Yýl: 1996…
Yer: Antalya Emniyet Müdürlüðü…
Ýþkenceci -Lan sen Salih Mirzabeyoðlu’nu tanýyor musun?
Çocuk -Yok tanýmýyorum.
Ýþkenceci -Nasýl tanýmýyorsun lan, insan liderini tanýmaz mý?
Çocuk -Tanýmýyorum.
Ýþkenceci -Boksörmüþ.
Çocuk -Bilmiyorum.
Ýþkenceci -Nasýl boks yapýyor hiç gördün mü?
Çocuk -Tanýmýyorum, görmedim hiç!
Çocuðun yanýna yaklaþan iþkenceci çocuðun karnýna, “Aha iþte böyle yapýyor! Daha da unutmazsýn.” diyerek sert bir yumruk atar…
O yumruk üzerinden 22 yýl geçti…
Çocuk iþkencecisini bir daha görebilse kendisine teþekkür edip, “Dediðin gibi unutmadým” diyecek…
***
Esseyid Abdülhakîm Arvasî Hazretleri’nin temsil ettiði yolu devlet çapýnda sistemleþtiren, içtimaî kavgasýný veren isim Üstad Necip Fazýl Kýsakürek’tir. Üstad’ýn, “Ustada kalýrsa bu öksüz yapý” dediði Büyük Doðu’yu sürdüren “çýrak” ise Salih Mirzabeyoðlu.
Perde arkasýna geçiþiyle birlikte O’nu sadece þairlerden bir þair olarak yaftalamaya kalkanlara karþý Mütefekkir Mirzabeyoðlu Üstad’ýn hüviyetini ömrünü sonuna kadar dost ve düþmana gösterdi: “Beþ asýrlýk tarih dilimimizle birlikte çaðýmýzýn nabzýný yakalayan ve ideali aramayla topraða baðlanma arasýndaki bir berzahta kývranan insanoðlunun oluþ ýstýrabýný hakikatin hakikatine nisbetle heykelleþtiren adam.”
Ustaya baðlýlýk, nisbeti koruma yüksek ahlâk gerektirir. Çiziktirdikleri birkaç satýr, birkaç mýsra ile Üstad’ý aþtýklarýný iddia edenlere mukabil Mirzabeyoðlu bir an olsun Üstad’a olan nisbetini halel getirmedi. Vefatýna yakýn verdiði röportajda Üstad’ýn hakkýnda “Güvendiðim genç” hükmünü verdiði Mirzabeyoðlu, Üstad’ýn güvenini boþa çýkarmadý.
Mütefekkir Mirzabeyoðlu’ndaki yüksek ahlâk Üstad’ý gerçek hüviyetiyle tanýma bereketini getirdi. Esseyid Abdülhakîm Arvasî Hazretleri’nin temsil ettiði yola sýmsýký perçinli olarak mücadelesini sürdüren Mirzabeyoðlu, bu nur yolunun önkesicisi olan, Batý’nýn Anadolu’daki ileri karakolu Kemalizm’i baþ nefret kutbu olarak Müslümanlar’ýn önüne koydu: “Kemalizm, insan ve toplum meselelerini kuþatýcý bir ideolocya manzumesi deðil, sadece Ýslâm’a karþý ve Ýslâm’ý tahrib tavrýnýn adýdýr.”
“Ýslâm’ý tahrib tavrýna” nasýl karþý konulacaðýný gösteren Mirzabeyoðlu ayný zamanda bizlere”, “Allah ve Resûlü’nün kitaplarýnýn, ona tâbi büyüklerin yol ve izlerini” takip ederek, “Bâtýndan ipuçlarý ile alýnaný eþya ve hâdiseye tatbik” etmenin nasýlýný ve niçinini de gösterdi!
Mütefekkir Mirzabeyoðlu, sistemin Menemen provokasyonuyla sindirilen, Kemalizm’le idrakleri iðdiþ edilen Müslüman Anadolu halkýnda, “Fikirse fikir, kavgaysa kavga” þuurunu ibda edendi!
Yüksek ahlâkýn gereði olarak Mirzabeyoðlu, nisbetsiz olarak zihinlerine doldurduklarý bilgilerle azýp “Ýslâm benim anlattýðýmdýr” diyenlere karþý “Ýslâm’a muhatap bir anlayýþý” öðreten isimdi!
Allah Resûlü’nün, “Ya Rabbi, bana eþyanýn hakikatini olduðu gibi göster” duasýndan pay sahibiydi Mirzabeyoðlu.
Daldan dala tedailerle, kelimeleri kelimelerle dölleyerek tevhide doðru yapýlan yolculuðun kaptanýydý Salih Mirzabeyoðlu.
Sistemin þuur süzgecinden geçmeyi ret eden, köklerini inkâr etmeden yeni bir þuur süzgecini inþâ eden mimardý Salih Mirzabeyoðlu.
Toprak seviyeli hayattan hilkatinde olan ideale yükselmesi gerekirken belhûm adal çukurunda debelenmeyi insanca yaþamak sanan bizlere, Allah Resûlüne bitiþik yaþamakla ancak insan olunabileceðinin ihtarýný yapandý Salih Mirzabeyoðlu.
Ýþte bu insana, belhûm adal çukurunda debelenenlerin anlamasý, tahammül etmesi mümkün deðildi. Ve nihayetinde, insanlýðý sona erdirecek Telegram silâhýyla þehid edildi!..
***
Bana Salih Mirzabeyoðlu’nu unutturmayan yumruðu atan iþkenceciye ne kadar teþekkür etsem az, öyle deðil mi!..