Mırıldandığın şarkılar...

Duyduğunda mırıldanmaya başladığın şarkılar var ya, O şarkıları söyleyenler hiç ölmezler aslında. Bir yerden yakalamıştır bizi, içimizde kimselerin pek bilmediği, göstermediğimiz yerlere dokunmuştur, geçmişte bir zamanı hatırlatmıştır bize ya da geleceğe dair bir hayal kurdurmuştur.

Hiçbiri değilse bile çocukluk zamanlarımıza, hayatı çok daha masum gördüğümüz, çok daha masum olduğumuz zamanlara götürmüştür bir şarkı bizi. Barış Manço ve “Arkadaşım Eşek”‘tir belki o şarkı ya da Tanju Okan’dan “Kadınım”‘dır, Zeki Müren’in “Kahır Mektubu”‘dur, Ahmet Kaya’nın “Şafak Türküsü”‘dür.

Radyoculukta altın kurallardan biridir, her saatte 2 eski ve çok bilinen şarkı çalınması. İnsanlar çalan şarkıları mırıldandıkları radyoları daha çok dinler çünkü...

***

Murat Göğebakan denince Ay Yüzlüm gelir herkesin aklına. Ölüm haberini verirken Ay Yüzlüm yerine Uzun Adam bestesini ön plana da çıkaranlar oldu.

O haberi yapan, hatta “çakacak bir yer daha bulduk” diye sevinenler keşke dönüp bir baksalardı kim bu adam diye. Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda okumuş bir adam bu, Ay Yüzlüm’den çok önce,1996 yılında Kral Tv Ödülleri’nde tam 5 dalda aday gösterilmiş, En İyi Çıkış Yapan Erkek Sanatçı ödülünü almıştı.

Hiç önemi yok bunların ama koca ve henüz sona ermiş bir ömrü, Erdoğan için yaptığı beste üzerinden görmek, o sayede değer bulmuş gibi davranmak ne ayıp ve ne acımazsız şey...

***

Ahmet Kaya’yı bir dönemin siyasi zehirlenmesine kurban verdik. Ölüm bile yetmez oldu artık siyasi düşmanlıklarımıza, kötü olan o. Mırıldanan şarkılar güçlüdür her zaman. Bir örnek vereyim; ANAP dönemi bakanlarından 5 kişini adını sayabilecekler iki elin parmaklarını geçmez.

Oysa, aynı dönem sahnede olan hatta Papatya etkinliklerinde sık sık boy gösteren Coşkun Sabah, Yüksel Uzel ya da Yıldırım Gürses adlarını bilenler kat ve kat fazladır.

***

Mırıldanan bir şarkı bazen bir kayadan bile daha iyi dayanır zamana.

Grup Yorum 1989’da çıkardığı Türkülerle albümünün kapak içine Sheakspeare atfen “Halklarının türkülerini yapanlar kanunlarını yapanlardan daha güçlüdür” diye yazmıştı. Miletli filozof Thales’e aittir o söz, Millattan Önce 540’lı yıllarda söylendi.

Murat Göğebakan’ın şarkıları da tüm kariyerini Uzun Adam’a bağlayanlardan daha güçlüdür.