Avrupa Birliði’nin Türkiye’deki imajý su almaya devam ediyor. Üyelik müzakereleri ve vizesiz serbest dolaþým konusunda nazlanan AB’ye, Türkiye kamuoyundaki ilgi giderek azalýyor.
Mýsýr darbesine yönelik Brüksel’den gelen daha doðrusu gelmeyen tepkiler, bardaðý taþýran son damla oldu.
AB, Mýsýr dosyasýnda izlediði çifte standartlý tutum nedeniyle Türk kamuoyunda bir süredir devam eden itibar erozyonunu hýzlandýrdý.
Gazze’ye yönelik Ýsrail saldýrýsý sýrasýnda da ayný diplomatik yalpalama yaþanmýþtý. Avrupa Birliði, dýþ politikada kiþilik kazanamadýðýný Mýsýr’da yaþanan darbeyle bir kez daha göstermiþ oldu.
Bir general, bir darbe bildirisi, çevresi tanklarda sarýlmýþ bir cumhurbaþkanlýðý sarayý ve tutuklanan bir seçilmiþ cumhurbaþkaný... Daha ne olsun? Darbe tanýmý için herþey varken, darbe dememekte direnen bir uluslararasý kamuoyu olduðu için, uluslararasý iliþkiler literatürünün hatýrý sayýlýr illüzyonlarýndan birisine tanýklýk ettik.
AB dýþ politika ve savunma yüksek temsilcisi Catherine Ashton hafta içinde Kahire’deydi.
Darbe cephesiyle eksiksiz görüþtü. Muhammed Mursi’yi de görmek istediðini ancak kendisine görüþ izni verilmediðini bir tutuklu yakýný edasýyla ifade etti.
Mursi ile görüþmek istemiþ ama onun iyi olduðunu söylemiþ darbeciler...
Çaresizlik edasý dýþýnda buram buram samimiyetsizlik kokan bir momentumdu Ashton’un Kahire ziyareti...
Siyasal Ýslam korkusuyla batýlý normlarýn nasýl bir kenara atýldýðýna canlý canlý tanýklýk ediyoruz cümleten...
Sarkozy ve Merkel’in akýbeti
AB politikasýna þekil veren iki önemli ülke Almanya ve Fransa’da Hýristiyan Demokrat liderler bu aralar pek bir sancýlý. Alman baþbakaný Angela Merkel, sonbahardaki seçimlere odaklanmýþken, Fransa’nýn 2012’de koltuðunu kaybeden lideri Nicolas Sarkozy, 2017 seçimleri için kollarý sývadý bile.
Fransa’nýn sosyalist cumhurbaþkaný François Hollande’ýn popülaritesi dipte. Ekonomik ve sosyal göstergeler, elini zayýflatýyor...
Dipten ilerleyen aþýrý saðcý damar da Hollande’a pek yaramýyor.
Sarkozy sahneye hazýrlanýyor. Sarkozy’nin dönüþ planlarýný, Ýstanbul’da bir iftar daveti sýrasýnda sohbet etme imkaný bulduðum AB Bakaný Egemen Baðýþ’a sorunca yanýtý þöyle oluyor: “ Balýk mý bitmiþ?”
Çaðrýlara dönmeyen danýþman
AB ile açýlmasý planlanan “Bölgesel Politikalar” faslý Almanya’nýn bir son dakika hamlesiyle suya düþmek üzereydi. Bizzat Merkel’in inisiyatifiyle engellenmeye çalýþýlan bu fasýl için hem dýþiþleri Bakaný Ahmet Davutoðlu, hem de AB Bakaný Baðýþ önemli giriþimlerde bulundu.
AB Bakaný Baðýþ’ýn telefon diplomasisi çerçevesinde aradýðý Merkel’in danýþmaný, aramalara ve mesajlara dönmedi. Cüneyt Zapsu ile kiþisel dostluðu olduðu için Zapsu’dan yardým isteyen Baðýþ, bu yolla da Alman bürokrata ulaþamadý. Ancak yoðun diplomatik temaslarýn ardýndan faslýn açýlmasý saðlanabildi...