye istinaden cami görevlilerini lisan-ý münasiple ikaz etme imkânýna kavuþmuþtur.
Akýllý telefonlara, ‘ses ölçer’ programý indirenler herhangi bir sesin desibelini rahatlýkla ölçebilir ve ilgilileri ikaz edebilirler.
Tekrar hatýrlatýyorum ki ezan, herkesin her gün beþ vakit kulak verdiði þehadetleri dinin temeli olan mübarek bir davettir ve bu ülkenin aslî kimliðidir.
Bu davet kulaklarý saðýr edercesine bir sesle yapýlýrsa inananý rahatsýz edeceði gibi inanmayaný da önyargýlý hale getirecektir.
Bu davetin güzel ses güzel makam ve uygun desibelde yapýlmasý temennisiyle Diyanet’e teþekkürler!