Misafirlere en pratik en lezzetli lokmalar

Mevsim dostlarla birlikte olma mevsimi. “Misafirin de mevsimi mi olur?” demeyin. Günler uzayýp havalar ýsýndýkça, sigara dumanýna boðulmadan temiz havayý soludukça kalabalýk sofralar kesinlikle daha fazla keyif veriyor.
 
Misafir aðýrlama sanatýyla baþlayýp hazýrlamasý da yemesi kadar kolay ama bir o kadar lezzetli seçeneklerden örnekler vermek istiyorum bugün. Misafir aðýrlamayý üçe ayýrabiliriz:

Formal: Resmi davetler, iþ arkadaþlarýný kapsayan, sayý olarak sýnýrlý oturmalý düzen. Bu davetlerde oturulacak yerleri ev sahibi belirler. O sebeple de davetliler oturulacak yer gösterilmeden sofraya oturmamalýdýr. Ev sahipleri masa baþlarýnda yerlerini almalýdýr. Davetlilerin yaþça en büyüðü veya onur konuðu ev sahibinin sað tarafýnda yerini alýr. Davete eþi de katýldýysa ev sahibesinin yanýnda yer almasý uygun olur. Masada servis edilecek yemeklere göre üst üste dizilmiþ tabaklar, dýþarýya doðru sýralanmýþ çatal býçaklar ve bardaklar hazýr olmalýdýr. Yemekler için servis kaþýklarý unutulmamalýdýr. Serpme mezeler masada hazýr bulundurulmalý, fýrýn yemekleri gibi önceden piþmiþ sadece serviste ýsýtýlacak ana yemekler tercih edilmelidir.

Kominal: Aile ve samimi davetler, doðum günleri gibi sayýca ne az ne çok, orta karar toplantýlardýr. Genellikle atýþtýrmalýklar sehpada veya dresuavarda büyük servis tabaklarýnda sýralanýr. Ana yemek, mangal veya tencere yemeði olabilir. Hatta bazen sadece soðuklar ve mezelerle ana yemek olmadan da doyurucu bir mönü hazýrlanabilir.

Açýk büfe: Kalabalýk, yemek bahane önemli olan eðlence felsefesi barýndýran davetlerdir. Her zaman konuk sayýsý fazladýr. Dolayýsýyla yemek masasý açýk büfe tarzýnda hazýrlanmalýdýr. Mezeler, zeytinyaðlýlar servis tabaklarýnýn yanýna sýralanýr. Böylelikle servisi davetlilerin kendileri rahatlýkla yapabilir. Bu yöntem, kalabalýk davetler için en uygun servis biçimidir. Yemek olarak günümüzde ‘finger food’ olarak isimlendirilen misket köfte, minik börekler gibi küçük atýþtýrmalýklar tercih edilebilir. 

Kalabalýk davetler için kolay öneriler

Karpuz ve beyaz peynir aþka gelince!

Karpuzu kabuðuyla dilimleyin. Daha sonra bu yarým ay þeklindeki dilimleri de üçgen olarak tekrar dilimleyin. Böylelikle elinizde ayný zamanda tutacak görevi olarak kullanýlabilecek kabuklu kýsmý da olacak. Üzerine çörekotu ve taze naneyle yoðurulmuþ beyaz peynir toplarý koyup servis yapýn.

Hem göze hem mideye: Kavun toplarý

Kavundan parizyen olarak bilinen, sebze ve meyve toplarý çýkaran oyucuyu kullanarak misket þeklinde lokmalýklar çýkarýn. Ya da normal dilimleyin. Tümünü dana bacon dilimlerine sarýp ve kürdan batýrýp servis tabaðýna alýn.

Patatessiz olmaz!

Minik taze patatesleri yýkayýp kabuðuyla dirice haþlayýn. Fýrýn kabýna aralýklý sýralayýn. Üzerlerini kaþýðýn tersiyle veya et dövücüsüyle hafifçe bastýrarak ezin, ortalarýný biraz çukurlaþtýrýn. Bu çukura dilediðiniz peynirli veya þarküteri karýþýmý koyun; sucuklu, kavrulmuþ kýymalý, kremalý, peynirli. Canýnýz nasýl istiyorsa! Üzerine rende peynir ekleyin ve doðru fýrýna. Çýtýr çýtýr ve gerekten aðýz sulandýran bir sunuma hazýr olun.

Baklava yufkasýnýn dayanýlmaz cazibesi

Normal yufkanýn yapamayacaðý iki þey vardýr: Baklava ve konuklarý etkileyecek lezzette çýtýr atýþtýrmalýklar! 5-6 baklava hamurunun arasýna zeytin ezmesi, taze biberiye ve zeytinyaðýný ince tabaka halinde sürün, rulo yapýp bir parmak kalýnlýðýnda dilimleyin. Yan yatýrýp pembeleþene kadar fýrýnda kýzartýn.

Eriyen peynirin en sevdiði kumsal: Mantar

Bulabileceðiniz en kocaman þapkalý kestane mantarlarýný satýn alýn. Sapýný hafifçe çevirip çýkarýn. Oyuk kýsmý dýþta kalacak þekilde fýrýn kabýna sýralayýn. Ýçlerine bolca peynir koyup, karabiber, zeytinyaðý ve taze baharatlarla lezzetlendirip fýrýna verin.

Deniz ürününe ipekten bir yatak: Patlýcan

Patlýcanlarý közleyip soyun ve limon suyu sýkýlmýþ soðuk suya atýn. Bu arada az miktar beþamel sos hazýrlayýn ve suyu süzülmüþ patlýcaný küp kesip içine atýp karýþtýrýn. Bolca kaþar rendesi ilave edin. Haþlanmýþ veya tereyaðýnda sotelenmiþ kalamar, ahtapot ve karideslerden herhangi birini veya karýþýk olarak hepsini üzerine ekleyip geniþ bir servis tabaðýna alýn.