Misafirlere en pratik en lezzetli lokmalar

Mevsim dostlarla birlikte olma mevsimi. “Misafirin de mevsimi mi olur?” demeyin. Günler uzayıp havalar ısındıkça, sigara dumanına boğulmadan temiz havayı soludukça kalabalık sofralar kesinlikle daha fazla keyif veriyor.
 
Misafir ağırlama sanatıyla başlayıp hazırlaması da yemesi kadar kolay ama bir o kadar lezzetli seçeneklerden örnekler vermek istiyorum bugün. Misafir ağırlamayı üçe ayırabiliriz:

Formal: Resmi davetler, iş arkadaşlarını kapsayan, sayı olarak sınırlı oturmalı düzen. Bu davetlerde oturulacak yerleri ev sahibi belirler. O sebeple de davetliler oturulacak yer gösterilmeden sofraya oturmamalıdır. Ev sahipleri masa başlarında yerlerini almalıdır. Davetlilerin yaşça en büyüğü veya onur konuğu ev sahibinin sağ tarafında yerini alır. Davete eşi de katıldıysa ev sahibesinin yanında yer alması uygun olur. Masada servis edilecek yemeklere göre üst üste dizilmiş tabaklar, dışarıya doğru sıralanmış çatal bıçaklar ve bardaklar hazır olmalıdır. Yemekler için servis kaşıkları unutulmamalıdır. Serpme mezeler masada hazır bulundurulmalı, fırın yemekleri gibi önceden pişmiş sadece serviste ısıtılacak ana yemekler tercih edilmelidir.

Kominal: Aile ve samimi davetler, doğum günleri gibi sayıca ne az ne çok, orta karar toplantılardır. Genellikle atıştırmalıklar sehpada veya dresuavarda büyük servis tabaklarında sıralanır. Ana yemek, mangal veya tencere yemeği olabilir. Hatta bazen sadece soğuklar ve mezelerle ana yemek olmadan da doyurucu bir mönü hazırlanabilir.

Açık büfe: Kalabalık, yemek bahane önemli olan eğlence felsefesi barındıran davetlerdir. Her zaman konuk sayısı fazladır. Dolayısıyla yemek masası açık büfe tarzında hazırlanmalıdır. Mezeler, zeytinyağlılar servis tabaklarının yanına sıralanır. Böylelikle servisi davetlilerin kendileri rahatlıkla yapabilir. Bu yöntem, kalabalık davetler için en uygun servis biçimidir. Yemek olarak günümüzde ‘finger food’ olarak isimlendirilen misket köfte, minik börekler gibi küçük atıştırmalıklar tercih edilebilir. 

Kalabalık davetler için kolay öneriler

Karpuz ve beyaz peynir aşka gelince!

Karpuzu kabuğuyla dilimleyin. Daha sonra bu yarım ay şeklindeki dilimleri de üçgen olarak tekrar dilimleyin. Böylelikle elinizde aynı zamanda tutacak görevi olarak kullanılabilecek kabuklu kısmı da olacak. Üzerine çörekotu ve taze naneyle yoğurulmuş beyaz peynir topları koyup servis yapın.

Hem göze hem mideye: Kavun topları

Kavundan parizyen olarak bilinen, sebze ve meyve topları çıkaran oyucuyu kullanarak misket şeklinde lokmalıklar çıkarın. Ya da normal dilimleyin. Tümünü dana bacon dilimlerine sarıp ve kürdan batırıp servis tabağına alın.

Patatessiz olmaz!

Minik taze patatesleri yıkayıp kabuğuyla dirice haşlayın. Fırın kabına aralıklı sıralayın. Üzerlerini kaşığın tersiyle veya et dövücüsüyle hafifçe bastırarak ezin, ortalarını biraz çukurlaştırın. Bu çukura dilediğiniz peynirli veya şarküteri karışımı koyun; sucuklu, kavrulmuş kıymalı, kremalı, peynirli. Canınız nasıl istiyorsa! Üzerine rende peynir ekleyin ve doğru fırına. Çıtır çıtır ve gerekten ağız sulandıran bir sunuma hazır olun.

Baklava yufkasının dayanılmaz cazibesi

Normal yufkanın yapamayacağı iki şey vardır: Baklava ve konukları etkileyecek lezzette çıtır atıştırmalıklar! 5-6 baklava hamurunun arasına zeytin ezmesi, taze biberiye ve zeytinyağını ince tabaka halinde sürün, rulo yapıp bir parmak kalınlığında dilimleyin. Yan yatırıp pembeleşene kadar fırında kızartın.

Eriyen peynirin en sevdiği kumsal: Mantar

Bulabileceğiniz en kocaman şapkalı kestane mantarlarını satın alın. Sapını hafifçe çevirip çıkarın. Oyuk kısmı dışta kalacak şekilde fırın kabına sıralayın. İçlerine bolca peynir koyup, karabiber, zeytinyağı ve taze baharatlarla lezzetlendirip fırına verin.

Deniz ürününe ipekten bir yatak: Patlıcan

Patlıcanları közleyip soyun ve limon suyu sıkılmış soğuk suya atın. Bu arada az miktar beşamel sos hazırlayın ve suyu süzülmüş patlıcanı küp kesip içine atıp karıştırın. Bolca kaşar rendesi ilave edin. Haşlanmış veya tereyağında sotelenmiş kalamar, ahtapot ve karideslerden herhangi birini veya karışık olarak hepsini üzerine ekleyip geniş bir servis tabağına alın.